Jennifer sandström

Tre finska påsktraditioner

Det finns ju åtminstone ett par saker som är fina med att spendera dessa dagar i södra Finland istället för i norra Sverige där Påsken 2020 i normala fall skulle ha utspelat sig.

Det går till exempel utmärkt att placera sig på balkongen i eftermiddagssolen!

Blommor poppar upp överallt!

Cykelturer!

Och det är så mycket vår! Norrut är det mer vårvinter och det råkar vara en favoritårstid men nu kan vi väl fokusera lite mindre på det och lite mer på vad som är bra just nu.

Så här kommer tre stycken finska påsktraditioner (varav åtminstone två är ganska trevliga).

1. Det finska påskägget

Googlar man “påskägg” får man upp ganska skilda resultat för Sverige vs. Finland. Finland is all about handmålade ägg, äggformade dekorationer i vackra mönster och små godisägg i folie, eller om man googlar på finska “pääsiäismuna” så är det ungefär samma + en massa färgglada teckningar.

I Sverige är det dock nästan uteslutande dessa tvådelade påskägg som ska fyllas.

Jag gillar egentligen det lite mindre överdådiga som Finland erbjuder. I form av kinderägg och liknande. Ni ser väl Mumin-ägget? Finns massor av liknande att köpa här och sen göms de i trädgården för äggjakt, men gömmer många små ägg gör man kanske i Sverige också? Av förklarliga skäl gjorde vi aldrig det hemma i Gällivare :))

MEN. Vill ändå ha mitt klassiska fyllda påskägg. Gärna som en överraskning. Levererad av påskharen.

I år vågade jag pga. rådande omständigheter inte riskera att påskharen eventuellt inte skulle våga sig hem till folk och tog därför eget ansvar över mitt påskägg. Men alla på Nya Zeeland kan åtminstone vara lugna.

Förra påsken överraskades jag i alla fall med det bästa av två världar, ägget på bilden ovan.

Toppen av finsk påsklyx är förresten Fazers handgjorda mignon-ägg. Äkta äggskal som töms och fylls med nougat och äts precis som man äter ett vanligt ett ägg. En speciell delikatess!

2. Gräsfrön!

Fick uppleva dessa när jag bodde i München 2014 och finländarna på jobbet (däribland min blivande kille!) sådde små frön på en tallrik som växte och blev gräs. Som sen dekorerades. Tycker fortfarande det är en lustig men ganska fin grej.

Så nu undrar jag lite för mig själv varför jag inte gjort detta i år? Firar nästan alltid(!!!) påsk i Sverige, så borde passat på nu.

Första påsken i Finland, 2015.

3. Och så… memma *rynkar på näsan*

Det här känns ändå så typiskt Finland. Att skapa en efterrätt på RÅGMJÖL. I mitt tycke känns den mer nyttig än vad den är god och jag klarar endast av att äta ganska lite, och med väldigt mycket ovispad grädde till (inte så nyttigt längre, haha).

Har lite svårt att förstå grejen. Men enligt diverse halvt pålitliga källor på internet (gissar att en googling på finska skulle ge mer tydliga svar, men) åts det på långfredagen för att man inte fick elda då. Och sånt som en gång blivit en tradition tenderar ju att leva kvar.

Åtminstone en otroligt vacker efterrätt.

Något jag dock inte smakat ännu, som jag kanske skulle vara mer förtjust i, är pasha. En kvargig historia med ryskt ursprung som tydligen ska vara rätt vanligt här i Finland.

Precis som i Sverige är förresten lamm en klassiker under påsken och på sina håll tänds påskbrasor.


Vad jag dock kommer sakna mest med påsken i år är antagligen umgänget (familjen ❤️) och vårsolen som gnistrar i snön.

Med detta önskar jag dig i alla fall en lugn och fin påsk helg.

Ps. Förlåt för de fyra mobilbilderna från 2015, men orkade faktiskt inte styra ihop en fotosession av den finska påsken. Lovar att göra det ett annat år.

