Jennifer sandström

Punkaharju i östra Finland – sjöarnas land

Det slog mig förra helgen när vi vandrade i Liesjärvi nationalpark att dessa åsar (harju på finska) som jag fått uppleva i Tammerfors (Pynikeåsen), i östra Finland och i somras mitt däremellan, finns lite överallt! Och de är alltid lika otroliga! Det är alltså landupphöjningar som i Finland, eftersom här finns så många sjöar (tusen sjöarnas land ni vet), ofta har vatten på båda sidorna. Det gör det vackert och fint att promenera på. Det finns alltså åsar som är så pass små att där bara går stigar, men också större där det går bilväg.

En rullstensås är en lång rygg av avrundade stenar, grus och sand som storlekssorterats och avlagrats av isälvar vid inlandsisens smältning.

Wikipedia

Kvarkens skärgård (Finlands enda naturvärldsarv) med sin De Geer-moräner, utanför Vasa, är en annan häftig plats jag besökt på samma tema.

Punkaharju i Insjöfinland

En av de mest populärna åsarna är Punkaharju. Kolla här på kartan vilket vackert landskap från ovan – med sjöarna och vägarna som går igenom dem. Det går inte att besöka det här området utan att ta en tur hit.

Det var förra sommaren när vi besökte Nyslott (Savonlinna på finska) som vi passade på att åka ut till Punkaharju. Och så råkade det vara en av få av sommarens svalare dagar? Fin upplevelse ändå.

Till skillnad från Kyynäränharju som vi promenerade på förra helgen så är det här är alltså en betydligt större ås där det går bilväg.

Åsen (Punkaharju) är sju kilometer lång och som högst 31 meter över sjöytan på de omgivande vattnen. Den är beväxt med skog och avgränsad av Puruvesi på ena sidan och Pihlajavesi på andra sidan.

Wikipedia

Punkaharju ligger i den del av Finland som brukar beskrivas som Insjöfinland, eller lakeland på engelska. En ganska stor och otroligt vacker region, som ni kan tänka er.

Hotelli Punkaharju

När vi åkte ut hit för att se området så åkte vi också förbi det här hotellet som är en riktig pärla! Här skulle jag gärna vilja komma och bo över en natt eller två, äta middag på restaurangen och upptäcka Punkaharju närmare till fots och inte bara med bil.

Hotelli Punkaharju drivs av en tidigare finsk känd modell, den rödhåriga som skymtas på bilden nedan. Till höger syns mormor och en annan släkting.

Här står min älskade mor utanför hotellet. Och vi tittade också in en sväng innan vi fortsatte vidare.

Som sagt, otroligt vackert ställe. Både det här hotellet och såklart Punkaharju.

Åk hit!


Mer inspiration för resmål i Finland hittar i kategorin Finland här på bloggen.

FÖLJ:

4 svar

  1. Hej!
    Låter fint, iom pandemin så kommer vi turista i fastlandet Finland i år. Har konstigt nog besökt Finland väldigt lite trots att vi bor på Åland o således hör till Finland. Blir oftare Sverige och övriga ställen.
    Låter som att vi beh besöka Punkaharju på vår tur. Trevlig sommar.

    1. Hurra! Vad kul att höra att ni tänker ta er runt i Finland i sommar Ninni! Lycka till på den rutten och tack detsamma 🌞

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.