Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Sommarläsning: boktips för sommarens lata dagar

Inlägget är uppdaterat 2022 och innehåller annonslänkar

Det är dags för mina årliga boktips inför sommaren!

Tips: läs också kommentarerna nedanför inlägget för ännu fler tips.

Jag är just nu inne i en period där jag läser och lyssnar på 5-6 böcker parallellt. Ja jag vet, det är lite konstigt och kanske ingenting man rekommenderar. Skulle gissa att man mår bättre i tankarna av att fokusera på en bok åt gången, eller? Men nu har det blivit så. Jag har en tendens att tröttna på saker snabbt (jag vet, en jättedålig egenskap, men skyller allt på min generation), så att varva olika böcker är ett sätt för att komma undan detta. Dessutom är det lite olika typer av böcker också. Mer faktabaserade tycker jag t.ex. kan bli för tunga att ta sig igenom i ett sträck. Men, min sommarläsning brukar se lite annorlunda ut. Det är min bästa tid för att läsa böcker och jag kommer försöka läsa lite mer fokuserat och inte lika hoppigt.

Så, här har jag samlat några gamla och några nya böcker för 2019 som jag tycker du kan läsa eller lyssna på under sommarens lata dagar.

Och ett tips om du vill lyssna på ljudböcker i sommaren. Jag använder Nextory och lyssnar på ljudböcker parallellt med att jag läser vanliga böcker. Om du registrerar dig hos dem med koden JENN får du testa gratis under 30 dagar.

Tips på sommarläsning

Klicka på respektive titel för att komma till boken.

* Mina drömmars stad – Per Anders Fogelström

En berättelse som tar oss tillbaka till slutet av 1800-talet mitt i Stockholm och industrialiseringen. Påminner en om hur det en gång var och hur tufft livet varit.

En fin historia som fortsätter i 3 delar.

Passar också som ljudbok.

* Expeditionen: Min kärlekshistoria – Bea Uusma

Svårt att inte bli berörd av den här otroliga historien. Bygger på den verkligen expeditionen Andrées polarexpedition, även den i slutet av 1800-talet. Handlar om författarens besatthet av vad som egentligen hände med de tre männen som gav sig iväg på ett äventyr som inte slutade som önskat.

* Jag for ner till bror – Karin Smirnoff

Boken alla läser, har läst eller funderar på att läsa just nu?

Samt uppföljaren Vi for upp med mor.

* Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie

En av de 5 bästa böckerna jag läst. Om du har missat den, ta chansen i sommar och läs den!

Du kan också passa på att läsa En halv gul sol som hon också skrivit. Den står på min lista ännu.

* Naondel – Maria Turtschaninoff

En otippat bra bok som förvånade mig. Jag läser inte mycket fantasy men det här är en ganska mild typ av fantasy som ändå utspelar sig typ i vår värld, fast som ser ut på ett lite annorlunda vis. En fantastisk berättelse och otroligt välskriven!

Finns även fler böcker i serien. Egentligen är Naondel del 2, men den utspelar sig före bok 1 och funkar alltså att läsa innan precis som jag gjort.

* Klubben – Matilda Gustavsson

2019s kanske mest omtalade bok. Ett måste att läsa och perfekt sommarläsning, om än ganska upprörande.

* Folk med ångest – Fredrik Backman 

Har redan skrivit om boken här, men sammanfattat räcker två ord: LÄS DEN.

Och på det författartemat. Britt-Marie var här. Lika bra som alla hans böcker. Läste ut den på två dagar. Tycker det är häftigt hur Backmans passion för sport vävs samman med säregna personligheter och känslosamma berättelser.

* Min fantastiska väninna – Elena Ferrante

Senaste årens mest hypade bokserie? Ja kanske. Jag hittade boken på bibblo och passade på att låna hem den.

För en tid sedan testade jag den nämligen som ljudbok, men pga. ett stort antal karaktärer, olika familjer att hålla koll på och olika personer med samma namn så skulle jag rekommendera den som bok istället för ljudbok. I inledningen finns nämligen ett uppslag som listar alla personer och familjer som man smidigt kan bläddra tillbaka till. För övrigt en funktion de borde införa i i ljudboksapparna eftersom det här inte är den enda boken som är uppbyggd så.

