Vilken wake-up light är bäst?

Inlägget innehåller annonslänkar

Att vakna i ett sovrum fyllt av ljus, finns det något härligare? Känslan av att vara utvilad. Att solen möter en och ger energi för en ny dag. Att det faktiskt är dags att vakna och kliva upp. Ni vet så som det endast känns under typ halva sommarhalvåret? Så, när mörkret nu smög sig på med raska steg denna höst bestämde vi oss för att äntligen införskaffa det som vi tänkt på i flera år. En wake-up light.

För dig som bara är ute efter den bästa wake-up light lampan och den som vunnit flera bäst i test och är bäst även år 2020 så är det korta svaret:

Den här modellen från Philips!

Om du vill ha mer information om VARFÖR den här är den bästa och varför vi bestämde oss för att köpa just den, så kan du läsa vidare…

vilken wake-up light är bäst

Vi fick hem vår wake-up light i söndags och första morgonen med den var faktiskt LJUVLIG. Det känns som årets bästa köp (eller okej, jag har nyligen köpt en annan sak som möjligen slår detta, ska berätta mer om det sen). Men det kändes faktiskt betydligt lättare att kliva upp när vår wake-up lampa lös upp hela sovrummet. Och särskilt skön väckning eftersom den stegvis blir ljusare och ljusare. Den börjar med ett mörkrött ljus (precis som en magisk soluppgång) och slutar sen med ett ganska starkt men ändå skönt gulvitt sken.

Att välja ”rätt” wake-up light

Enligt de recensioner och bäst i test för 2020 av olika wake-up lights jag och min kille tillsammans gått igenom, så var det en lampa som gick ut som segraren. Vi har faktiskt länge tänkt köpa en lampa som gör morgnarna lite enklare så här när de mörka vintertiderna kommer. Men ärligt talat har vi fastnat i researchande och just som vi trott att vi hittat den perfekta wake-up-lampan, så har vi tvekat. Istället har vi alltså skjutit på beslutet, tills nu…

Jag skrev nyligen att vi skulle införskaffa en wake-up light. När två olika vänner ett par dagar senare båda först hade frågat vilken vi skulle köpa och sen själva hade beställt hem varsin lampa kände jag: okej nu bara gör vi det.

Vilket märke vi ville köpa bestämde vi oss ganska snabbt för, nämligen Philips. Men sen var det två modeller som vi velade mellan. Den här billigare och den här dyrare varianten.

Nu efter att ha gjort all denna research och även fått frågan från vänner ”vilken wake-up light ska man välja?” tänkte jag dela med mig av lite tankar. Jag skulle egentligen inte ha tålamod för att göra ordentligt researchande, men min kille är precis som Steve Jobs när det kommer till att köpa allt. Han vill att det ska vara kvalité, hållbart och helt enkelt det bästa. Inte det märke som är ”mest fancy”, inte dyrast, utan helt enkelt det som är bäst. (Bland tvättmaskiner är det t.ex. tveklöst Miele, baserat på att det är vad både vi och Steve Jobs köpte).

Bäst i test – vilken lampa är bäst?

När du ska köpa en wake-up light beror det förstås lite på vad för behov du har. Men jag gissar att det enda du vill är att det ska vara lättare att vakna på morgonen och fungera som en bättre väckarklocka?

 • Vill du att din wake-up light ska ha radio?
 • Och att du ska kunna ladda din mobil via din wake-up light?
 • Vill du ha möjligheten att välja bland en mängd olika signaler för väckning?

Om svaret är ja på ovanstående frågor får du vara beredd att betala lite mer. Men jag resonerar som så att det egentligen är ganska onödiga funktioner att betala mer för.

Modeller som kan göra allt detta ovan är till exempel den dyrare modellen Philips Somneo Wake-up Light HF3653/01. Finns också att beställa direkt från Philips för något högre pris eller för samma pris från Netonnet.

3 tips – billig vs. dyrare

Generellt med teknikprylar finns det ofta olika modeller enligt olika prisklasser där de följer ett mönster. Det mest grundläggande utan några extra funktioner. Några bättre funktioner. Följt av den dyraste som är en lyxvariant för den som vill ha ”det bästa” med alla funktioner och gärna betalar lite mer. För mig landar det ofta på mellanprodukten. Det var likadant när jag köpte en steamer. Den billigaste var inte tillräckligt bra, den dyraste onödigt lyxig, men mellanvarianten som mest passande!

Några faktorer att kolla på när du väljer wake-up light:

 • Ljusstyrkan, lux-nivån
 • Hur lång simulerad soluppgång
 • Avslappnings- / insomningsfunktion
wake-up light bäst i test 2019

Om vi kollar till exempel på de här tre lamporna från Philips, den dyrast till vänster och billigaste till höger.

 1. Den dyraste modellen HF3653 – ljusstyrkans max luxnivå är 315, soluppgången går från röd till orange och sen gul, och den har inte bara en insomningsfunktion med simulerad solnedgång utan också RelaxBreath som är en andningsövning du kan använda för att varva ner. Det finns två larm och åtta olika väckningsljud.
 2. Mellanmodellen HF3520 – är ljusstyrkans max luxnivå 300, samma färger i soluppgången som den dyrare modellen, har simulerad solnedgång, två larm och fem olika väcksningsljud.
 3. Den billigaste modellen HF3505/HF3506 – är max luxnivån 200, den har bara färgen gul, ingen solnedgång, endast ett larm och två olika väckningsljud.

