Jennifer sandström

Lev hur jävla mycket du vill

Löven ramlar snabbt ner från träden nu och hösten ger mig existensiell ångest. Varför är det så varmt i oktober, vad ska hända med vår jord. Det går inte att yttra ett ord om flygresor utan att någon påpekar att du kanske inte borde flyga, gör något annat, res inte, ta tåget. Jag köper två nya tröjor och skäms nästan. Kollar på lappen. Bangladesh. Kambodja. Köper också ett par jeans, Turkiet. Jag försöker handla secondhand, har inte köpt nya skor på flera år, bara springskor och badtofflor. Vill så gärna vara bra för den här jorden. Men är också fruktansvärt trött på att gå runt och känna mig ful. Så trött på det här samhället av trender och mode, alltid så tipptopp.

Jag är nöjd med min iPhone. Den är två år gammal och när folk ser den skrattar de lite, har du en… femma? Nej, det är en SE. Men ändå. Två år gammal. Ingen har så gamla telefoner längre. Samhället säger åt mig, flera gånger per dag, att jag borde köpa en ny. Den senaste. Eller åtminstone en åtta. Jag köper ingen ny telefon men tänker att nu måste jag sluta ta flatlays där min mobil syns.

Samtidigt konsumerar alla andra mer än någonsin utan eftertanke. Eller ja, det finns en grupp människor som bryr sig. Som bryr sig så himla mycket. Som inte shoppar alls, som tar ett flygfritt 2019 och som predikar om att DU MÅSTE SLUTA – TÄNK PÅ KLIMATET OCH MILJÖN.

Och vad gör alla andra? Vänder ryggen till. Sånna där människor är jobbiga att lyssna på. Jag måste få ha min fredagstacos, köra min Audi till jobbet, åka på weekendresor till New York och se snygg ut i det senaste höstmodet på jobbet. Och resan till Köpenhamn varannan vecka är ju bara mitt jobb, det kan jag inte påverka. Vissa går i alla fall halvvägs, Ja jag flyger till Dubai, men hey – jag äter ju vegetariskt. Och förresten kan vi inte lägga ett sådant ansvar på individnivå, politikerna får fixa det där, jag röstade faktiskt på MP.

Isabella Löwengrip uppmanar till konsumtion flera gånger per dag och uppmuntrar oss om att drömma om en dyr livsstil med nya bilar, stora villor och flitigt resande (för att inte tala om mängden skönhetsprodukter och kläder). Hon har ingen moral i detta alls, undviker frågan så länge hon kan casha in.

Sandra Beijer har ständigt återkommande inlägg med klädinspiration och heminspiration, säljer ut stora delar av sin garderob (prislappar kvar och det spelar ingen roll att alla intäkter går till välgörenhet). Hon gör fina “önskelistor” och adlink efter adlink. Konsumera konsumera konsumera. Ett löfte om ett lyckligare liv. Kanske blir jag lite som Sandra Beijer, om jag bara köper de där skorna?

Bianca Ingrosso gör återkommande reklam för Sveriges kanske vidrigaste onlinebutik och uppmuntrar till och med till konsumtion i ett instagraminlägg som handlar om ätstörningar.

Samtidigt är det så mycket girlpower i dessa kvinnor. Och låt en kvinna få leva lite kommenteras det om någon påpekar det minsta lilla.

Ja, lev hur jävla mycket du vill och ignorera det faktum att du har chans att påverka fler människor än de flesta andra någonsin kommer kunna göra. Kapitalisera på alla dina följare som önskar få vara lite mer som du, leva lite mer som du gör. Så kan du sitta där på din pengahög och se ner på jorden som krackelerar. 


Läs också: visst är det skönt att inte bry sig?

FÖLJ:

49 svar

 1. Vilket annorlunda inlägg för dig detta var. Jag gillar det verkligen!
  Går i samma tankar som du men upplever att klimathetsen eller klimattankarna är så mycket större i Sverige med flygfritt år, veganer som ploppar upp här och där etc. tror många upplever en stress kring detta.
  Jag är en av dem som tycker att staten ska ta ett större ansvar med tex flygskatt om vi står inför ett så stort problem som forskarna säger i tidningar. (Menar inte att klimatkrisen inte finns utan vet politiker något alm vi inte vet? Varför tas inte nödvändiga beslut?)
  Röstade inte på mp 😜

  1. Det var nog därför jag tvekade lite på publicera-knappen faktiskt – men vill egentligen skriva mer om tankar och det jag står för. Så kändes skönt att få ut detta och få igång en diskussion! :)

   Väldigt intressant inlägg du publicerade idag också. Minns hur det var att vara utanför Sverige-bubblan (i till exempel Indien, där var det särskilt tydligt) och hur annorlunda perspektiv man får.

