Kortkommandon jag inte kan leva utan

Är du en sån som använder alla kortkommandon som existerar eller gör du allting manuellt?

Jag är en sån som älskar kortkommandon pga. allting går liite snabbare och man blir liksom mer effektiv. Och för ett tag sedan tog jag på mig lite av ett robotjobb. Jag hade ganska lugnt med annat jobb och tänkte att alla jobb faktiskt är bra jobb (well, tummar visserligen aldrig på mina värderingar). Och då slog det mig plötsligt hur långsam jag skulle ha varit om jag inte hade alla kortkommandon som inprogrammerade i ryggraden. Ibland när jag ser andra göra saker vid en dator börjar det liksom krypa i fingrarna och mitt tålamod testas.

Så, tänkte att jag måste tipsa om de kortkommandon jag använder nästan dagligen. Varsågoda!

Här nedan står CMD för den knappen på macbooks som heter command och har en fyrkantig kringla(?) som symbol. På pc-datorer heter den knappen istället CTRL / control.

Här är de kortkommandon jag inte kan leva utan:

* CMD + C = kopiera
* CMD + V = klistra in
Det här är alltså det klassiska copypaste, det måste vara de kanske mest frekventa kortkommandona? Jag skulle anta att de flesta känner till och använder sig av dessa. Jag använder det flera gånger per dag.

* CMD + A = markera allt
Också en viktig grej i mitt klippande och klistrande är att kunna markera all text snabbt i det fält jag står. Då använder jag mig av cmd + A.

* CMD + T = ny flik i webbläsaren

* CMD + W = stäng flik

* CMD + SHIFT + T = öppna senaste stängda fliken/fönstret
Den här funktionen är GULD. Hur ofta råkar man inte stänga en flik?

* Håll inne CMD och klicka på en länk för att länken ska öppnas i en ny flik.

* Fick också ett tips från Amanda som är duktig på att använda en extern mus istället för datorns musplatta. Om du vill zooma: håll inne CMD och skrolla med musen.

Pst, kom ihåg att det ofta står ibland när man håller över en knapp eller till exempel bredvid alla val i menyn till webbläsaren vilka tangenter som är kortkommandot.

Här ser du exempel på fler kortkommandon, som att öppna ett nytt fönster eller ett nytt privat fönster.

Kortkommandon på Facebook: 

Jag vet inte riktigt varför Facebook tagit fram dessa och om det är något som överhuvudtaget känner till dem, än mindre använder sig av dem? Men jag råkade få upp den här rutan häromdagen och tyckte att de kunde vara värda att ta med i det här inlägget. Får inte alla att funka just nu (till exempel search?) och tycker de flesta verkar ganska meningslösa, men funktionerna för att skrolla till nästa inlägg kan kanske vara till nytta? Klicka bara på j för att hoppa till nästa inlägg i flödet, eller k för att gå till föregående.

Hoppas du lärde dig något nytt! Och jag har inte stenkoll, så om du vet om fler kortkommandon – kanske något som DU absolut inte kan leva utan, tipsa gärna!

Följ:
0
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

Jag hjälper jag dig öka din trafik med SEO. I bloggen får du läsa om marknadsföring, företagande, foto, skrivande, böcker och resor. Gällivare är min hemstad/favoritplats, bor i Helsingfors pga kärleken.

16 Kommentarer

 1. 25 oktober, 2018 / 19:26

  Jag tränar på kortkommandon i Lightroom och Premiere, utöver webbläsaren. :)

  D för att redigera bild.
  R för att beskära.
  G för att komma till galleriet igen.

  Det är nog de mest basic. Tränar vidare.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   26 oktober, 2018 / 10:00

   Åh bra tips, detta behöver jag också. Sämst på kortkommandon i Lightroom. Tack!

   • 26 oktober, 2018 / 12:53

    Just det, X för att avvisa en bild, P för att flagga en bild och U för att ta bort flagga helt. Också frekvent använda kortkommandon i Lightroom.

    • Jennifer Sandström
     Författare
     26 oktober, 2018 / 13:27

     Jaaa X är en jag använder, bästa Rania lärde mig den ;) Och så något för att snabbt deleta alla X:ade bilder också som jag inte minns nu när jag inte har tangentbordet framför mig.

     • 26 oktober, 2018 / 13:33

      Aha, den får du gärna posta när du har den. Har inget annat sätt än att filtrera alla avvisade, markera alla och ta bort den vägen. Knappast den snabbaste lösningen i så fall. :)

      • Jennifer Sandström
       Författare
       26 oktober, 2018 / 13:37

       Undra om det är SHIFT + cmd + backsteg(alltså ta bort). 🤔

 2. 25 oktober, 2018 / 20:02

  Kortkommandon är guld värda. Jag använder ett antal dagligdags. Ett par av de mera använda är just Ctrl+scrolla för att förstora samt Ctrl+F för att söka ord i webbläsaren. F11-knappen på windows tangentbordet ger helskärm vilket jag ofta använder när jag bl.a. tittar på bilder.

  Jag använder ett specialprogram som generar mycket stora ljudfiler och detta program är egentligen gjord för att i första hand använda kortkommandon. Så mycket snabbare det går att genomsöka ljudfilerna genom att använda kortkommandon än att använda musen. Totalt sett sparar jag bra mycket mera tid än ”liite” i just detta program.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   26 oktober, 2018 / 10:00

   Hur kunde jag missa F för sök, använder den lika mycket 😂

 3. 25 oktober, 2018 / 21:05

  De jag också använder är Cmd + Z för att ångra, Cmd + F för att söka och Cmd + Shift + 3 för att ta en skärmdump. :) I redigering använder jag också Cmd + D rätt ofta för att avmarkera det som blivit markerat.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   26 oktober, 2018 / 09:57

   Åh ja, F och skärmdump, de missade jag ju 😉 Använder också skärmdump med 4-knappen för att ta en selektiv del av skärmen!

 4. 26 oktober, 2018 / 06:59

  Tack för tipsen, använder flera av dom, men ett par jag inte kände till ska jag försöka öva in. Använder mycket kortkommandon i officepaketet för att göra texten fet eller understruken till exempel. Tycker även windowsknappen+m som stänger ner alla öppna fönster och windos+e som öppnar windows explorer är användbara

  • Jennifer Sandström
   Författare
   26 oktober, 2018 / 09:55

   Ahh måste testa m-kommandot, det funkar säkert på Mac också ☺️ Eller något liknande..

 5. 26 oktober, 2018 / 08:49

  Kortkommandon är nog helt underbara :D

  • Jennifer Sandström
   Författare
   30 oktober, 2018 / 15:39

   Eller hur!!! :)

 6. 27 oktober, 2018 / 15:43

  Åh, vilka bra tips! Den där med att öppna senast stängda har jag missat och saknat så den lär bli välanvänd! Även att söka på sidan i browsern kommer att underlätta för mig :)

  • Jennifer Sandström
   Författare
   30 oktober, 2018 / 15:40

   Oh, kul att kunna komma med användbara tips! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Looking for Something?