Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Första fotouppgiften: skärpedjup & slutartid

Hej vänner. Hur mår ni? Jag jobbar hemifrån mycket i veckan och det går sisådär. Jag har nämligen som ambition att leverera blogginlägg varje vardag inom olika kategorier. Idéer finns det nämligen gott om. Men just nu finns det två saker som också tar fokus: mina två kurser i foto och finska. Och medan jag samtidigt jobbar på en Paris-guide tänkte jag att ni som är intresserade av foto kanske vill höra mer om fotokursen och vad vi får göra?

Första uppgiften i fotokursen


Syftet med fotokursen som jag läser på distans är mycket att lära känna sin kamera och förstå alla funktioner. Och herregud vad häftigt det är att upptäcka vad man kan göra med kameran och hur man kan styra över hur bilden ska bli. Jag fotar alltid i RAW och då kan man ändra otroligt mycket i efterhand. Men saker som skärpedjup och slutartid är två inställningar som påverkar bilden på ett sätt som är helt avgörande och som inte riktigt går att redigera efteråt.

Kort VS långt skärpedjup

När jag köpte min Lumix GF7 köpte jag också ett fast 25mms objektiv med F1,7. F-siffran är alltså bländaren och större bländare = lägre siffra. 1.7 är alltså väldigt stort och det betyder rent konkret att det är möjligt att få till ett riktigt snyggt och kort skärpedjup.

Här är ett exempel med kort skärpedjup, som är väldigt lätt att få till med hjälp av just det här objektivet. Och som blir väldigt snyggt. Här är bländaren på 2,0 – och det var min auto som valde det, så jag hade kunnat få ner bländaren ytterligare om jag hade styrt kameran själv.

Mina 2 bildexempel som jag skickat in den här veckan till fotokursen har jag dock fotat med mitt kitobjektiv, för lite mer utmaning. Och då har jag lärt mig för ett kortare skärpedjup ska man jobba med avståndet och gå närmare det man fotar.

Bild 1: kort skärpedjup, bländaren är på 3,5 och lägre än så kan inte det här objektivet gå.

Var ute innan soluppgång och fotade dessa i veckan, som egentligen är en del av fotouppgift nummer 2. Men slog två flugor i en smäll. Utmaningen var dock att det blåste lite, och fortfarande var lite mörkt, så var lite knepigt att fånga grankvistarna stilla.

Bild 2: längre skärpedjup, med en bländare på 6,3. Och här kan ni alltså jämföra skillnaderna. Med längre skärpedjup blir samma typ av bild ganska osnygg, men i vissa sammanhang vill man såklart ha längre skärpedjup. Om man till exempel fotar två personer där den enda står lite bakom den andra.

Kort VS lång slutartid

Det här är något jag ser fram emot att bli betydligt bättre på. Tycker nämligen det är jättesvårt. Hur fångar man objekt som rör sig på bästa sätt? Autofunktionen är inte jätteduktig på det så hittills har jag mest undvikt rörliga saker och fokuserat på sådant som är mer stilla. Med kort slutartid kan jag lyckas fånga ett rörligt objekt, men hur ska man lyckas få rätt fokus? Och med lång slutartid kan man få coola effekter med saker som rör på sig, till exempel rinnande vatten.

Bild 1: kort slutartid. Här fick Mumin agera modell på landet hos hans föräldrar i helgen. Här var ljuset en utmaning igen då det hade börjat skymma, ju kortare/snabbare slutartid desto mörkare tenderar bilden att bli. Så det hade kanske varit lite lättare mitt på dagen. På de flesta bilderna blev den cyklande mumin nämligen ganska suddig. Ska fråga fotoläraren mer om hur jag ska tänka här för att få rätt fokus, framför allt när man fotar från sidan.

Bild 2: lång slutartid. Ett klassiskt sätt att använda lång slutartid, när man fotar vatten som forsar. Tycker bilden blev ganska mysig. Tog första bästa lilla bäck som jag kunde hitta där ute på landet… ;)

På torsdagar har vi skype-möte med vår fotogrupp där vi går igenom varandras bilder. Ska bli intressant att diskutera dessa två ämnen! Jag känner redan att jag fått lite bättre grepp om hur kamerans manuella inställningar fungerar – och bara det känns som en liten seger!

FÖLJ:

10 svar

 1. Du är duktig på att fotografera! :) Gillar bilder med kort skärpedjup, ser alltid så proffsiga ut :D
  Och grattis till nomineringen!! Det är du värd (de andra nominerade också såklart)

  Och hur jag klarar mig med en så låg klädbudget, nja jag är rätt dålig på att sköta om mina skor…jag säger bara somliga gåååår i trasiga skor haha ;) Nej men jag vet inte, jag traskar typ alltid runt i billiga gympaskor från skopunkten och av nån anledning så håller dom bra…jag har väl ett mjukt steg. ;)

  1. Men tack Alexandra! Dubbelt-tack till och med :* Och ja, de ser proffsiga ut trots att man inte behöver göra så mycket, så himla bra ;)

   Du måste ha ett mjukt steg ja, jag har säkert ett väldigt våldsamt steg…. Haha!

 2. Åh det låter så kul att gå en fotokurs! Jag ska hitta en jag med och söka till våren. Jag har också en hybrid-kamera så brukar försöka köra manuellt så mycket det går, men har en del kvar att lära mig om hur den faktiskt fungerar. Har än så länge bara ett objektiv som är fast på 22 mm men kanske köper ett till sen. Eller en ny kamera så småningom för den jag har är så himla tung. Men är inte superrik just nu så får se när det blir av, hehe.

  1. Hybrid – är det utan spegel alltså? Så förvirrad av alla olika begrepp ;) Duktig du är som försöker med manuellt i alla fall! Senast i veckan när vi var på restaurang tänkte jag bara att det kommer ta en evighet om jag ska pyssla med inställningarna också, man känner sig nog besvärlig att fota all mat som det är liksom :P

  1. Med kameran :) RAW är ett format som sparar mycket mer information i bilden än vad jpeg gör. Men du kan inte öppna bilden i mobilen direkt utan behöver till exempel Lightroom för att öppna, så kan du redigera och sen spara till jpeg. Det går att redigera mycket mer med RAW-bilder än jpg, om en del av för mörk kan du tex ljusa upp och vice versa. Filerna tar mer plats, men det är ganska värt det!

 3. Vad roligt! Att plugga foto är superkul, fast sist jag gjorde det var det filmrullar och mörkrum som gällde, haha. Vore kul att göra det igen med lite mer modern utrustning. :P
  Fina bilder!

  1. Haha ja jag har hört det där om filmrullar och mörkrum från några andra kursdeltagare som är lit äldre än jag. Det låter sjukt spännande ju och skulle vara kul att testa. Det kräver nog ännu mer tålamod än vad fotograferande med kamera gör ;) Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.