 2. Klart vi måste ta ansvar för vår miljö, ett av problemen är vilket du berör är att det s k innefolket, lever utan hänsyn till miljön, flyger o far, konsumerar i raketfart.

  Du och jag är säkert mer ansvarsfulla trots att jag bor i glesbygd och kör dieselbil.

  /Lelle

  1. Min kille hade också en intressant kommentar om att det finns dom som är “early adopters” och sen kommer resten av massorna och att det väl är lite där vi befinner oss i klimatfrågan.

 3. Hurraaa! Mera i denna stil – väntar med spänning! Frääääs! Har länge funderat på dessa influencers och entreprenörer som uppmuntrar till en väldigt konsumtionsinriktad livsstil med enorma plattformer och massor av följare – tänk om de skulle tänka om? Vilken skulle effekten då vara?
  Och som du säger, kommer man med kritik, då får man till svara att man är avundsjuk och en sur tant typ…

  Go Jennifer Go!

 4. Här sitter jag i mina hoodies från 2005 och lappade jeans. För att jag för några år sedan insåg att jag inte kan shoppa som ett intresse. För när det svämmar över i garderoben ger det mer ångest än glädje – och det var redan innan klimatet blev så pass omdiskuterat som det är idag. Fortfarande är garderoben överfull för sköter man sina kläder håller de, ovanligt länge faktiskt! Det där med flyg är så svårt. Älskar ju att resa. Men vill ju ta hand om vår planet. När kommer snabbtågen till Spanien?

  1. Japp känner igen det där med mer ångest än glädje. En svår balans men värt att tänka efter hur man shoppar och varför och vad som verkligen ger en glädje :)

 5. Intressanta tankar, men måste ändå få veta mer kring hur du tänker. När jag läser meningen “Kapitalisera på alla dina följare som önskar få vara lite mer som du, leva lite mer som du gör.” så undrar jag var du ser dig själv i relation till andra, större, influencers som du nämner vid namn? För dina fina och väl genomtänkta samarbeten (som du väl också kapitaliserar på?) är just en av din blogg som jag beundrar. Och tänker också att SÅ många vill leva lite mer som du gör – vilket gör att du i förlängningen skriver om dig själv? Du har ju faktiskt visat vägen att det går att livnära sig på passionen, i ditt fall blanda annat att skriva och att vara influencer.

  1. Alltså Annika, tack för din kommentar – gillar att du faktiskt ifrågasätter (precis som Katarina också är inne på med kasta sten i glashus osv) och du har rätt i att jag förmodligen borde förklara mig lite mer. Kan ärligt säga att jag inte direkt tänkt på att det är SÅ många som skulle vilja leva lite mer som jag gör – att man inte följer mig för att man är ett fan så som man kanske är till Löwengrip, Beijer och Ingrosso. Men måste nog fundera lite mer på detta.

   1. Tack själv! (Och jo, jag tror definitivt att många skulle vilja leva lite mer som du gör.) Visst funderar jag också över konsumtionshetsen, men det gäller också att kunna sortera bland “annonserna” – precis som jag gör när jag läser tidningen. Jag tycker för övrigt just Sandra Beijer är superduktig på att skapa relevanta och genomtänkta samarbeten. Bianca har jag faktiskt ingen aning om, följer inte henne. Isabella, well. Hon är en liga för sig. Jag har följt henne i eviga evigheter och fascineras av henne på många sätt. Skulle inte vilja ta efter hennes konsumtionsmönster och scrollar oftast bara vidare när det kommer sponsrade inlägg. Förstår dock att de är en del av hennes business och på ett sätt bygger upp plattformen – och i förlängningen möjliggör att jag kan ta del av det andra innehållet på bloggen utan att själv behöva betala för det.

    1. Ja, bra poänger här! Dessutom, om man nu ska se det ur fler perspektiv så uppmuntrar de alla tre till mycket vegetarisk kost – vilket ju är bra ;)

 6. Heja dig! Här anar jag en sida jag inte riktigt visste om att den fanns hos dig – men jag anade nog. :-) fler sådana inlägg gärna!

