Jennifer sandström

Tre dyra tjänster jag investerat i som gör mitt liv enklare och roligare

Inlägget innehåller annonslänkar (nummer två på listan)

För några veckor sen blev jag 29 och små ögonblick i vardagen talar om att man är så mycket mer vuxen än man någonsin kunnat föreställa sig. Helt plötsligt känns det rimligt att till exempel bädda sängen och äga en badrock i frotté.

Eller plötsligt spendera väldigt mycket pengar, på väldigt dyra saker. Som vår första alldeles egna lägenhet som vi på bara två veckor hunnit se för första gången, buda på, få budet accepterat och dessutom skrivit på och ja, flyttat in i. Mer om den berättelsen en annan dag.

Lika mycket inser jag att jag är ett barn av min tid, där jag både vill göra miljömedvetna val och förenkla livet.

Sen råkar jag vara lat, bekväm och gör helst sånt jag tycker är kul.

De senaste två åren har jag investerat i flera bra saker som jag tidigare bara kunde drömma om. Lite handlar det förstås om ekonomi, men mest kanske om prioriteringar. Jag är en egenföretagare som inte tjänar jättemycket, men har förhållandevis låga kostnader, kanske? Fast det där med att “inte tjäna jättemycket” är förstås en definitionsfråga, dessutom kommer jag från en bakgrund där en ekonomisk trygghet alltid funnits och det är klart att det lämnar en med vissa förutsättningar.

Oavsett så är här tre mer eller mindre dyra tjänster jag valt att investera i – som jag inte ångrat en sekund.

Dyra saker jag investerat i – som gör mitt liv enklare och roligare

Foto: Frida Lönnroos

1. Ett abonnemang på kläder

Ja en prenumeration på kläder, eller ett medlemsskap i ett klädbibliotek, kalla det vad du vill. Poängen är i alla fall att du inte äger kläderna utan att du lånar dem. Efter snart två års medlemsskap så har jag kommit att fullkomligt älska konceptet.

Så funkar det:

 • Jag är medlem i klädutlåningsföretaget Vaaterekki i Helsingfors. Där får du låna 2 plagg under 1–3 veckor (pandemitider har det varit 4 veckor eller längre av förklarliga själ). Priset är 170 euro för 6 månader – och 155 eurom du förnyar ditt medlemsskap direkt efter.
 • Du tvätta själv kläderna med parfymfritt tvättmedel.
 • Om du råkar ha sönder, förstöra eller tappa bort ett plagg så får du stå för den kostnaden. Men hur ofta händer det? Dessutom gäller det ju också för plagg du själv äger.
 • Det finns ett bra utbud med kläder för olika storlekar och även om kläderna används mycket så känns de inte slitna.
 • Kläderna är nästan bara (tror jag?) av finska varumärken och majoriteten tillverkade i Europa, i vissa fall också i Finland.

Därför älskar jag det:

 • Mitt egna shoppingsug försvinner. Jag har inget behov av att köpa nya kläder bara för den där känslan av “något nytt”, utan det behovet tillgodoses av lånekläderna.
 • När vi köper kläder vet vi ju aldrig på förhand om vi faktiskt kommer trivas i eller tycka om plaggen. När du lånar kläder slipper du fundera på det. Du tar något du tycker ser fint ut, upptäcker sen om du gillar det – och kan då låna det flera gånger senare.
 • Kläderna används verkligen. Till skillnad från plaggen i din garderob som du inte använder jätteofta. Och särskilt bra för finkläder, men också vanliga plagg kan användas tills de slits ut. Hur ofta händer det att du hinner slita ut kläderna i din garderob?
 • Det är kvalitetskläder som jag kanske inte själv skulle prioriterat att handla men nu får chans att ha på mig.
 • Min stil blir lite roligare och mer varierad utan att jag behöver inhandla en stor garderob. Och jag kan använda mönstrade och färgglada plagg som jag inte annars skulle köpt för att det lätt är sådant man tröttnar på.