Tips: vill du ha Philips absolut billigaste modell så ska du välja den här för bara några hundralappar!

Vad innebär luxnivån? Jo, hur starkt lampan lyser. Den dyrare når alltså ett starkare ljus och den billigare inte lika starkt. Sen kan man ju fråga sig hur stor påverkan det här har på själv uppvaknandet. Men enligt de rekommendationer som finns så är ex. 100 lux rekommenderat för garagebelysning och 500 lux för ex. kontor och sporthall.

wake-up light

Vilken wake-up light valde vi?

Tycker vi ganska tydligt ser här vad de olika modellerna erbjuder och hur de skiljer sig åt. För oss blev det således ett enkelt val: vi bestämde oss för mellanmodellen, en Philips HF3520. Den i mitten på bilden ovan där jag jämförde tre olika lampor). Den hade faktiskt radio också, så nu kan vi vakna till suomipop om vi önskar, haha. Alltså en radiokanal som spelar endast finsk musik.

Det är även denna modell som har vunnit flera av de bäst i test som jag kikat på.

Min kille var inne på den dyrare för att den ”var snyggare”. Men ärligt talat är alla wake-up light ganska fula, så det kändes onödigt att betala mer bara för att den ändå fula lampan skulle vara lite snyggare. Under sommarhalvåret kommer den dessutom få stå gömd, tänker jag.

Men är Philips det bästa märket för ljusterapi-lampor?

Det var en fråga jag ställde till T när han var inne på att det var en Philips vi skulle köpa. Och ja, faktiskt alla recensioner och bäst i test som han gått igenom så vinner Philips. De gör helt enkelt väldigt bra produkter. På Amazon har många av Philips olika wake-up light ett betyg på minst 4 av 5.

Ett annat märke som gör olika produkter inom ljusterapi och även de erbjuder olika sorters wake-up light är Beurer. Den här är t.ex. deras billigaste modell. Den har även radio, men den enda recension som finns där var också under all kritik.

Du kan också kika på den här från Rubicson om du vill ha en billigare wake-up light.

Nu undrar jag ju givetvis: är du redan en anhängare till denna wake-up light-klubb, eller funderar du på att införskaffa en?


Läs mer om inredning på den här bloggen

Följ:
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

En personlig blogg om resor, företagande, marknadsföring, skrivande, böcker, foto och annat som rör vardagen i Helsingfors (ibland i Gällivare och Göteborg) och på resande fot.

Dela

12 Kommentarer

 1. Johanna
  15 oktober, 2019 / 20:46

  Åh jag blev sugen på en nu! Älskade en när min moster köpte en för säkert tio år sen och ville ha en då med. Vill inte ha mobil i sovrummet så det kan faktiskt vara något!

  • Jennifer Sandström
   Författare
   16 oktober, 2019 / 08:23

   Jaa det är ju som en väckarklocka och man ser vad klockan är så inget behov för mobilen. Sen jag slutade ha mobilen i sovrummet har jag alltid fått kika på Ts när jag vaknat för att se vad klockan är – men slipper ju det nu 😄

 2. 16 oktober, 2019 / 05:28

  Alltså jag vill ju verkligen ha en nu.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   16 oktober, 2019 / 08:22

   Förlåt 😉

 3. Åsa
  16 oktober, 2019 / 11:35

  Jag har haft en för länge sen men vaknade av knäppet när ljuset slogs på, vilket kanske inte var meningen precis.. Så jag störde mig mer på att jag vaknade alldeles för tidigt lixom. Kanske är de bättre nu? Det här var ju typ tio år sedan. Var den är nu vet jag inte, antingen i mitt förråd eller i mitt exs :)

  Problemet för oss är att vi kliver upp väldigt olika tider. Fast kanske vore det värt de där mornarna när vi båda sover ute i huset och klockan står på 05.10… Det är jävligt mörkt där ute nu, långt bortanför gatlampor!

  • Jennifer Sandström
   Författare
   19 oktober, 2019 / 08:20

   Jaaa jag tror de blivit bättre och knäpper inte när de slår på 😉 eller åtminstone inte vad jag har märkt.

   Tänker också att det är svårt när man vaknar olika tider om den andra störs av ljuset. Men ska man upp med 30-40 min olika kan man ju göra så att den ena får hela ljuset och den andra bara halva.

 4. 17 oktober, 2019 / 06:57

  Bra val, jag har samma! Jag älskar den <3

  • Jennifer Sandström
   Författare
   17 oktober, 2019 / 12:39

   Åh, det visste jag inte! Bra ju <3 Saknar den nu här från Göteborg, haha... Borde det finnas en travel version? ;)

 5. Mirna
  17 oktober, 2019 / 21:34

  Perfekt att någon annan redan har gjort all research.. ;) ska beställa min imorgon!!

  • Jennifer Sandström
   Författare
   19 oktober, 2019 / 08:25

   Härligt att det uppskattades! 😄 hoppas du blir lika nöjd med din wake up-lampa!

 6. Johanna
  28 november, 2019 / 20:11

  Kan man välja att det bara blir ljust i rummet utan alarm? Om man tex vill ställa alarmet på mobilen istället :)

  • Jennifer Sandström
   Författare
   28 november, 2019 / 21:03

   Ja det borde gå. Annars bara se till att ställa mobilens alarm lite innan. ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?