Supergröten – havregrynsgröt med ägg

Godmorgon, lite sent men ändå. Jag är av den sort som tycker att gröt är en väldigt underskattad frukostmat. Jag har alltid tyckt att gröt borde förekomma på caféer och här och där har jag faktiskt sett det på senare tid!

Gröt kan ju nämligen, om man vågar och vill gå lite utanför ramarna, varieras i oändligheten. Jag uppskattar visserligen vanlig havregrynsgröt med lingonsylt. Men tycker man att det är trist finns ju alternativ. Äpple eller banan och kanel är mina favoriter! Eller varför inte annan frukt eller bär? Nötter?

Supergröten – havregrynsgröt med ägg i

Mitt bästa tips är dock något min vän Hjalmar introducerade för mig, vi kallar den supergröten. Kort och gott är det havregrynsgröt med ägg i!

Ägget ger ingen särskild ”ägg-smak” utan det smakar egentligen bara godare, i mitt tycke – och bidrar med protein!

Du kan förstås också göra gröten med bara äggvita, om du hittar på något annat att göra med äggulan, man vill ju inte slänga mat i onödan! :)

Gröt med ägg i – så här gör du:

Det går bra att koka gröten antingen på plattan eller i mikrovågsugn, oavsett vilket kan du blanda ner ett ägg i gröten under tiden.

I mikro: Jag brukar köra gröten ungefär två minuter, men det beror lite på temperatur och mängd så det vet du bäst själv. Men stanna efter halva tiden, ta ut tallriken och blanda ner ett rått ägg och rör om. Du kan då och då ta ut tallriken och röra om lite också innan gröten är klar.

I kastrull: om du kokar gröten i en kastrull på plattan kan du lägga i ägget när gröten börjar koka och röra om då och då.

Servera sedan med något du gillar! Till exempel äpple och kanel, banan och nötter, bär (frysta/färska) eller sylt.

Foto av Food Photographer | Jennifer Pallian via Unsplash

Här kommer också ett bonus-tips, gå in på pinterest och skriv in ”oatmeal”, ni kommer inte tro era ögon när ni ser vilka fantastiska saker man kan göra med gröten! BARA FANTASIN SÄTTER GRÄNSERNA! Jag är så exalterad på att laga nya varianter på gröt nu alltså…

I morse lagade jag supergröt åt T som är en av den (lyckligt lottade) sorten som kan äta hur många kalorier som helst och där ett cardio-pass inte ger känslan av ”yes jag förbrände 400 kcal” utan ”shit, nu måste jag äta ytterligare 400kcal” – orättvist? Ja, något.

Gröt med fler kalorier – tips!

För att få mer kalorier i gröten, om man önskar eller behöver det, brukar jag laga gröten med hälften mjölk istället för vatten (eller enbart mjölk istället för vatten), och lägga till massor av gott så som: cashewnötter och hasselnötter, kokosflingor, russin, banan, honung och kanel. Till och med avokado går att ha i gröten!

Med den här mixen blir det SUPERGOTT! Och tipset för den här gröten är också att istället för att ha allting som toppings på gröten så kan du blanda allt i grytan medan gröten kokar. Tips tips!

Fler gröt- & frukost-recept:

* Gröt med avokado
* Gröt med blåbär

Följ:
0
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

Jag hjälper jag dig öka din trafik med SEO. I bloggen får du läsa om marknadsföring, företagande, foto, skrivande, böcker och resor. Gällivare är min hemstad/favoritplats, bor i Helsingfors pga kärleken.

7 Kommentarer

  1. 13 oktober, 2014 / 13:49

    ÄLSKAR GRÖT!!!! Hehe.

    Kommer ta lång tid innan jag kan ha ägg i gröten. Oavsett om det inte verkar smaka någonting så vet jag inte, tror ändå det blir svårt. Hehe. Vill inte förstöra min relation till gröt, antagligen:D

    Jag brukar ha havregryn, linfrön och chiafrön! Gröten blir superkrämig pga chiafrönen (tycker jag). Till kan jag ha allt från fryst frukt, kokos, russin, sylt. Japp. Inbiten är jag iaf:)

    Tack för ett bra tips ändå! Kanske jag vågar lägga in ett ägg….någon dag.

    Kram!

  2. 13 oktober, 2014 / 15:51

    Ja snart ska jag också börja med gröt igen. Det hör till vintern tycker jag!

    • jennifer
      Författare
      13 oktober, 2014 / 16:04

      Det är sant Pernilla – något som värmer när det är lite kyligare :)

  3. Olle
    9 januari, 2021 / 09:34

    Smör e perfekt på gröt,

    • Jennifer Sandström
      Författare
      9 januari, 2021 / 19:39

      Ja jag tycker det är godast till risgrynsgröt men smör på havregrynsgröt funkar säkert också ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Looking for Something?