* Svindlande höjder (Wuthering Heights) – Emily Brontë

Gillar du klassiker? I så fall har du kanske redan läst denna.

Jag har tidigare tipsat om systern Charlotte Brontës bok Jany Eyre och till stilen så påminner förstås böckerna om varandra väldigt mycket. Det är hemska och dramatiska saker som händer, personer som blir fruktansvärt behandlade och kärlekshistorier som går i kors och inte får särskilt lyckliga slut. Men oj så spännande. Och häftigt att få försvinna in i en helt annan värld som utspelade sig för många många år sen.

* Bränn alla mina brev – Alex Schulman

Blev nyfiken på denna, men efter de första sidorna är jag lite tveksam. Funderar ändå på att ge den en ärlig chans och fortsätta ta mig igenom den. Jag litar på Annikas omdöme och tänker därför att detta är ett passande tips inför sommarens läsning.

* Aednan – Linnea Axelsson

Det här är en bok jag inte läst ännu men som står på min lista:

“En mor och hennes yngste son vilar med några andra kvinnor, gamla och barn i en kåta. Framför dem längs flyttleden driver hennes make och deras äldre son renhjorden. De är på väg mot en ö i nordligaste Norge och sommarens betesmarker. Ingen anar att gränsen till Norge inom ett par år kommer att vara stängd för dem, att de ska tvingas lämna sitt hem, och att kommande generationer ska möta helt andra svårigheter.”

* Den svavelgula himlen – Kjell Westö

Jag har försökt läsa Där vi en gång gått men hade svårt att hålla uppe intresset. Lyssnar istället på denna, Den svavelgula himlen, just nu och tycker den är så vackert skriven och lättare att hänga med i än just nämnda bok. Är nyfiken på var historien som utspelar sig ända från 1960-talet fram till idag ska ta vägen.

Sommarläsning: böcker inom fakta och business

* Influence – the psychology of persuasion – Robert B. Cialdini

Den här boken blir spännande redan från start även om jag känner att den som ljudbok blir lite tung att lyssna på. Tankarna svävar iväg emellanåt (också för att den är på engelska skulle jag tro) och jag får lyssna i korta stunder åt gången. Men exemplen han berättar om och psykologin han tar upp är så intressant. Känner mig inspirerad och har redan efter två timmar in i boken (som totalt är 10 timmar lång) flera praktiska tips jag vill börja testa.

* Sälj – Fredrik Eklund

Blandade känslor kring denna provokativa men stundtals inspirerande bok. Eklund ger dock massor av bra tips, så mitt tips är: läs och ta den med en nypa salt! Läs mer om vad jag tyckte här.

* Fingertoppskänsla : En nödvändig manual i social kompetens – Henrik Fexeus

Kom in i och fastnade för den här boken väldigt snabbt. Det är den typen av böcker som man känner “åh herregud alla borde läsa den!!” Mest för att man känner att man själv skulle ha glädje av att andra var lite bättre på att kommunicera, haha.

Henrik Fexeus sätter fingret på så många sociala situationer som går fel och ger konkreta tips på lösningar. Vi är dåliga lyssnare och det värsta vi kan tänka oss är att tvingas prata med främlingar. Varför är det så?

Ja, otroligt intressant – och lätt att hänga med i hans observationer som blandas med fakta. Samt spännande att på en gång testa de knep han ger och se vilken skillnad det gör. Här kommer många onödiga tjafs kunna undgås.

* Find your why – Simon Sinek

Simon Sinek var nyligen med i Framgångspodden och han pratar ofta om just detta tema, att hitta sitt varför. Så om du vill ha en push i sommar för att hitta din passion och följa den, ja då ska du ta dig an denna bok.

Boken beskrivs så här:

* What if my WHY sounds just like my competitor's?
* Can I have more than one WHY?
* If my work doesn't match my WHY, what should I do?
* What if my team can't agree on our WHY?

