Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Haiko gård – spahotell i Borgå

Det här landet, Finland. Den här staden, Helsingfors. Det finns något som landet och staden saknar. Ett fint, trevligt och superzen spa eller spahotell.

Finland har inget Yasuragi eller Arken Art Garden. Vi spekulerar ibland i vad det egentligen beror på. Om landet, som i så mycket, bara är några år efter grannen Sverige? Om det är för att Finland har sin bastu och bastun är helig och ett spa behöver inte mer än en äkta finsk bastu?

Men det närmsta man nu kommer en spaupplevelse här, är bland annat på Haiko gård i Borgå (här hittar du för övrigt några tidigare Borgåtips från mig).

Och det var här vi valde att inleda sommarens semester i juli.

Platsen har alla förutsättningarna, men hur har de förvaltats? Tja, det finns utrymme för förbättringar. Särskilt om man läser Google Maps beskrivning: “elegant boende med spa och restauranger” och 4-stjärnigt. I verkligheten: lever kanske inte riktigt upp till exakt de förväntningarna. Men prislappen matchar åtminstone upplevelsen.

Bo på spahotellet VS herrgårdshotellet

Det man absolut måste ha koll på innan man bokar in sig på Haiko gård är att det finns två olika hotell. Ett är spahotellet, en enklare byggnad direkt kopplad till spa:et. Och det andra är den otroliga herrgårdsbyggnaden som är snäppet lyxigare och även ikonisk för platsen.

Vi valde att bo på spahotellet, men frukosten serveras för alla i den finare byggnaden så vi fick njuta lite av den ändå.

Du kanske kan gissa vilken byggnad bilderna här föreställer. Ja precis. Herrgården.

En gnutta utlandskänsla infann sig denna varma julimorgon.

Här skymtar spahotellets byggnad.

Och här var vårt rum på spahotellet. Inte det mest basic utan något steg upp i rumskalan – för att få tillgång till ac främst faktiskt. Men det var ganska enkelt, helt okej och rätt mysigt, men inget speciellt egentligen.

Haiko gård – highlights

Platsen platsen platsen. Att man på 1300-talet placerade en herrgård här kan man förstå. Och smart drag av paret som på 60-talet köpte den att öppna hotell. Sen dess har det successivt utökas och förutom de två hotellbyggnaderna finnas lite andra tjusiga festhus och bastus nere vid vattnet.

Havet. Nu är inte själv hotellet precis vid havskanten utan ligger vackert uppe på höjden. Så till vattnet får du ta en liten, men mysig promenad. Och här kan du ta ett dopp från bryggan, samt föreställa dig hur konstnären Albert Edelfelt befann sig här och målade sina tavlor på 1800-talet.

Utvecklingspotential

Spa-delen. Den har en stor pool, en skönt iskall isvak, en bubbelpool, en mindre pool och tre olika bastus. Men mysfaktorn är sisådär. Jag förstår till exempel inte grejen med färgglada neonlampor? Det ger mer partyvibbar än spavibbar. Vilket serveringen av alkohol visserligen också bekräftar.

Det påminner mig även om Långvik som jag besökte för många år sen, det andra spahotellet som finns en bit ifrån Helsingfors. Haiko gård slår i alla fall det.

Personalen/servicen. Känslan här är att du är en i mängden. Det är ett opersonligt hotell. Gästerna kommer och går. Du är faktiskt inte ens särskilt viktig, för folk kommer (i brist på andra spahotell) fortsätta komma hit – så huruvida du är nöjd eller inte kvittar liksom. Jag får känslan av att Haiko lever på gamla meriter, sin utmärkta plats, och det faktum att de knappt har någon konkurrens. Dessutom är det antagligen perfekt för företagskonferenser, så varför bry sig om ynka privatpersoner?

Frukosten. Den går i samma stil som punkten ovan. Alldaglig och menlös, ingenting spännande. Och det glutenfria brödet uppmärksammade en gäst att det hade passerat utgångsdatum.

Men frukostsalen får högsta betyg.

Helhetsintrycket ändå helt okej

Jag kan verka skeptisk, men vi har ändå en fin vistelse här. Passar på att åka in till Borgå och ett par andra ställen i krokarna. Men anledningen till min kritik är bara att det är så synd när hotellet har alla förutsättningar, men fallerar på vissa punkter som skulle vara förhållandevis enkla att lösa.

Men med de små men värdefulla detaljerna, ökad servicenivå och lite bättre frukost – så skulle väl priserna gå upp en aning. Så kanske nöjer man sig som hotellägare hellre med just detta? Och då är det ju egentligen inte min plats att kritisera. Majoriteten av gästerna är kanske nöjda – och jag borde kanske hålla mig till andra hotell och boenden (antingen lite lyxigare sådana eller små, unika och mer personliga guldkorn).

Så reser du hit, gör det med ett öppet sinne och njut av det som faktiskt är väldigt ljuvligt.

Nu är jag faktiskt sugen på att ta mig en bit västerut och uppleva spahotellet Regatta i Hangö. Undra var det skulle hamna på skalan Långvik–Haiko?

Och ännu hellre skulle jag bege mig över havet till antingen Sverige eller Estland, två platser som båda erbjuder bättre spaupplevelser för den här kräsna livsnjutaren.

FÖLJ:

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.