Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Årets första dopp på vackra västkusten

Eller nej, okej, årets första dopp var det faktiskt inte. Det tog jag i Finland redan i mars. Men sommarens första dopp. Och antagligen också den här sommarens sista dopp.

Det kan eventuellt tyckas vara ganska ironiskt att en dag skriva om sommarens sista stunder, för att nästa dag åka ut till havet här på västkusten och bada… Men så blev det. Det var kanske inte heller sådär supervarmt och sommarhärligt så man var rentav tvungen att hoppa i havet. Nej det var snarare lite (väldigt) blåsigt och inte jättelockande, och tvånget kom inte från värmen utan tanken på att jag inte badat i havet en enda gång den här sommaren. Jag har för sjutton inte ens badat i en sjö. Min sommar har bestått av mestadels jobb och lite picknicks.

Vackert var det dock, här i Vässingsö. Och lite skönt ändå, havet var nästan varmare än luften när man väl tog sig i.

Vässingsö ligger i Onsala och ungefär en timmas bilfärd från Göteborg. En lång bilresa för ett dopp kanske du tänker? Men, det är som en helt annan värld här ute. Det är magiskt! Vi har dessutom släkt här så det gör ju resan ännu mer värd det. När det hunnit bli mörkt och vi gick ut till bilen för att åka hem kändes det för ett par sekunder som om vi befann oss någonstans i Sydeuropa med ljummen kvällsluft och spännande buskar och träd som skymtade i mörkret.

Här är min mamma, pepp på att promenera till klipporna.

Påväg till klipporna passerar man bland annat en fårhage, och hur mysigt är inte det? Att traska på en liten stig och gå igenom grindar för att ta sig igenom. Fåren var dock på grönbete någon annanstans just den här dagen.

Okey, let's do this, sa vi och klättrade ner i vågorna. 

En svensk västkust-idyll?

Och ja, även om det inte var sommarens bästa badväder, och även om det var massor av läskig och obehaglig tång i vattnet, så njöt jag lite. Kände också hur mycket jag längtat och längtar efter havet. Jag är så sugen på att åka till ett Bali-kind of ställe. Så så sugen. Att bada i havet är för mig dessutom lite mer än bara “en nice sak att göra” – jag kliver utanför min komfortzon varje gång jag kliver ner i det där okända vattnet. Hav som sjö, Indien som västkusten, jag måste alltid pusha mig själv – och blir alltid lite stolt efteråt.

Någon som känner igen sig? Eller är ni som fiskar som dyker ner i första bästa vatten utan några som helst problem?

Måste ge en eloge till min mamma som står ut med att vara min fotograf när vi umgås. Det är inte alltid lätt att instruera någon annan hurdan bild de ska ta, och det är förmodligen ännu svårare att vara den som blir instruerad. Men den här dagen lyckades hon bra min mamma. Det gäller att ha tålamod, hon har det, värre är det med mitt. ;)

När vi blev kalla gick vi tillbaka till huset där det spontant dukades upp med färska räkor serverat med godaste aiolin och surdegsbröd. Det är särskilt mysigt att hälsa på det här paret för det är så himla äventyrslystna; de hoppar fallskärm, paddlar kajak, åker på resor, fiskar, tältar och pysslar med en massa olika saker. Varje gång jag träffar dem tänker jag två saker 1. de måste ha fler timmar på sitt dygn än oss andra och 2. gud vad de skulle kunna skriva en spännande blogg.

Solen gick ner, vi pratade om resor, äventyr och lite foto. Sen körde jag och mamma hem igen, i mörkret spanandes efter älgar utan att stöta på någon. Lika bra det kanske, när man rör sig på vägarna får de där älgarna gärna hålla sig borta.

Vässingsö, jag kommer gärna tillbaka nästa sommar igen. Väntar du på mig?

FÖLJ:

18 svar

 1. Åh men ja, jag känner precis samma som du gällande att simma i havet! Jag är ofta livrädd för vad som kan finnas där i vattnet, ibland får jag nästan panik. Men varje gång jag överkommer mina rädslor känns det så underbart fantastiskt och jag njuter till max, fylls av enorm glädje. För visst är havet härligt, även om det skrämmer mig så mycket. :)

  1. Åh så härligt med någon som känner som jag! Jag fattar inte riktigt vad man är rädd för egentligen?! I våra hav och vatten finns ju varken hajar eller krokodiler, eller några sjöodjur liksom, haha. Men det är väl något med att inte ha full kontroll…

 2. Jag känner igen mig delvis – jag älskar att bada och jag älskar havet. Men så fort vattnet är lite grumligt så man inte ser, eller om det är sjögräs/tång, något annat än skön sandbotten, maneter…. ja allt som inte är pool eller kristallklart havsvatten så är det obehagligt!

  1. Jaaa precis som jag svarade till Unia här ovan så kanske det har något att göra med att man liksom inte har kontroll? Och även är ganska hjälplös där i vattnet… Vi får leta upp fler stränder med kristallklart vatten ;)

 3. Antar att du redan vet mitt svar på frågan :) älskar vatten. Salt som sött, grumligt som klart, kallt som varmt, tång eller icke tång. Bada är det allra bästa som finns.

 4. Det där med ammor som tar bilder. Min mamma har tålamodet men ser så himla dåligt så hon vet knappt hur hon fotar, haha! Det såg i alla fall fint ut, din mamma verkar vara en naturbegåvning ;)

 5. Så underbart! Jag är uppväxt i den kommunen, mamma är från Kullavik vilket också ligger i närheten. Och en av mina bästa vänner är från Onsala. Just Vässingsö har jag inte varit i/på, men vi har varit mycket i Gottskär till exempel. Det ser i alla fall helt underbart ut, och vad härligt med saltvatten – det är något särskilt med det, eller hur? Inte samma sak med sjö, även om det också kan vara oerhört härligt tycker jag. Kram till dig!

  1. Nej men vad kul, det visste jag ju inte! Kan tänka mig att det är lika vackert i Gottskär :) Håller helt med – det är något speciellt med havet och saltvattnet!

 6. Jag ÄLSKAR att bada, men ogillar också det som finns under ytan eller oftast så kanske det bara är tanken på vad som kan finnas under ytan. Därför gillar jag klara vatten där man kan se botten eller åtminstone en bit nedåt. Med andra ord så är svenska småsjöar inte mitt förstahandsval när det gäller badplatser även om jag ändå badar i sådana också. Hatar när det finns sjögräs/tång/annat i vattnet som kan röra vid mig också, haha. Sandbotten = bäst! Jag har väl lite tur som bor väldigt nära en av Sveriges bästa stränder, hehe, med klart vatten och sandbotten :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.