Jennifer sandström

Vilken wake-up light är bäst?

Inlägget innehåller annonslänkar till marknadens bästa wake up light

Att vakna i ett sovrum fyllt av ljus, finns det något härligare? Känslan av att vara utvilad. Att solen möter en och ger energi för en ny dag. Att det faktiskt är dags att vakna och kliva upp. Ni vet så som det endast känns under typ halva sommarhalvåret? Så, när mörkret nu smög sig på med raska steg denna höst bestämde vi oss för att äntligen införskaffa det som vi tänkt på i flera år. En wake-up light – den bästa väckarklockan.

För dig som bara är ute efter den bästa wake-up light lampan och den som vunnit flera bäst i test och är bäst även år 2024 så är det korta svaret:

Den här modellen från Philips!

Om du vill ha mer information om VARFÖR den här är den bästa ljusterapilampan och varför vi bestämde oss för att köpa just den, så kan du läsa vidare…

vilken wake-up light är bäst

När vi fick hem vår wake-up light kändes det redan första morgonen att var LJUVLIGT att vakna upp till solljus. Det känns som årets bästa köp. Det är betydligt lättare att kliva upp när vår wake-up lampa lyser upp hela sovrummet. Och särskilt skön väckning eftersom den stegvis blir ljusare och ljusare. Den börjar med ett mörkrött ljus (precis som en magisk soluppgång) och slutar sen med ett ganska starkt men ändå skönt gulvitt sken.

Bäst i test – vilken lampa är bäst?

När du ska köpa en wake-up light beror det förstås lite på vad för behov du har. Men jag gissar att det enda du vill är att det ska vara lättare att vakna på morgonen och fungera som en bättre väckarklocka?

 • Vill du att din wake-up light ska ha radio?
 • Och att du ska kunna ladda din mobil via din wake-up light?
 • Vill du ha möjligheten att välja bland en mängd olika signaler för väckning?

Om svaret är ja på ovanstående frågor får du vara beredd att betala lite mer. Men jag resonerar som så att det egentligen är ganska onödiga funktioner att betala mer för.

Modeller som kan göra allt detta ovan är till exempel den dyrare modellen Philips Somneo Wake-up Light HF3672. Finns också att beställa den uppdaterade modellen direkt från Philips.

3 tips – dyrare vs. billig wake-up light

Generellt med teknikprylar finns det ofta olika modeller enligt olika prisklasser där de följer ett mönster. Det mest grundläggande utan några extra funktioner. Några bättre funktioner. Följt av den dyraste som är en lyxvariant för den som vill ha “det bästa” med alla funktioner och gärna betalar lite mer. För mig landar det ofta på mellanprodukten. Det var likadant när jag köpte en steamer. Den billigaste var inte tillräckligt bra, den dyraste onödigt lyxig, men mellanvarianten som mest passande!

Några faktorer att kolla på när du väljer wake-up light:

 • Ljusstyrkan, lux-nivån
 • Antalet larm och väckningsljud
 • Hur lång simulerad soluppgång
 • Avslappnings- / insomningsfunktion
 • Kompatible med smartphone / wifi-funktion
wake up light bäst i test 2021

Här kan du läsa hela jämförelsen mellan de tre lamporna.

Om vi kollar till exempel på de här tre lamporna från Philips, den dyrast till vänster och billigaste till höger.

 1. SmartSleep – den dyraste modellen HF3672 – ljusstyrkans max luxnivå är 315, soluppgången går från röd till orange och sen gul (eller som de beskriver det: vit, orange, gul, bärnstensfärgad), och den har inte bara en insomningsfunktion med simulerad solnedgång utan också RelaxBreathe som är en andningsövning du kan använda för att varva ner. Det finns avancerade larmfunktioner med 8 olika väckningsljud och den är kompatibel med smartphone och har AUX-ingång.
 2. SmartSleep – mellanmodellen HF3531 – är ljusstyrkans max luxnivå 300, samma färger i soluppgången som den dyrare modellen, har simulerad solnedgång (du kan välja om du vill ha 20-40 minuter), 2 larm och 5 olika väckningsljud.
 3. Wake-up Light – Den billigaste modellen HF3506 – är max luxnivån 200, den har bara färgen gul, och solnedgången är fast på 30 minuter, endast ett larm och 2 väckningsljud.

Vad innebär luxnivån? Jo, hur starkt lampan lyser. Den dyrare når alltså ett starkare ljus och den billigare inte lika starkt. Sen kan man ju fråga sig hur stor påverkan det här har på själv uppvaknandet. Men enligt de rekommendationer som finns så är ex. 100 lux rekommenderat för garagebelysning och 500 lux för ex. kontor och sporthall.

wake-up light

Tips: vill du ha Philips absolut billigaste modell så ska du välja den här för bara några hundralappar!

