Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Musikhjälpen 2017 – barn är inte till salu

Det viktigaste som händer i Sverige den här veckan är detta: Musikhjälpen. I måndags drog årets Musikhjälpen igång och sedan dess har det varit mitt sällskap här hemma under arbetsdagarna. Det är ett otroligt berörande och fruktansvärt ämne och problem som belys. Hela grejen som pågår nonstop under 6 dagar ett fantastiskt initiativ. Jag tror de flesta svenskar har hört talas om Musikhjälpen, men jag vet inte hur det är med er i Finland – om ni känner till det?

En decembervecka om året sänder P3 Musikhjälpen dygnet runt i syfte att samla in pengar för ett gott ändamål – en produktion av Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. “11-17 december flyttar tre programledare in i en glasbur på Rådhustorget i Umeå. Där kommer de att samla in pengar till Radiohjälpen och informera kring ett rättviseprojekt. Programmet sänds non-stop i P3 och på SVT Play, och stora delar av dygnet i SVT.”

Det här året är temat: barn är inte till salu

Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. En del barn som lever i fattigdom tvingas bidra till familjens försörjning och att sälja sin kropp kan ibland vara det enda alternativet.

FÖLJ:

11 svar

 1. Jag kom i kontakt med musikhjälpen för rätt många år sen, minns inte om det var via nån blogg eller facebook kanske. Har sen dess kikat på det lite nu som då under den vecka de hållit på varje år. Ett superbra initiativ hur som helst!

  1. Kul att höra att någon i Finland också har koll på det. :)) Såg precis sista minutrarna och de slog förra årets rekord rejält!! Så fint!

  1. Men vilket fint initiativ Åsa – bra jobbat!! Jag har fortfarande min svenska swish tackolov ;)

 2. Hejhej!

  Har läst din blogg ett tag, fram och tillbaka. Tycker det mesta är superintressant och tycker du är modig som vågar satsa som “Influencer” :)

  Men känner nu att jag som finlandssvensk vill dela med mig av en observation. Jag upplever ganska ofta, som nu att du nedvärderar/underskattar oss just finlandssvenskar. Nu vet jag inte exakt hur ditt nätverk här är men det känns som du inte tror att vi har nån koll alls :p Tror inte du menar nått illa med det men eftersom jag och jaa de flesta är av åsikten att finlandssvenskar känner Sverige men Sverige vet inte ens att vi finns så känns det liksom irriterande att du “ser ner på oss” vilket medför irritation från min sida och därmed har jag emellanåt tagit paus från att läsa din blogg som jag annars uppskattar väldigt mycket. Jag tänker att du borde förstå att det är just finlandssvenskar och inte finnar som läser din blogg då du skriver på svenska och är med på bloggtoppen :)

  Vill gärna höra hur du tänker kring detta!

  Tack för i övrigt en superbra blogg! Alltid kul o läsa någon annans tankar om staden :)

  // Hanna

  1. Hej Hanna! Vad glad jag blir att du tar dig tiden och kommenterar och framför denna feedback. Så för det vill jag börja med att säga tack – det är guldvärt att få höra fler perspektiv och inte uteslutande positiva saker! Väldigt bra formulerat också :) Och tack för även fina ord!

   Ett problem sedan jag flyttade till Finland är att jag ju bott i Helsingfors och de finlandssvenskar jag hängt med är de flesta härifrån. Så mina upplevelser bygger ju på det som sker här. Tex i det här inlägget så hade jag kollat av med ett par vänner här som inte hört talas om Musikhjälpen – och egentligen, varför skulle det var känt i Finland? Men å andra sidan kanske man lyssnar på Svensk radio och P3, och kanske främst i Österbotten? Där har jag ju dålig koll, och även i andra svenskspråkiga delar av Finland. Så frågan i just det här inlägget är oskyldig och enbart nyfiken. Men jag förstår att det är mer problematiskt att framför i text exakt hur man menar.
   Ett annat exempel är att jag emellanåt frågar om mina vänner här känner till diverse svenska artister/kändisar/mediepersonligheter och svaret är nästan alltid nej. Kan det också ha och göra med att det är Helsingforsregionen? Eller att mina umgängeskretsar bara har allmänt dålig koll?

   Var bor du någonstans? :)

   Jag är också väl medveten om hur lite kunskap Sverige har om Finland och framför allt finlandssvenskar. Och min relation till landet och er skulle jag säga är väldigt kärleksfull, men jag tippar inte heller på tårna. Med mina vänner skojar vi ofta om Sverige VS Finland och jag skrattar åt nya lustiga ord som jag lär mig – till exempel. Det finns dock ingenting jag allmänt ser ner på med svenskfinland – om något så är jag oerhört tacksam för den finlandssvenska communityn som finns här även i Helsingfors och majoriteten av mina vänner är finlandssvenskar. Därför känns det lite tråkigt att det uppfattas så. Kanske uttalar jag mig klumpigt och bör fundera över det framöver?

   Tack för en tänkvärd kommentar i alla fall, som sagt, så värdefullt!
   Ha en fin måndag – och god jul! :)

   1. Hej igen!

    Vad kul att du tog till dig feedbacken samt att du inte tog illa upp, blev lite osäker då modet att kommentera kom till mig väldigt sent på natten, så tack för feedbacken gällande bra formulering! :))

    Låter som dina finlandssvenska vänner troligen är mer eller mindre tvåspråkiga?! Det är inte helt konstigt att det främst är österbottningar och ålänningar som “har koll” på Sverige av den enkla anledningen att de föredrar svensk radio och tv och därmed hör talas om saker som händer i Sverige pga att de oftare har en svagare finska än de som bor i huvudstadsregionen :) Skulle inte påstå att dina vänner har dålig koll utan snarare kan de flytande finska och följer därmed med vad som händer i Finland och “bryr sig inte om” att vidga sina vyer västerut. Det är iallfall min tolkning efter mina 3 år här i Helsingfors då jag upptäckt liknande då jag som själv bott i Stockholm 1 år får minst lika mycket svensk som finsk info i mitt facebookflöde :)

    Därmed är det som du också medger sant att vi vet mer om Er än ni vet om oss så att säga :) haha

    Trevligt att höra att du trivs här, har mött endel rikssvenskar på senare tid och jag brukar friskt alltid fråga hur man kommer på att flytta hit och oberoende orsak så verkar de alla trivas här så det är kul att se att flyttströmmen även går åt det här hållet även fast jag själv troligen är påväg västerut för mastersstudier till hösten :)

    Jaa, inte lätt att veta hur skriven text tolkas men jag har nu vid flertalet tillfällen tyvärr tagit lite illa upp, läste även din recension om lucia men kanske är det bara jag som tolkar din text fel, vad vet jag?! Ville nu iaf bara göra dig uppmärksam på det :)

    God jul!

    1. Hej igen Hanna! Du har helt rätt, och det förklarar nog en del, alla mina vänner är ganska tvåspråkiga. :)

     Menar du årets text om lucia? Där tyckte jag att var ganska neutral och mer ödmjuk inför det faktum att “Jag har förstått att lucia-firanden skiljer sig lite från stad till stad, också i Sverige.”.

     Du får gärna kommentera fler gånger – och med motargument, om du någon gång tar illa upp. Det är ju alltid intressant att kunna föra en diskussion! :)

     Ha en fin jul och gott nytt år du med! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.