Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Löpning med pulsklocka.

Vägarna har varit snöiga och hala i flera veckor nu, för att idag ha utbyts till decimeter av slask. Mysigt. Dessutom har jag varit lat, så oerhört lat. Skyller även det på vädret, såklart. Idag såg jag solen i några sekunder för första gången på veckor… Så jag bara väntar på att det ska bli vår och att energin ska blomstra inom mig! När det händer planerar jag nämligen att ta löpningen till nästa nivå.

I höstas bevisade jag för mig själv att jag kan springa 5 km om jag vill och 7 km om jag tränar lite. Och jag sprang då och då, med lite rutin på det hela. Allt tack vare min pojkvän som pushade igång mig från början och vi drog med varandra ut om kvällarna (till och med halv tio en lördagskväll). Så nu när jag ska bo ensam kommer jag behöva pusha mig själv. Jag är i kontakt med en tjej just nu som ska hjälpa mig med ett träningsschema, det känns som ett bra första steg! Är också så kär i mina springskor jag beställde innan jul, flyger fram i dem. Men, de är lite för mjuka egentligen, har fått lite ont i hälen – kanske bara måste vänja mig? Knäna behöver all dämpning de kan få!

löpning pulsklocka

Det jag också vill göra är att börja springa med pulsklocka igen. Testade det lite när jag var yngre, men inte desto mer. Älskar när man på gymmet kan följa sin puls i cardio-maskinerna.

Läste någonstans att det också kan vara effektivt under styrketräning att mäta sin puls, stämmer det? Och är ni några som läser som springer med pulsklocka?

Pepp, det är jag i alla fall!

Ps. Läste idag att Runkeeper och Spotify ingått något form av samarbete, numera kan man lyssna via Spotify direkt från Runkeeper-appen. Perfekt, jag använder redan båda!

FÖLJ:

13 svar

 1. Tänkte fråga om du jobbat med pulsträning tidigare och nu slapp jag ju det. Jag hör av mig snart med schemat.

  1. HAHA nej alltså… Mamma menade nog bara att arbetslösheten är lägre i Norge = lättare att få jobb. Även utan utbildning, men såklart inte för samma jobb då :)

 2. Jag har kört med pulsklocka (eller så här; GPS-klocka med pulsband) i några år men det var först efter att min sambo, som varit spinninginstruktör, började tala om för mig att tänka mer på pulsen som jag faktiskt började titta på den och lära mig hur jag fungerar. Helt klart en bra grej så man vet när man ligger var och så vidare. Nu vet jag exempelvis vilken puls jag bör ligga på när jag kör mina längre pass, återhämtningspuls och så vidare.

  Sedan rekommenderar jag väl hellre att du utrustar dig med ett pulsband som du kan köra med RunKeeper och telefonen än att köpa en pulsklocka. Alternativt slår du till på en GPS-klocka med pulsband (så kör jag). Det går ju exempelvis från Garmins klockor att dra in det man tränar i RunKeeper via plugin i webbläsaren (för jag antar att du inte vill överge RK).

  Pulsband till telefon verkar det i alla fall finnas gott om. Första träffen på en googling gav det här; http://www.iphonebutiken.se/pulsmatare-g500.html men det finns säkert bättre alternativ också om man letar lite. :)

  1. Åh men fan vad smart! Det har jag inte ens tänkt på, eller visste att det fanns? På den tiden jag började fanns liksom inte iphones…. :-)) Men tack för tipset! Hur lär man sig vilken puls man bör ha förresten?

   1. Dels lär man sig (i alla fall jag gjorde det) genom träning av olika saker eftersom man har olika (max)puls vid olika typer av träning. Men det finns också olika formler för att räkna ut maxpuls men då får man också räkna in att det är väldigt individuellt det här med puls. Det finns lågpulsare och högpulsare.

    Här finns det ett långt utlägg om att den gamla formeln som använts inte kanske stämmer riktigt men jag skulle nog säga att alla formler mest är riktlinjer. Var man själv ligger lär man sig allt eftersom. :)

    Inlägget så. Det är egentligen bara summeringen längst ner som är av vikt men läs hela, det är ganska intressant.
    http://traningslara.se/vilken-formel-ar-bast-for-att-uppskatta-sin-maxpuls/

 3. Däremot kör jag aldrig puls/GPS-klocka på mina HIIT-pass exempelvis. Det kanske jag borde börja med för att se hur jag ligger till där, om inte annat för att se om jag kan pressa mig lite till.

  1. Japp! Min Mumin ska plugga klart så han kommer stanna här och jag kommer hyra en lägenhet i Göteborg :)
   Tack, kan tänka mig, och hoppas det!

 4. Hej!

  Ja! Jag springer definitivt med pulsklocka. Jag har en Garmin Forerunner 210 för löpning och Garmin Edge 500 när jag cyklar! Min pulsklocka för löpning kan jag verkligen rekommendera. Visar allt det viktiga, puls, hastighet, tid och km. Och man kan ställa in olika pulsnivåer efter vilken träning man vill göra :) Signa upp dig på STRAVA så synkas dina tider med andra på Strava. Är du snabbast på en viss sträcka (segment som man kan göra själv men också som andra gjort) så kommer du överst på listan. Du tävlar alltså mot andras tider och kan lägga till utmaningar. Springa 10 km under Februari månad tex. Lovar att du inte ångrar ett köp ;)

  / Sofi

  1. Tack! Har sparat den sidan, Strava :) Och förstår att du kör på en rätt avancerad nivå, roligt! Den för cykeln kan man se vart man cyklar då också? Nu när jag är på plats i Göteborg tycker jag det skulle vara kul att ses så fort jag har kommit i ordning lite om någon vecka! Trevlig helg, kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.