Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Alla sommarprat hittills

Jag blev sjuk i söndags. Inte igen tänkte jag. Det var ju bara en och halv en månad sen sist jag var förkyld slash flunsig. Kanske är jag känslig för flera nätter med för lite sömn? Eller för att bli nedkyld? Jag får dessutom aldrig några “vanliga” och milda förkylningar, utan blir alltid helt utslagen. Anyway. Bara att vila och försöka återhämta sig även om det är sjukt drygt såhär under sommaren och allt.

Men det bästa med att bli sjuk just denna vecka var kanske att sommarpraten 2018 drog igång samtidigt. Så jag har nu lyssnat på alla.

Bilder från Sveriges Radio där alla sommarprat också finns att lyssna på.

Claes Månsson

SKÅDESPELARE, 68 år. Född i Göteborg, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

Försökte börja med det här sommarpratet, som var sommarens första. Men fastnade inte direkt i början så fortsatte faktiskt lyssna efter jag lyssnat på de andra. Vad jag trodde skulle vara ett ganska platt sommarprat visade sig vara en ganska vacker historia. Det är liksom intressant hur han, som var och är så blyg, lyckades bli en framgångsrik skådespelare. Han pratar om att det är okej att vara just blyg. Och så lite om kärleken till sina barn, vilket är vackert beskrivet. Så ja, jag gillade det, in the end.


Bianca Ingrosso

INFLUENCER, ENTREPRENÖR, 23 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

Jag är inte alls mycket för den hype som finns kring kändisar, men som den “influencer och entreprenör” Bianca Ingrosso sägs vara var jag ändå nyfiken på hennes sommarprat. Men nej, det kändes inte någonstans i mig. Jag vet inte riktigt varför, hon pratar om sina föräldrars skilsmässa och bulimi – och det är visserligen tunga ämnen. Men kanske känns det bara överdrivet? Det som gnager i mig är kanske ifall hennes prat om ätstörningar verkligen hjälper mer än det stjälper?

Trots svåra ämnen kändes hennes sommarprat ganska platt, i min mening.


Kaj Linna

LIVSTIDSFÅNGE, 56 år. Född i Danmark, uppväxt i Gislaved, bosatt på Kanarieöarna. Debuterar som Sommarvärd.

Kaj Linnas sommarprat fängslade (hehe) mig från första stund. Stark berättelse. Och det är egentligen allt som behövs sägas om det. Lyssna på det!

* Rekommenderar!


Mouna Esmaeilzadeh

LÄKARE, HJÄRNFORSKARE, ENTREPRENÖR, 38 år. Född i Iran, bosatt i Stockholm och Marbella. Debuterar som Sommarvärd.

Jag lyssnade på en intervju med henne i Framgångspodden förra sommaren så berättelsen var ganska bekant. Hon är härlig och jag älskar människor som pratar om vetenskap och fakta. Har man inte hört henne tidigare ska man definitivt lyssna!

* Rekommenderar!


Marie och Gustav Mandelmann

LANTBRUKARE, 54 respektive 53 år. Födda i Stockholm, bosatta på Österlen. Debuterar som Sommarvärdar.

De här två är mysiga och lättsamma trädgårdsmänniskor som många kanske känner från Mandelmanns gård. För mig var de dock helt obekanta. Vet inte hur de lyckats få detta att låta som ett spontant samtal, då det förmodligen (precis som för alla andra sommarpratare) är helt enligt ett skrivet manus? Men det var just ganska mysigt och lättsamt. Blev möjligen lite störd på att de beskrev allt som sååå roligt.


Idag pratar Mark Levengood och han brukar ju alltid vara trevlig att lyssna på.

Här tipsar jag om fler sommarprat från 2018.

Har du lyssnat på någon av årets sommarpratare ännu? Och vad tycker du?

FÖLJ:

18 svar

 1. Också sjuk sedan förrförra helgen (och tror det enda som kommer hjälpa är att föda bebisen, vilket kan ta 4-6v till…). Helt vidrigt. Nåväl, har lyssnat på två sommarprat.

  Månsson som jag tyckte var jättefin, just för han lyfte fram blyghet och det är viktigt att vi i dagens extroverta samhälle accepterar de blyga barnen. (Älskar hur Louise Hallin i bland annat Kära Barn beskriver blyga, kloka barn!) tipsat mamma om att lyssna eftersom det var ett mysigt sommarprat – och eftersom hon var en av de där ungdomarna han jobbade med först.

  Ingrossos tyckte jag var jättebra också. Är lite allergisk mot Wahlgrens Värld och all skrikighet och gapighet och vi är verkligen helt olika och skulle inte trivas ihop haha.. men här var det en lugn Ingrosso, så det var trivsamt att lyssna på henne även för mig. Väldigt bra sommarprat. Tänker ofta på att jag stör mig på hennes matbilder som dyker upp i flödet och ”vi beställde sååå mycket mat”. Jo och du har bulimi och är extremt smal och har ofta trötta, ledsna ögon.

  Lyssnade på hjärnläkaren också, men det var ändå inte lika intressant, upplevde jag.

