Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att göra i Borgå – reseguide med mina bästa tips

Bara 50 kilometer från Helsingfors hittar vi en av Finlands medeltida städer. En stad värt sitt besök.

Borgå / Porvoo – drömmarnas stad

Hur städer får sina slogans är något jag ibland funderar över, kanske rentav ifrågasätter. Men att Borgå låter sig vara drömmarnas stad finns det ingen tvekan om.

Jag går runt på krokiga kullerstensgator i Gamla stan, det är i början på maj, sommarens första varma dagar och löven slår ut nu. Så om det är sommarens förtrollande krafter eller bara staden som sådan som fängslar mig, det vet jag förstås inte med säkerhet. Men det är en ljuvlig dag i en ljuvlig stad. Vi har knappt 24 timmar, och mer behövs inte.  Det räcker för att jag ska känna, här vill jag bo eller åtminstone hit vill jag komma tillbaka under en hel helg redan i sommar. Ta med min kille hit och låta staden och drömmarna sluka oss hela.

Har du lyssnat på podden? Här i avsnitt 6 pratar vi om Borgå och ger våra bästa tips.

Borgå, Porvoo på finska, är en av Finlands sex medeltida städer och här finns kreativa själar som lägger ner all sin kärlek i allt vad de skapar. Lunchen vi äter är gjord med en passion som bara kan uppstå när restaurangen ligger i vad som tidigare var ägarnas hem. Guiden som guidar oss genom en restaurangtur på kvällen är verkligen hemma här, hon hälsar på alla vi möter, folk vinkar och bilar tutar. Dessutom utstrålar hon en enorm energi – och visst är hon stolt över att få visa upp och berätta om den här platsen. Hon berättar om de viktiga mötena som tagit plats i Borgå under tiden då Sverige och sen Ryssland regerade över landet, om när alkoholen var förbjuden, när två tredjedelar av Borgå brann ner 1760, och om de viktiga personerna som levt i staden.

Vår host Timo hittade en poster inne på herrtoaletten som illustrerade alkoholförbudet vi just pratat om.

Att göra i Borgå

Vad finns det då att göra i Borgå? Det område som är värt att upptäcka är egentligen Gamla stan. Strosa omkring längs de små och mysiga gatorna, längs med ån och även på andra sidan ån så får du fin utsikt över de gamla byggnaderna. På andra sidan ligger en ås som är trevlig att promenera över. Här finns också Näse gårds galleri som är en gammal (och kanske hemsökt?) vacker herrgård med konstutställningar.

Utsikt från andra sidan ån, mot Gamla stan. Det nya till höger och längre bort, möter det gamla som ligger nära ån.

I skogen uppe på åsen på andra sidan ån.

Det är också trevligt att gå in i de små butikerna som ligger inne i Gamla stan.

Läs om fler upplevelser här och sevärdheter här.

Men mycket i Borgå handlar faktiskt om mat och att äta, så låt oss gå in på det.

Att äta i Borgå

Det som jag fann mest överraskande med den här vistelsen i Borgå var utbudet av bra restauranger. Jag har tidigare besökt Borgå över dagen, men inte då insett vad mycket härligt som gömmer sig här.

Lunch åt vi på Glassikko! Och jösses vad bra. Läs mer om besöket på Glassikko härAndra sötsaker du ska passa på att äta här är förstås Runebergstårtan som serveras året runt (vanligtvis bara i februari) och Brunbergs choklad som tillverkas här.

Runebergåstårta på det trevliga caféet Tee- ja Kahvihuone Helmi (Tea and coffee room Helmi). Helmi är ett finskt namn och betyder även pärla!

Café Pos3 / postres såg också himla trevligt ut.

SMAKU food tour

I augusti hålls numera årligen matfestivalen SMAKU och jag är faktiskt nyfiken på att besöka den i år. Vi fick möjligheten att gå på en SMAKU-promenad genom Borgå där man under kvällen besöker 4 olika restauranger och får en liten rätt hos varje.

De här restaurangerna besökte vi:

* Vanha laamanni – där vi serverades lamm med en puré, och gurka med något picklat, sås och friterad broccoli.

Restaurangen ligger i en jättefin gammal byggnad.

* Fryysarinranta – andra rätten blev sniglar med pork cheek i indisk tomatsås. Jag konstaterade att sniglar inte är min favorit. Uteserveringen var dock trevlig!

* Pizzeria lamour – på den här pizzerian serverades vi givetvis pizza. Margarita med lufttorkad skinka/prosciutto. Ägaren kom även förbi och pratade en stund med oss och han har tydligen också en annan mer fine dining restaurang i Borgå.

* El patio – sista rätten hade man ju kunnat hoppas på att få efterrätt men det blev istället en soppa med skaldjur på spanskt vis.

Andra restauranger som vi passerade och som jag blev nyfiken på var dessa:

  • Meatdistrict
  • Sicapelle

Vi kikade in på Meatdistrict under dagtid. Deras fokus är på ekologiskt och bra kött!

Övernatta i Borgå – hotell eller bed & breakfast?

När du funderar på var i Borgå du ska bo om du vill övernatta här tycker jag att du ska kolla på de hotell som ligger i Gamla stan. Avstånden här är inte alls långa men det här är det absolut mysigaste området så tycker du kan unna dig själv att bo här när du väl är på besök.

Vi fick bo på ett urmysigt bed & breakfast som jag varmt kan rekommendera.

Läs mer här: Old Town Bed & Breakfast Ida-Maria

Det gamla rådhuset som ligger mitt emot Ida-Maria B&B.

Utanför Borgå:

Om du vill passa på att besöka något mer här i området så finns två ställen jag kan rekommendera. Ön Pellinge besökte vi och fick prova på Island Riddles – som escaperoom fast utomhus, i spåren av Tove Jansson och med en Muminbok som guidning och ledtrådar. Du kan ta bilfärja över till ön. Och kom ihåg att handla något i öns lilla mat/alltiallo-butik!

Det andra tipset är Haikko gård – hit har jag inte varit själv men hört gott om.

Ta dig till Borgå från Helsingfors med bil, buss, båt – eller kanske med cykel?

Borgå ligger inte alls långt ifrån Helsingfors och hur du vill ta dig hit är helt upp till dig. Om du har bil är det smidigast, men du kan också hoppa på en buss hit eller om du är ute efter ännu en upplevelse så kan du ta Runebergsbåten från Helsingfors. Du som är aktiv kan förstås hoppa på en cykel och cykla ut till Borgå. Det är något Malin skulle rekommendera och har här skrivit mer här när hon tog en cykeltur till Borgå.


Här finns bra tips för Borgå om du har barn.

Det var mina Borgå-tips! Hoppas du fick tillräckligt med inspiration och tips på saker att göra i Borgå. Har du redan besökt staden får du gärna lämna en kommentar här nedan med fler rekommendationer.

FÖLJ:

5 svar

    1. Det är ett bra beskrivande ord! Ska passa på att åka förbi Borgå i morgon påväg hem från Savonlinna där vi varit i helgen :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.