 7. Spännande inlägg. Men det är ju d där med att kasta sten i glashus du vet. Vi är ju alla en del av hetsen. Men såklart, Sandras skoinlägg är ju kända. Dock skrivs de på önskemål av läsarna faktiskt. Just sayin. Och mina enda par höstskor kommer från hennes lista. 😂 men väl tänkvärt ändå. Det liknar på sätt och vis mitt pälsinlägg från hundra år sedan som någon länkade till häromdagen. Kanske lite samma tankebana. Precis som johannas ”en behöver ju inte visa bilder från resan” om man flyger. Det är ju faktiskt en del i det. Här är mitt pälsinlägg, se om du tycker samma. Från 2013. Med lite riv i d också. http://www.antligenvilse.se/2013/12/17/att-bara-eller-inte-bara/

  1. Hupps nu råkade det bli skoinlägget som var färskt i mitt minne, det var väl nyss det lades upp ett sådant? Haha. Och ja, du har förvisso rätt att många vill ha dessa inlägg också. Men man önskar liksom att det i mixen av all hets kunde få plats lite mer av det andra också. Samtidigt som alla gör vad de kan osv (typ som att faktiskt skänka intäkterna till välgörenhet, det är ju jättebra – och att Sandra också använder supergamla kläder till skillnad från många andra).

   Och vilket bra pälsinlägg. Håller absolut med dig där och ser ingen anledning att bära päls, även om second hand-frågan är något svårare. Har också trott att päls inte alls är lika vanligt längre men insåg för något år sedan att det till exempel är massor av pälskragar på jackor och liknande som är äkta?!

 8. Härligt inlägg! Själv tycker jag att det är intressant att vi kommit till att en del som då säger sig vara medvetna och tänka på miljön får mothugg för minsta lilla felsteg. Tror generellt att vi också måste vara mer accepterande och snälla. Måste man ha ”alla rätt” för att man sticker ut hakan och säger sig vara miljömedveten? Vem är perfekt? Det är väl bra att man gör så gott man kan och att man försöker uppmuntra till ett mer hållbart levene. Det är också intressant att konstatera att som influencer så får du inte tjäna pengar… hur skulle det se ut om vi ifrågasatte alla jobb på samma sätt? Så länge jag följt dig kan jag int tycka att du uppmuntrar till någon hysterisk konsumtion. Tycker ofta du har väl genomtänkta samarbeten. Heja dig!

  1. Åh ja har också funderat över detta. Ju mer man utmärker sig inom detta desto mer mothugg verkar man få ta. Kanske är det för att om man lyfter ämnet så attraherar man andra som också är intresserade av det och har “högre krav”? Om man helt ignorerar ämnet så har folk inga förväntningar på en…
   Tycker såklart att man ska kunna tjäna pengar som influencer och du har rätt i att det nog finns fler yrken man skulle kunna ifrågasätta ;)
   Och tack, vad fint sagt! <3

 9. Jag gillar allt du skriver å inget undantag här! Vi små försöker påverka så mycket vi bara kan, men det känns ju som en droppe i havet när inte så många vill lyssna. Hoppas att så många som möjligt ser och läser ditt inlägg för det här var verkligen, verkligen bra rutet Jennifer!

  1. Tack så mycket Christina – vad glad jag blir att du tycker det! Det är väl också lite detta jag känner när jag själv vill lyfta frågan, vad tjänar det till, med min lilla blogg?!

 10. Oj? :)

  Personligen kan jag tycka att klimatdebatten är så jävla svart och vit och DET gör mig så trött. Antingen eller och inga mellanting. Många har helt tappat förnuftet när det diskureas planetens framtid och då menar jag folk på båda sidor. Jag blir mörkrädd för folk som helt offentligt och oskämmigt skiter i allt och lever gärna lite extra. Men jag blir också rädd för andra sidan, som på ett fruktansvärt naivt sätt tror att ett flygfritt Sverige 2019 veganmat på skolorna här i kommunen ska rädda planeten från undergång.

  Oj, igen då. Men ett vasst, välskrivet och bra inlägg. Kanske ett av de bättre jag läst här!

  1. Fast flygfritt 2019 och veganmat i skolan tror jag ingen tror räddar planeten. Men det är en början. Det kan fortsätta med flygfritt 2020-tal, veganmat i all offentlig förvaltning, 100% förnybar energi och förbud mot fossilbränslen. Då är vi ännu ett steg på väg.