Jag var först orolig att det inte skulle finnas plagg som jag gillade eller som passade mig, men det fick jag snabbt motbevisat. Och det var Kugge som introducerade detta för mig. Våra ikoniska Let me create-bilder är ett fint exempel på när våra lånekläder kommit väl till pass (bild ovan)!

Vaaterekki gör mitt liv enklare (avskyr ju egentligen att behöva köpa kläder), men också roligare pga. får ha snygga kläder utan att konsumera mer.

2. Städhjälp

Vi har haft städhjälp i exakt två år nu, men jag har knappt nämnt det här (bara en gång i förbifarten) eller i andra offentliga sammanhang. Kanske för att jag vet att det finns delade meningar om det, kanske för att många genast skapar sig en bild av “vem man är” eller kanske för att det känns som något folk inte pratar om?

Det har dock varit en målbild för mig länge, första gången jag nämnde det i den här bloggen var 2012, jag var just fyllda 20 och skrev: “Jag ska ha en städerska när jag blir stor med villa och familj, det är ett som är säkert! Och ett 9-17 jobb finns inte heller på kartan. Drömmen är flexibla arbetstider som jag bestämmer själv och drömma har jag ju lärt mig att man ska göra!”

Nu har jag förvisso ingen villa eller större familj, men en något mer stabil ekonomi som jag valt att prioritera för just detta. Och det finns ingenting jag tycker är lika lyxigt och skönt. Egentligen grundar det sig mycket i att jag vill ha mer städat än vad T bryr sig om, och att jag tidigare (spola två år tillbaka) reste mycket. Jag tyckte helt enkelt inte det var rimligt att jag skulle vara på resande fot och sen behöva komma hem och städa… Och vill hellre prioritera alltifrån jobb och träning, till vila och umgänge. (Hej bortskämd!)

Faktum är att jag tycker städandet är en nice sak att göra, men jag är så pedant att det tar sådan tid. Igår städade jag vår nya kyl i flera timmar. Och trots att den här lägenheten alltså var i princip skinande ren (måste varit en firma här och flyttstädat) kan jag tala om att det går att hitta förvånansvärt mycket smuts i en städad lägenhet.

Och ja, tycka vad man vill om städhjälp – men det bästa vi kan konsumera är tjänster. Det skapar arbeten – och är ett klimatsmartare val än att konsumera produkter.

Vi använder städfirman Freska och när vi först började kostade det 114 euro per gång (för tre timmar och innan avdrag som i Finland är ca. 50 %) och vi hade städning 1–2 gånger i månaden. Nu kostar det 138 euro och vi har ungefär en gång i månaden eller mer sällan pga. pandemi. Så det blir ju en hel del städande själv också.

Under hela tiden har vi haft samma tjej som städat och hon har egen nyckel så vi behöver inte vara hemma. Förr i tiden när man reste var det också ett bra sätt för att se till att växterna blev vattnade när man var borta några veckor.

Är du nyfiken och vill testa? Använd min kod så får både du och jag varsin liten peng: ZJNDQK om du bor i Sverige och använd koden SSMKXC i Finland så får du 50 eur / 500 kr att använda för en städning!

Freska gör mitt liv både enklare och härligare.

Retreat i Helsingfors 2019.

3. Ett nätverk för företagare

Huruvida något är dyrt eller billigt handlar för det mesta om hur man upplever värdet. Så länge något är värdefullt, upplevs det kanske inte som en särskilt dyr investering. Så har jag känt med företagarnätverket jag är med i.

Jag betalar ungefär 3000 kronor om året och det känns som en förhållandevis liten summa med tanke på vad det ger mig och vad man får. Det är lite som att prenumerera på en personlig coach och ett fantastiskt nätverk. Mest positiv inverkan har det kanske på mitt företagande.

Friday Lab är också för mig idag vad gruppen Pantertanter på Lunarstorm var för mig när jag var 14. En plats som tar hand om alla mina utmaningar i livet, gör mig lite klokare och samtidigt är sjukt trevligt. Det är för övrigt ett av mina bästa lifehack, att alltid omge sig med lite äldre smartare kvinnor!

Och fun fact, Lunarstorm-gruppen hänger fortfarande kvar och jag har ett par goda vänner därifrån än idag, men jag är tyvärr inte lika aktiv där längre, så som livet är.

