Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Nyttiga chokladbollar – recept

Jag är världens lyckligaste pga att vi numera har en stavmixer i vårt hushåll! Och inte vilken stavmixer som helst utan stavmixrarnas drottning: Bamix. Det schweiziska märke som har en stavmixer i tidlös design. Enligt min pojkvän är det det enda som gäller i stavmixer-väg. Jag tycker dock den är lite märklig, för man kan inte ta bort foten från själva motorn? Med andra ord lite klumpig att diska? Redan drömt mardröm att jag råkat stoppa ner hela mixerna i diskvattnet… Men jag har också drömt om minions och att minions var ett annat ord för bakterier och att de i själva verket levde i människokroppen :-)

Det var inte drömmar vi skulle prata om nu, utan vad man kan göra med en mixer! Ett litet underverk är dessa små, nyttiga och ljuvliga chokladbollar! Vill man hitta recept på liknande kan man bara googla “raw chokladbollar” och då dyker det upp recept på så kallade nyttiga chokladbollar. Dock får man inte kalla vad som helst för RAW chokladbollar har jag lärt mig. Och jag har inte koll på sådant så vet inte vad som var raw eller inte i min chokladbollar. Anyways.

Det recept på nyttiga chokladbollar jag gjorde baserade jag på lite olika recept och satte ihop mitt egna. Man kan egentligen ha i lite vad som helst men grunden och det viktigaste är dadlar.

Mitt recept på nyttiga chokladbollar

 • 1-2 nävar nötter, cashewnötter och mandlar förslagsvis, eller dina favoriter
 • 8 dadlar, jag köpte dem i en påse men föredrar alla dagar i veckan att köpa de i lösvikt eller som säljs i en kartong och ser lite lyxigare ut och är lite dyrare också för den delen, de är nämligen större och saftigare. Men vilka dadlar som helst fungerar.
 • 3 msk kakao
 • Lite fett, jag droppade ner lite rapsolja i brist på kokosfett eller kokosoljas om verkar vara det optimala
 • Lite vatten eller kaffe, efter tycke och smak
 • Kokosflingor

Nyttiga chokladbollar – såhär gör du:

Mixa nötterna med en stavmixer, mosar dadlarna med en gaffel, blandar samman de två + kakaon, fettet och vätskan (vattnet eller kaffet). Rulla till bollar i önskade storlek – själv lever jag efter principen desto mindre de är ju fler får man äta så föredrar därför de små! Slutligen rullas dessa i kokos.

I några recept jag läste gavs ett alternativ att rulla i annat om man inte gillar kokos, till exempel lite kakao. Så ta det du gillar bäst för dina nyttiga chokladbollar!

IMG_1382.JPG

 

Alternativ ingrediens till receptet för de nyttiga chokladbollarna: Havregryn! Nästa gång jag gör dessa ska jag prova blanda ner havregryn också, lite som vanliga chokladbollar.

Goda är de i alla fall. Hoppas du gillade mitt recept på nyttiga chokladbollar!

FÖLJ:

7 svar

  1. Ja chokladbollar älskar jag också, men man kan se detta som ett helt annat “bakverk” eller mellanmål. Lite nyttigare men ser ut väldit mycket som chokladbollar. De smakar ju givetvis lite annorlunda :)

  1. Caspian, nu såg du ju att jag svarade i bloggen din :) Men vill testa: får du notification på din mail om att jag svarar här också??

 1. Svar: jag menar inte att du fatshamear medvetet med ditt inlägg, men hela den här grejen av folk som vill äta “onyttigt” men inte vågar för det är ju så fel osv osv osv att äta lite socker, så de tar alla maträtter och sötsaker osv och gör “nyttiga” versioner av detta för det skulle ju vara så fel att äta en vanlig vad-det-nu-är-folk-ändrar-recept-på. Hela grejen går ju ut på fatshaming. Förstår om du inte gått i de tankarna utan bara hakat på trenden med dadlar osv. :)

 2. Tycker att chokladbollar med dadlar nästa är godare än vanliga chokladbollar. Kan faktiskt hålla med om att det kunde varit gott med lite havregryn, så det ska jag prova nästa gång jag med :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.