   1. Absolut. Det är en början. Och jag tror också på det, men tror att vi måste tänka globalt också. Vi är en ganska liten andel klimatförstörare i det här landet. Jag menar, Asien är ganska stort. Och inte så miljömedvetet…

  2. Japp jag förstår absolut vad du menar Dryden. Tycker som vanligt att det är tröttsamt med extremer och lite det jag menar med att många vänder ryggen till de som predikar (eller ännu hellre shame:ar). Och sen det där perspektivet man får när man lämnar Sverigebubblan och ser sig om i resten av världen, ja det är också intressant.

   Och oj, TACK!

 11. Man har väl ett eget ansvar över hur man tolkar det man ser på nätet? Tycker att det kan vara tacksamt att man kan få mer personliga recensioner av något man kanske ändå planerar att köpa, kanske till och med en rabattkod. Sen kan man väl kapitalisera OCH påverka positivt samtidigt.

  Svenska influencers håller ändå en väldigt bra nivå, det är alltid transparent, relevant, och som jag tolkar det ärliga reviews (hos de jag följer iaf). Jämför med exempelvis amerikanska influencers där allt är smygreklam, man säljer vad som helst och allt får 10/10 AMAZING YOU NEEEEED THIS.

  Har förresten också fått min iPhone utskrattad, det var en 5a som jag hade i 5 år. Nu har jag bytt upp mig till en begagnad 7a för att 5an brakade ihop totalt till sist. Den funkar fint!

  1. Härligt inspirerande att du också hänger kvar vid en gammal välfungerande iPhone. Kanske är det en begagnad någonting jag borde satsa på när min ger upp :)

   Jag förstår hur du menar och håller absolut med i att svenska marknaden är hyfsat transparent och ärlig i jämförelse med alla andra, det är jättebra! Men sen resonerar jag personligen inte som du gör. Om jag gjorde det skulle jag till exempel inte ha några problem i att stötta casinobranschen och kunde tjäna hur mycket som helst på att göra samarbeten med de företagen eftersom det är ju är alla andras egna val huruvida de vill spela eller inte. Men jag tycker att det är vidrigt hur de utnyttjar spelberoende och vill därför inte alls stötta de företagen. Nu är det kanske ett extremt exempel, men ändå.

   Personliga recensioner i all ära, men när Isabella Löwengrip samarbetar med Ellos eller Daniel Wellington handlar det inte om några personliga recensioner utan endast cash in i hennes ficka. Klockan åker av armen lika snabbt och gardinerna följer knappast med till nya huset.

   1. Jag förstår att jag varit otydlig nu, jag menade inte alls att jag tycker ALLA slags samarbeten är okej. Mer att jag inte känner mig hetsad till konsumtion bara för att en influencer jag följer ser ut att konsumera mycket. Det är viktigt med relevant innehåll, annars är det inte trovärdigt.

    Jag hade mest troligt slutat följa din blogg om du började promota en massa irrelevanta saker, som casino då exempelvis. Ett inlägg i din blogg som bidrog till köp var faktiskt det om nackkudden Ovaer. Googlade recensioner på nackkuddar för att jag behövde en och hamnade hos dig. Testar den på långflygning på lördag! ;)

    1. Okej förstår bättre nu din tanke! :) Du har rätt – dessa inlägg kan nog många gånger vara uppskattade av många. Tycker mer det är problematiskt när konsumtion lyfts fram som om det är svaret på allt, som ju risken finns när man livnär sig på att blogga och företag betalar en för att marknadsföra deras produkter. Och tyvärr tror jag inte alla fungerar så att man inte känner sig hetsad till konsumtion – tror många blir det helt omedvetet. Vi blir hela tiden matade med sådant som får oss att “åh jag skulle vilja ha det och det och det”.

     Men det du beskriver att man googlar och hittar svaret är ju toppen, då har du själv sökt upp informationen och inte blivit ofrivilligt matad med vad du behöver (det är inte bara influencers som gör detta utan samhället och företag överlag).

     Också superkul att höra att du hittade mitt inlägg om resekudden! Hoppas du blir nöjd och ha det så fint på resan! :)

 12. Bra inlägg! Applåd!
  Det är knepigt det här med hur vi ska göra för att inte allt ska gå under, men de som har en plattform och läsare bör ta sitt ansvar (tycker jag) och hitta nya sätt att hållbart försörja sig och inspirera andra att göra smarta val.

  1. Tack!! Och jag kan förstå de som tycker det är konstigt att tvinga på ansvar på andra, men jag är nog mer förvånad över HUR man kan ha så stor räckvidd och inte göra något vettigt av det?!

