Jennifer sandström

Från Tjautjas till Abisko

Där syns lilla Påtsåive vi besteg dagen innan.

Tjautjas var både soligt. Och regnigt. Vindstilla och stormigt. Somrigt och höstigt. När vi vaknade på tisdagsmorgonen kunde vi liksom se hur löven intagit en nyans gulare än dagen innan.

Mormor skämde bort oss med all den bästa maten (och bastu med björkkvistar!). Det är hon ruskigt bra på, att skämma bort sina gäster. Och mat. Lax med potatis från hennes egna land. Både varmrökt och gravad lax (bägge som hon gjort själv) på mackorna (och på de karelska pirogerna till frukost!) Visste du att varmrökt lax med hjortronsås gjord på typ cremefraiche är bland det godaste man kan äta? Sen blev det kantarellomelette till lunch. Renstek till middag, igen med nypotatis till. Och så ärtsoppa med pannkakor till lunch innan vi åkte vidare.

Tror faktiskt aldrig jag ätit ärtsoppa innan? Mamma och pappa har aldrig lagat det hemma och jag har fått för mig att det inte är gott alls. Men det var det? I och för sig är all mormors mat god. Och får man pannkakor till efterrätt är kanske det mesta lite godare. Hehe.

Okej en lagom utläggning om mat. Men mat är verkligen livet. Jag älskar alla dygnets måltider och är förstås galet bortskämd med folk i min närhet som gillar matlagningen mer än jag gör.

När vi skulle iväg skickade mormor förstås med oss middag, mackor, bullar, kaffe, kåsor och allt möjligt annat inför våra kommande dagar bland bergen. Gullemormor.

Så åkte vi vidare mot Abisko. På vägen mellan Gällivare och Kiruna stannade vi till på ett mycket omtyckt och prisbelönt bageri: bageriet i Puoltikasvaara. Så enkelt men så charmigt. Att jag aldrig stannat till här tidigare? Köpte en kaffe för mig och bulla till T. Intill det lilla bageriet mitt ute i vildmarken (well, typ) stod också en tesla-laddare helt casual. Så som det gör nuförtiden.

Så gick vägarna omgivna av skog och myrar över till att vara vägar som följer sjöar och slingrar sig runt bergen.

Mer om det äventyret en annan dag!

FÖLJ:

14 svar

  1. Vaa, ärtsoppa som är så gott?? Gör på frusna gröna ärter med lite pepparrot eller mynta. Eller ät soldatens på burk, den är min nödmat :D

    1. Ja, vilken uppenbarelse 😉 Mormor gjorde på vanliga(?) ärtor men måste nog testa gröna också. Och det där med pepparrot eller mynta lät som något jag kan gilla. Tack för tips!

  2. Alltså karelska piroger. 😍 Min mommo var också från Finland och alltid när vi hälsade på henne så bjöd hon på det. Så himla gott.

    1. Åh! Det känns så lyxigt att få hembakade. Och i Sverige är de ju inte heller lika självklara att hitta i butikerna som här i Finland… :)

    1. Har ni någon svensk butik i närheten (minns att det fanns typ någon sån i Auckland), kanske går att hitta en svindyr burk hjortronsylt? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.