Jennifer sandström

Kapselgarderob & kapselhem.

Det senaste året har jag blivit allt duktigare på att rensa ut och rensa bort. Efter att ha flängt fram och tillbaka mellan länder och hem sedan 2010 så har det varit svårt att samla på sig skit. Jag har förvarat kläder och grejer hos pappa, hos mamma och hos min moster. En väldigt utspridd garderob med andra ord. Man glömmer vad man har, man använder det inte eftersom man inte har tillgång till det och när man återförenas så har både kroppsform och stil hunnit ändras – ibland radikalt. Och det har gjort att jag varje gång besöker något av mina förvarningsställen faktiskt rensar och ger bort till välgörenhet det som inte längre är aktuellt!

kapsel garderob

För två år sedan var jag extremt färgglad i mina klädval och outfits. Idag är jag betydligt mer back to basic med mycket neutrala och klassiska färger och stilar.

Den här veckan nu när jag är i Sverige så har jag ett mål och det är att rensa ut allt onödigt. Alltså ALLT. Jag har inte bara högar med kläder som ligger kvar trots rensningar utan dessutom en hel köksuppsättning som jag undrar när jag ska få användning för? Man kan ju inte ha kvar ett helt “plan B”-hem som en back-up ifall man skulle “tvingas” flytta “hem” igen… Det känns extra motiverande att göra detta då jag stötte på ett för mig nytt begrepp i förra veckan, nämligen kapsel-garderob!

Det var inne på finlandssvenska Paulas blogg som jag efter bloggträffen i Helsingfors hittade uttrycket som genast föll mig i smaken. En kapselgarderob handlar i grund och botten om att man ska äga färre kläder och kläder som alla fungerar med varandra. Det finns många anledningar till varför man gör detta och under Project333 kan man läsa mer om man är intresserad – jag ska plöja igenom allt innehåll och alla tips så fort jag får tid!

kapselgarderob kläder

Förhoppningsvis kommer jag skriva mer om detta.

När jag läste det här om att ha en kapselgarderob så blev jag bara mer och mer såld på konceptet. (Jag inser att detta låter som en reklam-ad men det är det inte, det är bara pure genius!) Just det här med att man enkelt väljer kläder på morgonen, gillar allt man äger (och inte känner sig som en flodhäst i någon topp men ändå behåller den för att den kostade 799 kronor och passar jättebra på hon den där tjejen som är så snygg) och allt man har passar ihop med varandra mer eller mindre, det är exakt så jag vill ha det. Jag är ju så avis på män som kan klä sig i kostym jämt.

Så att ha en förenklad garderob har givetvis även lett mig in på tankarna av att ha ett förenklat hem. Ett kapsel-hem kanske man kan kalla det också? Men jag tror jag ska börja med projektet för min garderob.

Ikväll satte jag tänderna i mina omkring åtta flyttlådor med grejer. Och insåg att det kommer bli en utmaning. Hunter-stövlar till exempel, jättebra när man behöver dem – men hur ofta behöver man stövlar? Eller den där gamla balklänningen som jag lät sy upp? 

Jag tror jag har rätt mindset på gång i alla fall. Det rullar ett mantra i mitt huvud: ge bort, ge bort, ge bort!

Önska mig lycka till!

 

FÖLJ:

9 svar

 1. Smart tänk! Vi som lever husbil (eller båt) måste begränsa våra grejor en hel del och har rensat bort mycket. Har nog lite för mycket kläder i alla fall…

  1. Haha ja ni har ju all anledning att leva med mindre. Och allt är ju relativt. Nu på resan kan ni inte ha med så mycket kläder eller? Finns de förvarade hemma i Sverige? :)

   1. Vi har en garderob bak i husbilen och Peter har med ALLDELES för många skjortor, haha. Han har nog inte ens använt hälften. Resten av våra kläder finns i vårt förråd i marinan – som faktiskt ligger under vattnet, under en av bryggorna ;)

  1. Men inte gummistövlar?? Eller? ;) Man vet ju aldrig om det ska regna eller inte när man går hemifrån haha

   1. Jag har gummistövlar på morgonpromenaden :D Så jag har TVÅ par, ett par som fungerar sådär att sticka fötterna i bara, låga, röda med snören. Och ett par riktiga vandringsgummistövlar… Livet som hundägare lixom!

 2. Åh, jag borde göra detsamma. Har så många lådor med saker/kläder uppe på vinden. Jag tänker ofta att jag måste ta tag i att rensa, men det blir ju ändå aldrig av. Men ska verkligen försöka göra en stor höst-rensning nu! :)

 3. Jag hade en sån garderob, tills jag började sy egna kläder som hobby… Nu har jag mängder av kläder igen! Klänningar i massor av olika mönster och färger, men samma modell som jag vet passar mig tex.

  Sen gör ju mitt andra intresse (hund och friluftsliv) att jag har galet mycket såna kläder med. Men de håller å andra sidan länge, min älskade Haglöfsjacka fyller tio år nästa år tror jag o jag använder den fortfarande nästan dagligen utom på vintern…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.