» Läs också: sanningen om vad jag tycker om att bo i Finland

FÖLJ:

14 svar

 1. Haha, så roligt att läsa om dessa som finländare. Att vi sår gräs har jag inte ens tänkt på som en rolig grej före nu – det är ju sjukt konstigt egentligen?! Angående memma så är det något man börjar tycka om med åren. Jag har i princip först nu börjat gilla memma, men det ska som du säger vara rikligt med grädde på. Gärna lite vaniljsocker också. :)

  1. 😄

   Ja det verkar som om det kanske inte är jättepoppis bland barn? Får se om jag lyckas bli mer förtjust i det allt eftersom… haha.

 2. Men memma är ju gott – ett par gånger om året
  Det klart är ju uppvuxen med memma ryska piroger och all annan salig blandning av svenskt och finskt

 3. Jag visste inte att man i delar av Finland brukar gömma påskägg i trädgården, här i Österbotten är det påskkärringar (eller påskhäxor) som tigger godis i gårdarna. Fast den (vad jag tror är tyska?) traditionen att påskharen gömt godiset i trädgården skulle ju passa bra i år 👍 Jag har ingen memma i år, men köpte ett par portionburkar pasha (mitt tips är att frysa dem och äta som glass, blir ungefär som frozen jogurt 👍). Du har väl inte missat mignon-äggen som inte består av massa luft utan som är helt fyllda med choklad (och äkta äggskal runtom)? Godast, och mest choklad för pengarna!

  1. Jaa vi gick också runt som påskkärringar som barn ☺️

   Vilket supertips med pashan, tack!

   Och ska nog köpa åtminstone ett mignon-ägg, nämnde det i slutet om påskäggen hehe. Mer än ett orkar man väl knappast äta?? Även om de är gudomliga!

    1. Haha förstår, lätt hänt! Och bättre man tipsar om mignon-ägg en gång för mycket ändå 😉

 4. För mig är påskbrasan den stora påskhändelsen. Tyvärr blev den inställd ifjol pga torkan och i år har vi viruset. Små påskkärringar brukar också komma på besök och tigga godis. Memma är blää, inget jag gillar! Ägg och sill på bordet!
  Salig mor brukade så gräs och sätta fram till påsk, så det känner jag till. Tur att inte ett Y var inklämt mitt i på fröpåsen, då hade det blivit Ohyra. :-)
  Tack det samma!
  Glad Påsk!

  1. Jaa.. synd!

   Haha, ohyra, kanske man kan locka till sig när man sår gräs inomhus 😅

 5. Pasha äter vi i vår familj på påsken, finsk adel hade väl lite ryska influenser antar jag. Dessutom är det bra efterrätt när man varit ute och arbetat hela dagen för påsken brukar betyda arbete. Pappa gör pashan och har förfinat receptet så som han tycker om det så i år när jag såg att ett företag i vår rekoring skulle sälja pasha fick jag testa ett recept med russin och apelsinskal i men det var faktiskt jättegott!

  Däremot blev jag utan mignonägg i år. Firar vi påsken i Sverige tar alltid mamma och pappa med sig såna. Men i år blev det ju inte så. Jag tror de går att köpa typ på NK men kostar tio gånger mer än på Sparhallen på Åland :D

  1. Fint att höra om era traditioner. Blev en köpes-pasha här i år och tyckte det var ganska gott – men följde faktiskt Marias tips här ovan och satte den i frysen :)

   Köpte ett mignonägg MEN har inte ätit det ännu. Haha. Känns som att man måste ladda upp och vara supermegasugen på choklad för att ta sig an det!!

 6. Här kommer en överraskning! I Persien/Iran har man som vårtradition (vid deras Nyår) att så gräs! Precis som man sår rajgräs eller kattgräs till Päsken i Finland. Dessutom ingår en rätt som påminner väldigt mycket om memma i deras Nyårsfirande. Den är dock inte lagad av råg utan sannolikt av vete. Mina iranska bekanta blev ganska förvånade när de fick smaka på memma.

  1. Oj vad spännande och kul att höra! Ingen är riktigt så unik som de kan tro ;) Gillade de memman?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.