  1. Oj neeej det låter ännu värre. Kämpa och krya på dig <3

   Kul att höra dina tankar! Jag har aldrig sett på Wahlgrens värld så hade inte mycket att jämföra med, haha.

 2. Claes Månsson gillar jag bäst så långt medan Bianca Ingrosso lämnade mig oberörd den kvart jag lyssnade.
  Aha, så Kaj Linna var bra? Då kommer jag att lyssna även på honom samt de övriga två du tar upp. Jag har bara inte hunnit ännu. Visst, Mark Levengood kan ju bara inte bli fel!

  Mina förhandsfavoriter är Mark Levengood, Eva Rydberg, Kent Wisti, Sara Parkman & Samantha Ohlanders, Olof Röhlander och Sara Danius även om jag kommer att ge alla en chans.

  Radio Vega har ju också sina sommarpratare fast där har jag nästan igen förhandsfavorit.
  https://arenan.yle.fi/1-1391386

  Tur att man kan ladda ned programmen och lyssna över tid när man har tid. :-)

  1. Ja jag kikade lite snabbt på Vegas men där skulle jag behöva tips på vilka som är värda att lyssna på – kanske i efterhand om du lyssnar på någon som är bra? :D

 3. Har lyssnat på Bianca Ingrosso och kände mig tyvärr också oberörd, trots tunga ämnen. Synd, för jag gillar ju henne!

  Lyssnar just nu på Kaj Linna och ögonen tårades bär han berättade om mammans begravning.

  Ska efter din text lyssna på Claes Månsson också!

  1. Intressant att det är fler som kände så.

   Och ja, det om begravningen verkligen…

 4. Jag brukar inte hinna med de svenska då yle vega har finlandssvenska sommarpratare o Ålands radio har åländska som jag prioriterar 😊 Såå ifall du vill ha mer o lyssna på är det bara o söka fram dom!

  Krya på dig! 😊

  1. Jaaa – tack för tips! Har hört talas om det ☺️ Har du någon favorit där som du ser fram emot?

   Tack <3

  1. Kul att läsa er sammanfattning också! Och så mysigt att ni lyssnar ihop. Ska försöka få min finska kille att lyssna på något också ;)

 5. Har inte hunnit lyssna ett enda ännu men tänkte att vi kunde passa på att lyssna på ett i bilen när vi kör ner till Stockholm. Ska bli intressant o lyssna o jämföra med hur du upplevt sommarpraten! Du får gärna tipsa om fler ifall du lyssnar på flera. Kram på dig o krya <3

  1. Är det norr om Stockholm ni har varit?? Tänkte att det var söderut :P
   Ska se om jag lyckas hålla uppe lyssnandet nu när jag blivit friskare ;)
   Kram!!

 6. Satte på sommarpratet under vår städning inför flytten till New York. Jag kände absolut ingenting när jag började lyssna på Biancas sommarprat. Men sedan så växte en bild fram av Bianca, en ganska sorglig bild, en bild av en mycket ensam och övergiven flicka som ständigt säker uppmärksamhet.

  Kaj Linna, alltså jag började ju lyssna på spår i julas och fastande direkt. Och Kalamarks mordet var ju ett av de avsitten som sändes. Så intressant och så sjukt att han blev fälld med så lite bevisning. De andra avsnitten i spår är ju minst lika intressanta, men ja, Kalamaksmordet sticker förstås ut.

  Började lyssna på Mouna och blev trollbunden av hennes berättelse där de första 10 minutrarna jag hann med, men ska absolut fortsätta när jag får tid, för det verkade så intressant!

  Att lyssna på svensk radio betyder så himla mycket när man bor utomlands, det är som ett andra hem, att känna sig trygg i något, att kunna lyssna och känna sig hemma. Jag lyssnar annars oftast mest på lördag med lisa, och ring så spelar vi, för ring så spelar vi är det jag växte upp med på sommaren, på sommarstället, så det sitter i. Och sedan så gillar jag Lisa så mycket och lite äldre musik så det passar mig utmärkt!

  Ska se om jag kanna ladda de andra sommarpratarna utan musik på podden nu när jag ska till och läsa, för är oerhört intresserad av Claes Månsson, och de kommande också!

  1. Åh vad mysigt att du lyssnar mycket på svensk radio. Jag har faktiskt inte gjort det så mycket.

   Och du har kanske en poäng om Bianca också.

   De brukar komma med förkortad musik när man lyssnar via tex en poddapp :)

 7. Hihi, jag fick frågan om att sommarprata på Ålands radio i år men jag tackade nej för att inte ta på mig för mycket arbete, att skriva ett sommarprat känns som en ganska stor grej ändå?

  Har inte hunnit börja lyssna på de svenska än men brukar tycka de är lagom promenadlånga när inte musiken är med.

  1. Wow what! Coolt att bli tillfrågad men strongt att du tackade nej. Absolut en stor grej och nog inget man bara skriver ihop på en kväll. Men en merit att ha blivit tillfrågad ju – och kanske något annat år att du får chansen? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.