* Jag som var så rolig att dricka vin med – Rebecka Åhlund

Med sommaren kommer också mer alkohol än vanligt – så denna bok är ganska ingen partyhöjare men det är en väldigt väldigt läsvärd bok. Åh alkoholens romantisering i vårt samhälle – och att det går att i princip vara alkohollist utan att omgivningen märker det. Eftersom alkohol är så accepterat och vanligt och egentligen inget konstigt. Jag skrev nyligen om alkohol och kände att den här boken bara fick mina känslor att växa sig ännu lite starkare, känslorna emot alkoholen alltså.


Min sommarläsning kommer bestå av resten av böckerna i Elena Ferrantes omtyckta serie, Simona Ahrnstedts En enda risk, och Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Och den sista är vad jag packat med mig inför resan vi åker iväg på nu!

Här hittar du alla böcker jag tipsat om tidigare!

Tar gärna emot fler tips på sommarläsning.

Vad tänker du läsa i sommar?

FÖLJ:

12 svar

 1. Känner igen det där med att läsa/lyssna på massa böcker samtidigt. Kul med massa bra boktips. Ferrante är en storfavorit hos mig. Kommer på mig själv med att ibland sakna karaktärerna och hela den världen som hon byggt upp.

  Jag har massa böcker (som vanligt) på min läslista. Först ska jag läsa ut Amanda Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar. Andra böcker jag vill läsa är: Hålla andan av Flora Wiström, Folk med ångest av Fredrik Backman, Syskonen av Tessa Hadley, Mai betyder vatten av Kaio Mpoyi, Calypso av David Sedaris. Och massa fler! 😊

 2. Jag ska läsa Överlevnadshandbok för finlandssvenskar av Alfred Backa, vann den i en tävling i vintras 😊 Annars skulle jag kunna tänka mig att läsa Bokhandlaren i Kabul eller Vad heter ångest på spanska på nytt.

 3. Ge Alex Schulman en ärlig chans. Även om början kanske känns lite trög är den sedan lättläst (läste ut på två dagar). Jodie Picaults Små stora ting är en bok som verkligen drabbade mig; den utmanar ens egna fördomar och har så många intressanta tvister på slutet. Ett annat hett tips är Att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker. Otroligt vacker kärleksskildring. Ja, och så vill jag tacka dig för tipset om Louise Boije-af Gennäs Stockholmstrilogi – slukade den i vintras!

  1. Tack Maria! Det är sant att Alex bok inte är särskilt lång, får nog ge den en chans! :)

 4. Härliga tips, har skrivit upp flera! Tack! Just nu kämpar jag med en bok som så många säger är bra, men jag själv är lite tveksam. Har dock kommit så långt så vill inte ge upp hehe. Det är han som skrivit flyga drake, som har skrivit ngt med Kabul (minns inte riktigt vad den heter, men men)

  1. Hm, vilken skulle det vara? Hans Tusen strålande solar är ju fantastisk, men nån med Kabul i titeln känner jag inte till. Jag gillar hans böcker så vill gärna veta :)

 5. Jaaa så många bra tips! Tack! Kan inte ge tillbaka några, för jag har ingen aning om vad jag ska läsa i sommar hehe :)
  Men möter jag på något bra, då bjuder jag på det också!

 6. I min trave ligger:

  Vi är alla helt utom oss
  Problemet med får och getter
  Romanerna om Patrick Melrose
  Låt oss hoppas på det bästa
  Den röda adressboken (som är årets sommarbok i bokklubben)
  Vargarnas tid
  Sommaren före kriget
  Innan ni tog oss
  Katrina (som jag läste som tonåring, handlar om livet i den åländska skärgården för 150 år sedan)
  Äta djur (är jag redo att go all vegan nu?)
  Den hemliga historien

  Sen fastnade jag för Roy Jacobsen så nu ligger det några böcker och väntar på biblioteket med, började med De osynliga. Också om öliv i början av nittonhundratalet, fast i Norges skärgård istället.

  Fick i helgen en helt underbar hängstol som vi hängde i äppelträdet. Där ska jag sitta alla lediga stunder med en bok och ett glas saft.

  1. Oh, tackar för listan!! :)
   Och den där hängstolen låter inte helt dum. Skulle vilja ha något sådant på balkongen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.