Jennifer sandström

Företagande och fokus under sommaren – så lyckas du

Semester i sin klassiska bemärkelse existerar inte riktigt i min värld. Att stänga ner, ta fyra veckor ledigt och släppa allt. Det skulle vara kul att testa det, kanske? Men just nu har jag byggt upp ett liv där jag är ledig till och från, lite när jag vill. Och det är det lyxigaste jag vet. Sen det där med att åka på resa, nej det är inte riktigt heller semester. Ännu en sak som skulle vara kul att testa, tänk att åka iväg någonstans utan elektronik och bara, vara? Alltså utan telefon eller kamera.

Nåväl, det får vi prata mer om en annan gång. Så hur min sommar ser ut nu är att jag tänker njuta max, och jobba litegrann. Men det kommer med sina utmaningar. Särskilt när man blir sjuk direkt efter hemkomsten från resan och inte riktigt kom in i den där vardagen som tanken var.

Tips för att lyckas med jobbfokuset under sommaren

1. Fokus på ett projekt

Sommaren innebär ofta en lugnare tid hos många företag och det blir tystare från kunderna. Därför ska jag fokusera på ett projekt som jag skjutit upp länge eftersom det inte genererar någon direkt inkomst (svårprioriterat när det finns annat jobb alltså). Så tips: nu är din chans att ta tag i det där projektet du funderat på ett tag!

2. Specificerad arbetstid

Jag ska specificera mina arbetstimmar och lediga timmar, något i stil med: jobba 07.00–11.00 och vara ledig resten av dagen. Hitta vad som funkar för dig – och håll dig till det! Jag vet faktiskt inte hur detta ska gå för mig… Vad ska jag göra med alla eftermiddagar? Haha.

3. The early bird catches the worm

Och apropå det: gå upp tidigt! Särskilt om man har partner/familj som också är lediga. Tror det är smart att vara tidigt ute och få undan jobbet på morgonen så man kan slappna av resten av dagen.

4. Våga vara ledig

Även om det är ett perfekt tillfälle att ta tag i det där projektet så är det lika viktigt att faktiskt vara ledig. För att slippa moment 22-känslan ”borde jobba, borde vara ledig” tror jag det är bra att sätta ett rimligt (inte för högt!) mål. Hur mycket ska du få gjort? Kanske räcker det med att jobba en timma på morgonen?

Och tips: våga stänga av allt och koppla bort helt från mejl och sociala medier, åtminstone en vecka.

Det sista är faktiskt något jag har funderat på, och jag tror jag kommit fram till ett beslut. Om det blir så får ni veta på måndag i så fall. Min plan är att spika min sommarplan ordentligt på måndag, jag har inte helt bestämt hur det blir med mitt sommarprojekt och om det blir ett eller två stycken…

Kugge har också skrivit ett bra inlägg med tips för dig som ska jobba i sommar – läs!

Hur ser din sommar ut? Jobb, semester? Hur länge? Och vad gör du under dina lediga dagar?

FÖLJ:

11 svar

 1. Kul att läsa om! För min del blir det jobb fram till andra veckan i augusti. Sedan några veckor lite mer ledigt och så tänkte jag ta en hel vecka 100% från allt! :D

  1. Yay! Bra att du tar helt ledigt. Tänker du också vara borta från sociala medier då? 😉

 2. Ja alltså hur skadad är man inte när man undrar VAD MAN SKA GÖRA MED LEDIGA EFTERMIDDAGAR?! Du ska så klart läsa alla dina böcker på läslistan! Och bara försöka koppla bort, koppla ner. Men mig ska du kanske inte lyssna så mycket på. Vet ju knappt vad konceptet semester är. Har haft en (!) betald semester i hela mitt liv. Sjukt ändå!

  1. Hahaha. Jag tror jag måste göra en plan.
   – läsa mellan 12-14
   – ta en promenad
   – laga mat (gör ju aldrig det)
   – gå på bio

 3. För mig är det också att njuta! Sola, bada och bara ungås med familjen. Samt gå ut med hundar (driver hundrastning). Men mitt stora projekt är att få fart på min blogg, få följare, bli duktigare på att skriva bra texter till mina inlägg….. Har du några tips på vägen får du gärna dela med dig! Jag tycker det är
  så svårt nu i början. Så svårt o veta vad folk tycker om o få följare…

  1. Låter nice, och bra projekt!

   Jag tror det är jättebra att utgå från vad man känner är kul att skriva om. Blev inspirerad till den tanken från Elizabeth Gilberts bok Big Magic.

   Och generella bloggtips, har du läst de inlägg jag har här på bloggen? https://jennifersandstrom.se/tag/influencer/

 4. Sunt med semester för alla och gillar att även större profiler i sociala medier tar det på allvar.

  Förra året hade vi tre ljuvliga semestermånader ihop. Planen var densamma i år, men.. Livet hände. Jag är ju föräldraledig (förvisso inte som semester, men jag njuter av att vara med tjejerna), men vår gemensamma familjesemesger blir en vecka. Jag är ändå tacksam eftersom vi tills nyligen trodde det var 0.

  Så oerhört värdefullt med tid tillsammans.

  Innan barn fick jag panik av tanken på ledigt (jobbade extremt mycket vid sidan av studierna), så det var hälsosamt för mig att få barn. Behöver nog skaffa flera bebisar så jag har att göra i några decennium framöver 😂❤️…

  1. Ja, jag tror också det är bra att se att andra “vågar” ta ledigt. Inspirera varandra liksom :)

   Åh, snopet att det inte blev som det var tänkt likt förra sommaren. Men det är ju så, livet ibland <3

   Och kan förstå den där grejen med barn, att det får en att stanna upp litegrann... Haha.

 5. Det är lite skräckblandad förtjusning när jag åker till vårt sommarställe i Dalarna, för där har min telefon ingen täckning alls. Nedkopplingstvång alltså!

  Men öht ska jag lämna telefonen inomhus mycket i sommar. Och vara utomhus själv. Låta hungern styra klockan mer.

  1. Lite som att gå på finlandsfärjan… Särskilt om man sover under bildäck ;)

   Det ska jag också göra! Är så otroligt less på min mobil just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.