Försvarsmaktens Träningsklubb – träning utan redskap.

Ett träningstips!

Bloggläsaren Emelie gav mig ett så bra tips härom dagen i en kommentar när jag efterlyste övningar för hela kroppen som man kan göra utan redskap, utan vikter och utan gym. Försvarsmaktens Träningsklubb heter det och är en app i mobilen där du kan hitta massor av träningsövningar. Det finns en övningsbank med alla övningar, men också program för olika nivåer och utmaningar.

Det bästa med FMTK-appen, som jag fullkomligt älskar, är att det enda redskap du behöver är din egna kropp. Ja om du tränar hemma så kan det vara skönt med en träningsmatta, men nu under sommaren kan man också passa på att köra utomhus på gräset.

Ny inspiration – kul övning för hela kroppen

Denna övning var för mig en helt ny övning som jag testade på under måndagskvällens pass efter en springtur på 5 km tillsammans med mamma.

Övningen, som ni ser mig utföra här på bilden nedan, har namnet alien. Du börjar ståendes och går ner på händerna samtidigt som du hoppar upp med benen, lite som en groda upp och ner – sen hoppar du upp och böjer benen med knäna mot armbågarna (video + beskrivning finns i deras app). Jäklar alltså, vilken grym träning! Armar, axlar, rygg, ben och till och med lite flås… Alltihop i ett! Det måste vara bästa sortens träning?

Första hoppet, kan jag medge, var lite läskigt. Och så kul att hitta inspiration för att enkelt kunna träna hemma och utan gym eller några som helst vikter!

Okejdå, bjuder på en video också… Mamma tyckte nog jag var så söt(?) att hon ville föreviga detta ögonblick. Haha. Ni får ursäkta iphone-kvalitén och formatet.

Varför Försvarsmakten?

Vad jag förstått så startades Försvarsmaktens Träningsklubb i mars detta år. Det är möjligen lite lustigt att det är själva Försvarsmakten som ligger bakom detta – men det kanske finns något syfte om att främja folkhälsan i Sverige? Vad vet jag? De har ju i alla fall inga krig, ännu (och tackolov), att ägna sig åt – så det är väl bra om resurserna kommer till användning.

Och när jag nu kikade på hemsidan säger de själva såhär:

försvarsmaktens träningsklubb
Bra grej ändå!

Dagens träning

Idag tog jag och mamma en powerwalk ner till stan i eftermiddagssolen och hem igen, ca. 6 km, som vi avslutade med lite träningsövningar här hemma på de blåa mattorna. Gjorde även tre av utmaningarna som de har i FMTK-appen, som går ut på att göra så många du orkar på raken. Dessa blev mina resultat i följande ordning som jag gjorde dem:

Burpees: 22 st (brukar aldrig göra sånna)

Plankan: 1 minut och 10 sekunder

Armhävningar: 13 st

Träningen på sommaren är sååå mycket enklare och skönare! Det gäller att passa på att njuta medan man kan.

Vill ni läsa om träning?

Kan också passa på att fråga er bloggläsare, hur intressant tycker ni egentligen det är att läsa om träning?! Jag tycker det skulle vara kul att skriva mer om ifall jag kommer in i en bra rutin och börjar se mer utveckling. Men om ni är helt obrydda, så kan jag ju försöka skona er ;)

Följ:
0
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

Jag hjälper jag dig öka din trafik med SEO. I bloggen får du läsa om marknadsföring, företagande, foto, skrivande, böcker och resor. Gällivare är min hemstad/favoritplats, bor i Helsingfors pga kärleken.

Dela

14 Kommentarer

 1. 19 juli, 2016 / 21:16

  Har haft appen i mobilen ganska länge, men har av någon anledning inte testat den ännu. Det står på min att-göra-lista! Bara hört bra grejer om den.

  • jennifer
   Författare
   20 juli, 2016 / 09:45

   Vad kul, du får passa på vid nästa träningstillfälle :)

 2. Emelie B
  20 juli, 2016 / 06:25

  Vad kul att du också gillar appen! Tycker det är så bra med alla utförliga beskrivningar och dessutom nya idéer och input på övningar. Vi kör vidare ;)
  Kram!

  • jennifer
   Författare
   20 juli, 2016 / 09:44

   Eller hur! :) Kram!

 3. 20 juli, 2016 / 08:36

  Tack för tipset! Jag har betalat för gym för resten av sommaren, så kommer nog utnyttja det. Men skulle ju kunna testa lite sånthär som omväxling, och framför allt kan jag ha nytta av det i höst om nu mina utlandsplaner blir som jag tänkt :) Tror jag kommer skippa gymmet då nämligen av ekonomiska och praktiska skäl

  • 20 juli, 2016 / 09:06

   Läste dock nyss lite recensioner och appen krånglar och kraschar tydligen ganska ofta..? Något som du har upplevt?

   • jennifer
    Författare
    20 juli, 2016 / 09:43

    Hmm, nya appar brukar alltid ha lite buggar innan de är helt fixade – var det helt nya recensioner? Appen är nog lite långsam och videoknappen dyker till exempel inte alltid upp. Men med tanke på att det är ganska basic behov man använder den till så har det inte stört mig desto mer, än ;)

    • 21 juli, 2016 / 09:55

     Nu när jag kollade efter så har det inte kommit in en enda recension sen slutet av juni…? Så laddar väl ner den och bedömer själv :)

     • jennifer
      Författare
      23 juli, 2016 / 05:02

      Kan ju vara ett gott tecken – det får du göra! ;)

  • jennifer
   Författare
   20 juli, 2016 / 09:44

   Det går ju bra att göra övningarna på gymmet också om man ändå är där i kombo med andra övningar med vikter och maskiner! :) Vad spännande med utlandsplaner – det vill jag höra mer om!!

 4. 20 juli, 2016 / 11:07

  Träning är kul! Jag är ny läsare och hittade hit tack vare träningsinlägg, så jag röstar FÖR! :)

  • jennifer
   Författare
   23 juli, 2016 / 05:05

   Men så roligt Alexandra – välkommen hit! Your wish is my command ;)

 5. 20 juli, 2016 / 11:08

  Oj, råkade visst bli anonym..? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Looking for Something?