Ett företagarnätverk gör mitt liv roligare, smartare och bättre planerat – för att inte tala om alla vänner och kollegor jag har fått de senaste två åren.


På listan över saker jag skulle vilja lägga pengar på som går in under samma kategori (roligare, enklare och lyxigare) är följande:

 • Personlig tränare. De gånger jag tränat med någon som får mig att inse att jag är så mycket starkare än jag vågar tro, har varit så givande. Jag ger upp för lätt. Skulle vilja utmana mina muskler med hjälp av en PT.
 • Fler taxiresor! Redan innan vi valde att bo kvar i Esbo bestämde jag mig för att allokera lite budget för taxiresor för att smidigare kunna röra mig mellan stan och hemma, utan att behöva ta metro jämt. Nu har det inte varit aktuellt pga. ni vet, men när det blir det igen hoppas jag att detta kommer vara möjligt. Känns svårast mentalt att lägga pengar på faktiskt.

Och vad allting handlar om är egentligen att frigöra tid och skapa möjligheter för att göra sånt jag mår bra av. Mina tonår var fyllda av självhjälpsböcker och peppiga citat (när jag var 19 startade jag och min kompis konceptet och sajten Peppkompaniet) – och jag lärde mig tidigt att tro på mig själv och mina drömmar. Tycker dock allt sånt här låter så jäkla klyschigt och idag behöver jag hellre någon sorts motvikt till självhjälp och inspirerande citat, kanske för att hålla mig balanserad, eller något.

Okej, confession time! Vilka dyra tjänster lägger du pengar på, som förenklar och förbättrar ditt liv?

FÖLJ:

28 svar

 1. Jag har i 12 veckor haft PT nu. I liten grupp förvisso, men det kostar ändå rätt ordentligt. Kostnaden gör mig också motiverad, skulle aldrig hoppa över ett pass för att jag var lite trött liksom. Eller slarva med maten eller nåt sånt, jag har betalat mängder för detta. Nu är det sista veckan och jag har skapat mig bra goda vanor (och förlorat några kg fett och lagt på mig några kg muskler dessutom).

  Annars tror jag Storytel är min enda fasta lyxutgift för tillfället :P All ensamtid jag har under pandemin, jag fyller den med ljudböcker.

  I vanliga fall har jag ju matkasse, har haft nästan 10 år :O Men i PT-konceptet ingick ett matschema som jag följt så just nu har jag ingen matkasse. Däremot har min kille det, för annars började HAN slarva med maten när vi inte kunde äta samma mat längre :) Så mitt abbonnemang hos dem är fortfarande igång, jag bara äter det inte själv. Men det är verkligen något som både har förgyllt och förenklat min vardag i många många år.

  1. Vad spännande Åsa! Tack för att du delar med dig. Och känner så igen det där att kostnaden gör en motiverad.

   I december tränade jag utomhus några morgnar, och tricket var att man var tvungen att anmäla sig kvällen innan, så när man väl var anmäld fanns sen ingen återvändo på morgonen 😉

   Men är det ett koncept som varit på plats eller online? :)

   Matkasse var också något som genast nämndes på instagram när jag la upp detta, det skulle jag också haft om det inte vore för att T älskar att handla och oftast gör det…. 🤷🏻‍♀️

   1. På plats, gymmen här har aldrig varit helt stängda, däremot är ju kapaciteten mer än halverad, grupperna är små osv. Min största förändring har faktiskt varit att börja kliva upp tidigare på morgonen och är jag på gymmet vid sju så är jag oftast ensam där. Alla är dessutom jättenoga med att torka av grejerna, och jag tror få tränar om de känner sig sjuka. Gymmet känns faktiskt betydligt säkrare än många andra platser i dagsläget.

    1. Vilken härlig grej! Här har de också varit bra på att begränsa och ha säkerhetsåtgärder, men jag har pausat mitt medlemsskap ändå och försöker träna både hemma och utomhus. Men shit, saknar faktiskt gymmet…

     1. Jaa, jag bor ju så himla litet, har svårt att träna hemma (och svårt med motivationen). Bor 8 minuters promenad från ett stort och bra gym, tröskeln att gå dit direkt när jag vaknar och det är tomt är faktiskt inte alls hög.

