Jennifer sandström

Tre veckor utan sociala medier

Så en sociala medier-semester, en paus, en detox – vad gör det med en?

Jag kan bara tala för mig själv, men att helt avstå från sociala medier, blogg och även bloggläsande under en tid ger mig liksom en chans att helt vara i kontakt med mig själv och mitt inre. Jag mår fantastiskt bra av att stänga av alla intryck utifrån och bara få den där möjligheten att hänga med mig själv. Ingen som dömer, ingen att jämföra sig med. Och såklart, att inte leva genom skärmen och att dokumentera allt spännande som sker för att genast lägga upp det i en story.

Dessutom är det som om dygnet plötsligt har många fler timmar.

För jag påverkas av allt jag ser och jag vet att jag knappast är den enda. Jag tror till och med att många förnekar det, intalar sig själva att de inte alls blir påverkade.

Sociala medier är otroligt ytligt, och inte på det sättet att allt ska se perfekt ut (även om det också ofta är fallet) utan på det sättet att vi aldrig får en chans att fördjupa oss. Inte i det vi tar in, inte i människorna vi kommunicerar med. Tjofftjoff, nästa bild, nästa kommentar, nästa inlägg. En bråkdel av allt som ett liv egentligen är.

Och när vi träffar våra vänner frågar vi inte vad har hänt sen sist utan vi säger åh ni såg ut att ha jättehärliga dagar!!

Vi tar för givet att vi redan vet allt. Att vi inte behöver fråga, hur mår du, för det såg ju heeelt underbart ut.

Det är kanske att överdriva något, att dra det till det extrema. Men kanske finns där en viss sanning, som vi inte riktigt vill erkänna?

Och när vi hänger med våra vänner eller familj plockar vi upp mobilen, sneglar på vad som kommit in. Öppnar instagram, kollar om vi fått några likes, meddelanden, vem som uppdaterat. Kanske svarar vi på ett sms, en ganska oskyldig sak att göra, eller hur? Vi försvinner iväg från vårt sällskap, om så bara för ett par sekunder, men ändå. Det är som om vårt umgänge inte är tillräckligt intressant. Kanske för att människor inte är konstruerade för att ge konstanta kickar som vi blir beroende av. Det vi erbjuder är istället vänskap, kärlek och omtanke, som är det enda människan behöver på lång sikt – men hur spännande är det?

Så ja, jag skulle verkligen rekommendera att testa, en vecka eller två utan till exempel Facebook och Instagram. Och att lämna mobilen i ett annat rum lite oftare.

Största utmaningen är förstås hur man lever ett liv med ett typ hälsosamt förhållande till sin mobil och sociala medier. Om man nu inte bestämmer sig för, fuck it nu ryker appen för gott! Det är ju faktiskt, tro det eller ej, också ett alternativ.

FÖLJ:

2 svar

  1. Det är spännande att fundera på sitt förhållande till teknik och mobilen. Jag försöker att titta mindre på telefonen och dator före jag skall gå i säng. Och på morgonen gör jag lite grejer när jag vaknat före jag ens rör telefonen. Det är skönt.

    1. Det är också något jag ändrat under senaste året. Lämnar alltid mobilen i köket, både lättare att somna och vakna (eftersom jag MÅSTE gå upp när klockan ringer, haha). Håller med om att det gör gott! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.