Jennifer sandström

Spaupplevelse på Hedon Spa i Estland

I början av juni tog jag med mig min mamma och min moster på ett litet äventyr till Finlands grannland i söder: Estland. Här finns nämligen ett stort utbud av spa som är väldigt prisvärda. Och med tanke på att det var en sparesa skulle man kunna säga att det var ett ganska lugnt, skönt och mycket trevligt litet äventyr. Vi hade bokat in oss 3 nätter på Hedon Spa & Hotel och även om det var en liten weekend-getaway för att uppleva en bit av Estland och Pärnu så var spaupplevelsen såklart resans huvudgrej och höjdpunkt.

Hedon Spa Pärnu

Egentligen var det faktiskt min mamma och min moster som tog med mig på den här resan, det var nämligen en födelsedagspresent som jag hade önskat mig när jag fyllde 25 i mars. Men eftersom jag är den mest rutinerade (eller kanske intresserade) resenären så fick jag äran att rådda resan.

Hedon Spa

När jag sållade mellan olika alternativ på boenden och spa i Estland så ville jag gärna ha ett alternativ som var både spa och hotell. Vi valde alltså ett spahotell för att på morgonen direkt efter frukost kunna dra på badrockarna och glida ner till spa:et. För, hur härligt är inte det? Det var dessutom svårt att motstå den här vackra byggnaden ↑ som ligger precis vid havet, vi var helt enkelt tvungna att boka in oss här på Hedons spa!

Så frågan är då, levde spa:et upp till våra förväntningar?

Här kan du läsa mer om själva hotellet: Hedon Spa & Hotel: spahotell i Pärnu.

spa-upplevelse Hedon Spa

Tjusig entré till Hedon Spa, med badkaren som symboliserar spa:ets historia då det en gång i tiden började som ett spa som erbjöd lerbad. 

spa Hedon

Mitt livs bästa spaupplevelse har jag haft på Arken Art Garden Spa som ligger i Göteborg utanför stan på härliga klippor. Det var ett par år sedan och jag har besökt några andra spa efter detta, men inget av de senare har riktigt lyckats leva upp till Arkens miljö och utbud. Jag är inte så mycket för behandlingar när jag går på spa utan jag vill i min takt kunna röra mig fritt i spamiljön och njuta av det som finns att göra: bada, basta och koppla av. Något som jag fattade särskilt tycke för på Arken var det badkar som var fyllt med varma stenar som man kunde lägga sig på, det var helt magiskt!

En chans att skämma bort dig själv med behandlingar

Men åter till Hedon. Det fina med Estland och att gå på spa här är förstås prisnivån som ligger lägre än i våra Nordiska länder, därför passade jag givetvis på att ta ett par behandlingar här. Och det gillar jag, att kunna njuta och skämma bort sig själv utan att man tänker på hur pengarna flyger ur plånboken.

Hedon spa resa

Jag har aldrig tyckt att badrock är det plagg som framhäver mina vackraste drag, men det är ju inte heller vad badrockar är tillför och sen så är det ju ett extremt behagligt plagg att hänga i en hel dag. 

Hedon spa behandlingar

Spabehandlingar – indisk massage & lerinpackning

Första dagen gick vi igenom spamenyn med alla behandlingar som de erbjuder på Hedon och det var inte helt enkelt att välja. Men jag personligen gillar inte massager som är sådär hårdhänta, utan vill gärna ha lite mjukare och känna att det faktiskt är skönt och inte bara halvt plågsamt (även om det säkert är nyttigt för kroppen).

Mitt val lutade därför mot en Journey to India, en upplevelse på 90 minuter. Och kanske var det lite namnet som lockade, jag har ju en viss förkärlek till Indien, och vet hur härlig ayurveda-massage är. Men eftersom vi redan var på spa:et och skulle bada valde jag istället bara en Indian Ayurvedic Massage Ritual som var 50 minuter lång och låg på ett pris runt 500 SEK.

Hedon spa ayurvedic massage

Vi valde också en behandling tillsammans, Sauna with Sea Mud, där vi fick varsin lerinpackning som vi sedan på egen hand fick packa in oss i och sitta med i ett skönt bastubad. Det var kul att göra något ihop och som man fick göra själv. En sådan upplevelse, Sauna with Sea Mud, varar 45 minuter och låg på priset drygt 500 SEK för alla tre.