      1. Nä det låter väldigt härligt! En granne till oss i vårt nya hus har byggt sig ett eget litet gym på balkongen, blev nästan inspirerad 😉

 2. Alltså vad säger det om mig att jag inte ens tycker att ettan och trean är dyra?! Är väl kanske megabortskämd då, haha. Nä men jag spenderar glatt pengar på sånt jag tycker är bra (och helst tjänster då).

  Vi ska kanske få städhjälp senare i vår: en tjej från Nicaragua som ansöker om arbetstillstånd och jag är med i ett städlag som grundas. Har tänkt på att ta städhjälp en miljon gånger men inte tänkt att det är värt i en liten lägenhet. Men nu kan jag hjälpa den här tjejen att etablera ett liv här och samtidigt få städhjälp. Känns fint och jag längtar till att det ska börja.

  Jag shoppar ju väldigt lite jag också, men sen om jag vill ha nåt behöver jag faktiskt inte reflektera över om jag har råd med det eller ej. Som elcykel eller ny designsoffa. Och jag VET hur lyxigt det är och jag är tacksam för det veckovis. Att jag har en så pass stadig ekonomi.

  1. Ja allting är ju relativt. Upplever inte det heller som dyrt egentligen, men är väl ändå bland de största utgifterna jag har som är återkommande. 😅 Skulle kanske också tagit upp alla pengar jag lagt på massage och terapi senast året kom jag på nu.

   Det är just det som jag tänker med många av de här yrkena som tenderas att klanka ner på. Städhjälp, Wolt, Uber… Det är människor som ofta inte kan språket, men som behöver ett jobb. Var sjutton ska man gå? Om alternativet är inget jobb, vad väljer man då? Och igen, allt är relativt, jämför det med arbetarna som bygger fotbollsarenorna för VM så känns nog de flesta jobb ganska lyxiga.

 3. Insåg när jag läste ditt inlägg hur materialistiskt lagd jag varit (och fortfarande är i viss mån). Jag samlar ju på Louis Vuitton-väskor och tycker på fullaste allvar att en NV-koffert vore en rimlig investering. När det gäller tjänster och prenumereration så är nog min behagligaste vardagslyx och garant för att levla upp* i tur och ordning Björn Axén, Friday Lab och min prenumeration på tidningen Skriva – som verkligen varit en sån jäkla gamechanger! Jag började gå hos min nuvarande frisör när hon var praktikant och tog 400 kronor för ett besök. Nu går det loss på 3150 kronor för ett besök, vilket naturligtvis inte alla nödvändigtvis har möjlighet att betala. Onekligen en summa som även väcker känslor hos mig ibland, men också en sådan enorm välmåendeboost❤️ FL förklarar nog sig självt, kan bara säga +1 på vad du redan skrev. Så sjukt mycket bra folk som bara poff dykt upp i mitt liv?! Tidningen Skriva hade jag i ärlighetens namn inte någon som helst förväntan på. Jag tänkte mest att jag ville ha en papperstidning och att jag alltid tidigare prenumererat på Elle och Damernas Värld. Tycker i ärlighetens namn att tidningen Skriva har sjukt fula och oinspirerande omslag, men sen är det alltid en 360-graders effekt när jag väl öppnar tidningen. Brukar ofta göra deras små skrivövningar och fick ju äntligen tummen ur och skrev min novell ifjol tack vare dem.

  1. De materiella tingen är ju dock prylar som inte minskar i värde, utan som du säger en investering, så lite som att lägga pengarna i fonder? 😉 Men fint att du delar med dig Malin!

   Tidningsprenumeration ja, vi har nu HBL och det känns också som en lyx. Bara på helgerna. Men Skriva är nice, jag är så dålig på att ta mig tiden att läsa sånna tidningar oftast bara. Men köpt ibland. Har typ sju nummer här hemma, som jag tänkt att man kan läsa på nytt, eftersom skrivtipsen aldrig blir utdaterade :)

   Och frisör! Det är något jag inte kommit till en gräns där jag är villig att betala särskilt mycket. Men faktum är att jag skulle vilja ha en grym frisör som kunde liva upp mitt hår litegrann. Jag vet bara inte riktigt hur jag ska hitta den. Och varje gång nöjer jag mig istället med en hastig dropin för 40 euro, hehe.