Att välja “rätt” wake-up light

Enligt de recensioner och bäst i test för 2024 av olika wake-up lights jag och min kille tillsammans gått igenom, så var det en lampa som gick ut som segraren. Vi har faktiskt länge tänkt köpa en lampa som gör morgnarna lite enklare så här när de mörka vintertiderna kommer. Men ärligt talat har vi fastnat i researchande och just som vi trott att vi hittat den perfekta wake-up-lampan, så har vi tvekat. Istället har vi alltså skjutit på beslutet, tills nu…

Jag skrev nyligen att vi skulle införskaffa en wake-up light. När två olika vänner ett par dagar senare båda först hade frågat vilken vi skulle köpa och sen själva hade beställt hem varsin lampa kände jag: okej nu bara gör vi det.

Vilket märke vi ville köpa bestämde vi oss ganska snabbt för, nämligen Philips. Men sen var det två modeller som vi velade mellan. Den mellan-dyra modellen och den dyraste varianten.

Nu efter att ha gjort all denna research och även fått frågan från vänner “vilken wake-up light ska man välja?” tänkte jag dela med mig av lite tankar. Jag skulle egentligen inte ha tålamod för att göra ordentligt researchande, men min kille är precis som Steve Jobs när det kommer till att köpa allt. Han vill att det ska vara kvalitet, hållbart och helt enkelt det bästa. Inte det märke som är “mest fancy”, inte dyrast, utan helt enkelt det som är bäst. (Bland tvättmaskiner är det t.ex. tveklöst Miele, baserat på att det är vad både vi och Steve Jobs köpte).

Vilken wake-up light valde vi?

Tycker vi ganska tydligt ser här vad de olika modellerna ovan erbjuder och hur de skiljer sig åt. För oss blev det således ett enkelt val: vi bestämde oss för mellanmodellen, en Philips HF3519. Den i mitten på bilden ovan där jag jämförde tre olika lampor). Den hade faktiskt radio också, så nu kan vi vakna till suomipop om vi önskar, haha. Alltså en radiokanal som spelar endast finsk musik.

Det är även denna modell som har vunnit flera av de bäst i test som jag kikat på.

Min kille var inne på den dyrare för att den “var snyggare”. Men ärligt talat är alla wake-up light ganska fula, så det kändes onödigt att betala mer bara för att den ändå fula lampan skulle vara lite snyggare. Under sommarhalvåret kommer den dessutom få stå gömd, tänker jag.

Men är Philips det bästa märket för ljusterapi-lampor?

Det var en fråga jag ställde till T när han var inne på att det var en Philips vi skulle köpa. Och ja, faktiskt alla recensioner och bäst i test som han gått igenom så vinner Philips. De gör helt enkelt väldigt bra produkter. På Amazon har många av Philips olika wake-up light ett betyg på minst 4 av 5.

Du kan också kika på den här från Rubicson om du vill ha en billigare wake-up light.

Nu undrar jag ju givetvis: är du redan en anhängare till denna wake-up light-klubb, eller funderar du på att införskaffa en?

FÖLJ:

14 svar

 1. Åh jag blev sugen på en nu! Älskade en när min moster köpte en för säkert tio år sen och ville ha en då med. Vill inte ha mobil i sovrummet så det kan faktiskt vara något!

  1. Jaa det är ju som en väckarklocka och man ser vad klockan är så inget behov för mobilen. Sen jag slutade ha mobilen i sovrummet har jag alltid fått kika på Ts när jag vaknat för att se vad klockan är – men slipper ju det nu 😄

 2. Jag har haft en för länge sen men vaknade av knäppet när ljuset slogs på, vilket kanske inte var meningen precis.. Så jag störde mig mer på att jag vaknade alldeles för tidigt lixom. Kanske är de bättre nu? Det här var ju typ tio år sedan. Var den är nu vet jag inte, antingen i mitt förråd eller i mitt exs :)

  Problemet för oss är att vi kliver upp väldigt olika tider. Fast kanske vore det värt de där mornarna när vi båda sover ute i huset och klockan står på 05.10… Det är jävligt mörkt där ute nu, långt bortanför gatlampor!

  1. Jaaa jag tror de blivit bättre och knäpper inte när de slår på 😉 eller åtminstone inte vad jag har märkt.

   Tänker också att det är svårt när man vaknar olika tider om den andra störs av ljuset. Men ska man upp med 30-40 min olika kan man ju göra så att den ena får hela ljuset och den andra bara halva.

  1. Åh, det visste jag inte! Bra ju <3 Saknar den nu här från Göteborg, haha... Borde det finnas en travel version? ;)

 3. Kan man välja att det bara blir ljust i rummet utan alarm? Om man tex vill ställa alarmet på mobilen istället :)

 4. Spännande!
  Nu äntligen skall jag kasta mig över min site efter din kurs jag gick för några månader sedan. Och ska överraska min fru med din rekommenderade lampa!

  1. Nej men vad roligt Björn! Jag hoppas hon blir lika glad över den som jag är över min :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.