Här kan du se hela utbudet av behandlingar på Hedon Spa.

massage Hedon spa

Det finns ett par lounger i spa:et där du kan slå dig ner med en kopp lugnande te och ett äpple. Bara av att titta på den här bilden minns jag den där känslan precis efter massagen eller ångbastun: när man lutar sig tillbaka i en stol, lugnet infinner sig i varenda cell och du känner dig himla nöjd med allt. 

Hedon Spa smoothie

Det finns också goda smoothies att handla under spavistelsen, efter bad och bastu blir man lite hungrig och då känns en smoothie och lite salta nötter som det bästa valet. 

massage Hedon

Gör ett besök i Silent Spa

För att få ut det mesta av Hedon Spa skulle jag rekommendera att göra ett besök i deras avdelning Silent Spa. Det kostar 15€ extra men känns verkligen värt det. Här kan du spendera 3 timmar och gå igenom en ritual där du dessutom får tillhörande produkter (som räcker och blir över och du sedan får ta med dig hem i en söt necessär!).

Höjdpunkten i Silent Spa var deras saltvattenpool. Oh my god, föreställ er känslan att kliva ner i en liten bassäng med så salt vatten att det genast känns på huden och framför allt om du har något litet sår. När du klivit ner i poolen kan du bara låta fötterna flyta upp mot ytan och luta dig tillbaka i ryggläge och känna hur det stilla vattnet bär dig. Precis som i havet, fast bättre eftersom du inte behöver oroa dig för att bli överrumplad av en stor våg eller biten av en fisk (det senare gör att jag inte riktigt kan slappna av när jag badar i havet…)

Hedon sauna bastu

Det här var den bastu vi avslutade ritualen med, otroligt skönt att få ligga stilla på varma stenar och känna värmen i kroppen stiga. 

Hedon Silent Spa

De här produkterna får du med dig att använda genom ritualen i Silent Spa och sedan ta med dig hem. Riktigt härliga kroppsskrubbar, fotbadsalt och krämer. 

Den allmänna spaavdelningen ser ut såhär och ingår alltså i din hotellvistelse eller spabesök. Här finns bland annat ett stort och härlig bubbelbad, olika bastus, en utomhuspool och en bar där du kan handla smoothies och annan dryck.

Här hittar du all information och priser om Hedon Spa.

pleasures live here Hedon Spa

Helhetsbetyg

Jag måste nämna att jag ändå tycker mig känna av att servicenivån i Estland är lite mer “europeisk” än vad den är nordisk. Och med det menar jag att det kan vara bra att åka hit med ett öppet sinne och ha förståelse för att servicen inte är lika tipptopp som du kan förvänta dig på ett spa i Sverige eller Finland exempelvis. Det är egentligen bara smågrejer och själva känslan, men inte något som egentligen stör spaupplevelsen. Men ändå värt att nämna.

Helhetsbetyget för Hedon Spa måste jag dock säga är bästa möjliga, jag kan definitivt tänka mig att återvända hit och skulle rekommendera det till andra! 

» Här kan du läsa mer om spa-hotellet Hedon Spa & Hotel i Pärnu 

FÖLJ:

8 svar

  1. Alltså vilket bra inlägg och jäklar nu blev jag ännu mer taggad på att boka in spa helg! Har tänkt boka för mig och sambon men jag tror faktiskt att det är hit vi ska åka efter att ha läst det här! :)

    1. Vad glad jag blev av din kommentar, så roligt när ett sånt här inlägg uppskattas. Och från Finland är det perfekt att ta sig till Estland ju, kanske blir det smidigast med flyg från Vasa? Annars är det ju så enkelt från Helsingfors med färjan :) Från Tallinn går det många bussar till Pärnu också, så man behöver inte komma med bil. Lycka till med bokandet av resan!

  2. Intressant läsning, har funderat en del på att ta färjan till Estland på skrivresa framöver. (detta är “framöver” som “om ett år eller två när barnen är större och är enklare att åka ifrån”, men måste drömma lite framåt…) ser ju

    1. Åh… du tänker som en skrivresa på egen hand med tid för att skriva? Det låter himla fint, bra idé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.