 4. Nu gick det för fort på tangentbordet!

  NV= Skulle så klart stå LV-koffert
  Angående “levla upp” = så vidrigt begrepp men trött och mosig just nu, så jag släpper på språkpolisens ordinarie krav ikväll.

  1. Haha helt rätt Malin. Om vi ska börja skriva perfekta bloggkommentarer också, då blir det nog inte mycket gjort 😂

 5. Men du! Först och främst, tack. Ska genast ta och anmäla mig till Friday lab (som du förvisso sa att jag skulle göra redan för ett år sen…)

  Och städet! Har önskat mig det en tid, för att frigöra tid för annat. Men har stoppat mig och tänkt precis som du skriver. Men nu ska jag kolla vad det finns för möjligheter. Lyx!!

  Min dyra tjänst är leasing av bilen, men är så skönt. Måste ha en bra dragbil i stallet. Däckbyten och allt annat fixas av firman. Tidigare hade jag en äldre bil, småsaker gick sönder. Pappa skulle skruva, det tog tid och jag hade dåligt samvete.

  Hoppas vi kan ses snart, tack för att du delar med dig ❤️

  1. Åh, vad fint Julia!

   Ja du som också spenderar mycket tid i stallet, kan ju vara ett sätt att få mer tid till det? :)

   Och leasingbil låter som ett bra val. Att äga en bil är ju inte heller helt gratis.

   Detsamma. Jag hoppas kunna komma upp till sommaren ❤️

 6. Gör det inte längre men gjorde – privatleasad bil för fem papp per månad. Vi körde den i tre år och sedan köpte vi loss den. Ganska lyxigt att vara den som har kört bilen hela dess livstid. I övrigt har jag faktiskt skalat bort en hel del saker senaste året, så väl som streamingtjänster för sport och annat. Har varit inne på städtjänster men alltid blivit snål i slutändan.

  1. Intressant!! Och jag tror det är lätt att bli just snål innan man hunnit testa och insett hur underbart det är. Hehe. Faktum är att jag försökte kontakta en finsk städfirma jag blev rekommenderad, men de pratade bara finska och återkom aldrig till mig typ? Så tillslut bokade jag via Freska för att det var så smidigt, och det har fungerat så bra sen dess.

 7. Hej!
  Städhjälp kan jag skriva under på, det är en väl värd investering :) Andra tjänster som vi som barnfamilj, med ganska lite tid över, har köpt och som vi varit sådär lättat tacksamma för att vi valde, är barnvakt (barnvaktsföretag), fönsterputs (hela huset 200 kr på 10 min) och sommarjobbare som rensat ogräs på grusgången och röjt (dvs jämnat med marken) den vildvuxna lilla slänten på baksidan. Länge leve tjänsterna!! /Lisa

  1. Hela huset 200 kr?! Det låter ju ganska galet. Eller menar du 200 kvm? 😂 Smart med sommarjobbarna som rensar ogräs. Skulle som ungdom varit överlycklig över ett sådant jobb.

 8. Hade gärna haft städhjälp, men prioriterat att gå ner i arbetstid så då har jag tiden, men inte pengarna… Alltså är det jag som städar. Dessutom skulle det krävas mycket för städhjälp också eftersom barnen slänger leksaker överallt, suuuuck Haha. Men i framtiden om jag jobbar mer och vi tjänar bättre så kommer jag prioritera det :)

 9. För mig är lyxen garn och tyg eftersom det är min hobby och det som gör att jag kopplar bort och slappnar av. Som barn hade vi aldrig material hemma, det köptes exakt det som behövdes till ett projekt (ekonomiska orsaker). Idag har jag så mycket material, rent överflöd, att jag aldrig blir utan under min livstid. Det är lyx för mig och ett rent nöje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.