Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Tips till dig som vill hylla en kvinna idag

Jag vänder mig till de två kvinnor som sitter bredvid mig och med snabba fingrar skriver på sina laptops. Två kvinnor som driver företag, tar plats, och tjänar pengar. Vad tycker ni om internationella kvinnodagen? frågar jag. De rycker båda på axlarna, jag har inte någon åsikt – har inte tänkt på det. Det är trevligt att kanske få blommor, och det är härligt att vara kvinna. 

Jag inser att jag lever i en bubbla. Att jag blir ständigt påmind om kvinnans orättvisa och att normen kanske faktiskt inte reagerar starkt på att få ett grattis på kvinnodagen.

Gång på gång undviker jag att ta diskussionen. Ibland för att det skulle bli så oerhört obekvämt, ofta för att de ändå inte skulle fatta. Och även om jag kan känna att FUCK IT VAD DETTA ÄR ORÄTTVIST så är jag inte bitter. För jag vet var vi kommer ifrån och jag kan se hur långt framåt vi tagit oss. För att vara kvinna idag, i Finland, i Sverige och i världen, är bättre än vad det någonsin har varit. Men bättre, är inte detsamma som bra nog.

Kvinnodagen är för mig en självklar dag för att belysa orättvisorna och lyfta kvinnors rättigheter. Det handlar om jämställdhet. Och vi lever inte i en jämställd värld, that's a fact – inte ens i Norden.

Så till dig som vill hylla en kvinna idag, har jag några tips:

* Köp en bok om feminism, och läs den själv. Spelar ingen roll vilket kön du har, alla kan bli mer bildade i ämnet – särskilt om man vill kunna påverka det samhälle vi lever i.

* Skänk pengar till en organisation som jobbar med kvinnors rättigheter. Trots att vi har våra problem i Finland och Sverige, har vi kommit längre än många andra länder i världen. Gör en insats och stötta de länder där hjälpen behövs!

* Googla patriarkala strukturer och läs på. Vad innebär det? Kan det vara så att något är ett problem trots att du personligen aldrig upplevt det? Hur kan du se till att det sker en förändring?

* Och nästa gång någon ens försöker ta en diskussion: gå inte in i försvarsställning och bli inte så jäkla kränkt. Lyssna in, försök förstå. Och en sak till, när du hör en kompis, kollega, chef eller främling uttrycka sig dumt/sexistiskt/fel – säg till och skratta inte med.

Det är svårare, krångligare och mer tidskrävande än att köpa en bukett med blommor, men gissa vad? Det gör skillnad. 

FÖLJ:

8 svar

  1. Suveränt Jennifer. En av mina käpphästar är exakt det här du skriver, att något kan vara ett problem även om du inte personligen upplevt det. Alla har inte förmågan att se strukturer även om de finns och en del tror att det de uppnått endast har varit deras egen förtjänst, vilket i själva verket är en myt.

  2. Omg vad jag gick på om det här jäkla gratulerandet (och alla rabatter “pga 8 mars” som internet kom på) i fredags i bilen för min stackars kille. Som för övrigt aldrig hade kommit på tanken att varken gratulera eller ge mig blommor.

    1. Ja gud, rabatterna ska vi inte ens gå in på… Butikernas desperata försökt till att sälja mer :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.