 13. Grymt bra inlägg! Har dock inte bestämt mig för vad jag tycker i frågan “influencers ska ta mera ansvar”. Å ena sidan – absolut. Har man en plattform har man ett ansvar. Å andra sidan – låt en kvinna få leva och ska man ta hela världens problem på sina axlar bara för att man har en plattform. Jag vet inte.

  Men vad jag vet är att jag kräks varenda gång jag ser ett samarbete med nämnda vidriga onlinebutik.

  1. Tack Linda och intressant reflektion. Förstår hur du menar och känner att det finns mer att prata om på det här temat ;)

 14. Jag tycker faktiskt att influencers har ett ansvar för de påverkar andra människor väldigt mycket. Influencers är jätteduktiga och jag förstår att man måste ha samarbeten för att få in pengar, men den här köphetsen som är nu är helt sjuk. Det är samarbeten i videos och inlägg, nya kollektioner släpps med nya profiler hela tiden som tar slut på 24 timmar och egna märken skapas. Hur viktigt är det att ha fem olika skal till sin mobil? Och ett klistermärke till sin laptop kan ju vara något av det onödigaste som har skapats. Sen alla resor som görs, både i privat och jobb. Man flyger över halva jorden för att gå på ett event eller ta bilder (till en ny kollektion) och så stannar man oftast bara i en eller två dagar. Man reser flera gånger i månaden till olika länder, ibland av privata skäl som att man är vilsen i sin relation och då behöver man åka till ett annat land för att reda ut det. Det är ju inget miljötänk överhuvudtaget och man påverkar såklart andra också med alla resor man gör. Det görs ju även samarbeten med flygbolag för att prova deras nya rutt. Det är viktigare att ha en fin lägenhet på Östermalm och att ha ett fint instagramflöde, till och med viktigare än sin egen hälsa. Jag handlar såklart själv också så är inte oskyldig på den fronten, dock väldigt sällan från samarbeten eller kollektioner som jag ser. Jag blir lite rädd för hur vår jord ska klara sig och illamående av den här hetsen faktiskt. (Inget emot dig nu som influencer)

  1. Tack Rebecca för din kommentar! Och visst kan man känna att mitt i allt detta så vore det skönt att få se att hållbarhetsfrågan lyftes åtminstone litegrann?!

 15. Så tänkvärt ❤. Jag brottas själv med dilemmat att odla egna grönsaker för att sedan gå och köpa planteringsjord som är torv, vilket gör åverkan på våra torvmissar att bryta. Jag gör egen jord nu. En får göra det en kan i takt med att eftertanken vaknar.

  1. Det är inte alltid enkelt att göra rätt heller nej. Och ja, du har rätt i att göra det en kan :)

 16. Ja du… å ena sidan… och å andra sidan.
  Kanske är det så enkelt som att inget riktigt är enkelt, inget är svart eller vitt, utan allt är en salig gråskala.
  Håller dock med om något som jag tycker är sorgligt och det är just att de “som vill” någonting, som fattat medvetna val om att tex minska ner på flygning, sålt bilen, käkar vegetariskt och har en två år gammal fån (du är i gott sällskap, jag e med dig där!), på något underligt vis blir lättare att sparka på om de “gör ett misstag eller faller från sin medvetna linje” om så bara för en liten stund. Vad handlar det om egentligen? Är det skadeglädjen som kommer fram, att kunna få peka finger tillbaka för att man upplever att personens livsstil i sig är som ett pekat finger? Fast det kanske inte alls är så. (Min mamma kan t ex känna sig enormt provocerad av att jag är vegetarian, och tolkar det som att jags er ner på henne som äter kött. Eh… nej. Jag mår bara bra av att vara vegetarian och dessutom är det ett etiskt ställningstagande som j a g gjort. Inte ett som jag kräver att någon annan ska ta. Men kanske vi kan prata om det?!)

  Ja. Finns mycket att fundera på här onekligen!

  1. Tack för din kommentar Helena! Linda här ovan var inne på samma tema och jag svarade såhär: Ju mer man utmärker sig inom detta desto mer mothugg verkar man få ta. Kanske är det för att om man lyfter ämnet så attraherar man andra som också är intresserade av det och har “högre krav”? Om man helt ignorerar ämnet så har folk inga förväntningar på en… Det kanske kunde vara en rimlig anledning till det du också beskriver.

 17. SÅ. JÄVLA. VIKTIGT!!!!!!!!
  Är helt obegripligt för mig hur inte alla göra allt i sin makt för att kämpa för att bekämpa klimatkrisen – men att då även uppmuntra till att BIDRA till den är så otroligt ansvarslöst..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.