Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Flygplansfotokärlek

När jag sitter hemma och jobbar och ser hur himlen börjar skifta i färg och ljuset drar sig bortåt är det svårt att inte plocka med kameran ut på en promenad. Just nu letar jag dessutom efter inspiration till vårt andra fotoprojekt och jag har lite svårt att landa i vad jag vill fokusera på den här gången, såhär såg första projektet ut.

Denna måndagseftermiddag gick jag ut med kameran runt halsen och promenerade till Westend-stranden. Gick ut på isen och bara förundrades av allt. Och försökte fånga alla flygplan jag kunde se, med min kamera.

Flygplan, eller till och med fåglar med himlen som bakgrund, är nämligen något jag blivit sanslöst förälskad i de senaste veckorna. Kan inte tänka mig något vackrare, eller mer utmanande att fånga på bild. Men så insåg jag idag att det flyger flygplan hela tiden precis ovanför vårt hus. Kanske vore det inte ett omöjligt projekt?

Det här planet flög rakt ovanför mitt huvud när jag gick ut men jag hann inte få upp kameran och fånga det, utan var några sekunder sen. Det hade varit hur mäktigt som helst. Det kändes så nära, och som ni ser var det ganska nära.

En utmaning med projekt “fånga flygplanen på bild” kan förvisso vara att de lätt bli väldigt små, otydliga och pixliga. Kanske blir det istället projekt “gissa var flygplanet är i bilden”?

Japp, här är också ett litet litet flygplan där i mitten till vänster om de tre byggnaderna.

Jag fick tag i ytterligare 3 plan som dundrade förbi över mig, men de är knappt värda att visa (eller ja, de syns liksom inte). Istället kan vi kika på vad för annat fint jag hittade.

Rök från stora skorstenar gör sig alltid bra på bild. Vet inte riktigt vad de släpper ut men det behöver vi ju inte fokusera på här.

Tycker alltid det är läskigt att promenera på havsis men litar på de hundratals små fötter som traskat över den innan mig samma dag.

Månen hängde också på himlen så magiskt, ser ni den?

Hur kan man inte gå ut och fånga ögonblick som dessa när de sker där utanför fönstret? Ibland fångar jag dem utan kameran också, det är nyttigt emellanåt.

Och jag märkte förresten när jag var ute och gick och fotade att solen inte försvann lika snabbt, att ljuset dröjde sig kvar. Nu är det nära, snart snart är det vår – lite så känns det. Och även om de är massor av minusgrader just nu, så är i alla fall ljuset på vår sida! Tips tills det blir varmare: dra på ullunderställ på benen, det är ljuvligt!

FÖLJ:

14 svar

 1. Ska du hänga med på en flightspotter-resa då? Jag sitter och klurar på en nämligen, har bara svårt för att bestämma mig för om jag ska till AMS, LHR, FRA eller MUC. :)

  1. Haha jaaaaa! Meeen, hur funkar något sådant rent praktiskt? Är man på flygplatsen så man är så nära planen att det inte gör något om det är molnigt? Jag vill ju gärna ha en rosa solnedgång som bakgrund – kan man beställa det? ;) Och om du åker på en sån resa, åker du tur-och-retur till flygplatsen och upptäcker inte stan något? Berätta allt!! Eller har du redan bloggat om detta kanske?

   1. Nej, jag har inte bloggat för jag har inte gjort någon dedikerad flightspotter-resa. Än. Min tanke är att hitta en bra flygplats med bra möjligheter och då bara göra flygplatsen. Det finns en bra sajt som listar alla tänkbara spots för att fota/filma. Man tar sig utanför flygplatsen men till de här platserna som ger bra överblick över banorna. Såvida det inte är jättetät dimma så ser man planen gott och väl men det kan vara så att det krävs lite teleoptik till kameran för att komma hyfsat nära i bild. :)

    En hel jävla vetenskap det där, haha!

    1. Oh, I see! Det ska finnas en sådan plats här i Helsingfors faktiskt, kanske jag ska börja med den, hehe! Och kan eventuellt behöva uppgradera kameran ;) Eller låna min brors…

     1. Börja med att låna, det ska jag göra då jag inte har någon riktigt tele. Och Helsingfors räcker gott och väl! Där får du förhoppningsvis fina vyer av Finnair och deras A330 och nya A350 om inte annat, Iceland Air flyger sina snygga 757/767:or därifrån också. Plus massa annat.

      Blir du riktigt hardcore kollar du här (här finns dock inte Helsingfors med).
      http://www.spotterguide.net/

      Nördighet är något fint, visst är det så? ;)

 2. Plane-spotting är perfekt att göra om man bor på Clarion hotell Arlanda Airport! Jättetrevligt ställe att bo på och så kan man titta på plan hela dagen. :-)

  1. Ooooh, bra tips Lillian! Det ska jag ha i åtanke om jag får anledning att bo över där :) tack!

 3. Vackra bilder, just nu när snön är så vacker känns det som att man bara kan titta ut och hitta vackra photo moments ☺️ Jag hade med mig min kamera i helgen, magiskt vackra platser här i Oulu ☺️

  1. Tack Frida!! Och verkligen, särskilt med de rosa solnedgångarna ;) Men Hey, kallar du det Oulu på svenska också? :O

    1. Haha, tycker det är så intressant! Jag har lite problem med att använda rätt eftersom min kille alltid använder det finska och man liksom gör det när man pratar engelska också. Förvirrande att behöva komma ihåg TVÅ namn dessutom ;)

 4. Jag gillar också att fota flygplan även om det inte är så ofta jag får möjlighet att göra det. Just där jag bor flyger de på lite för hög höjd. Men för några år sedan bodde vi en natt på ett hotell precis bredvid flygplatsen i San Francisco och när man tog en promenad utanför hotellet så var det helt perfekt att fotografera en massa olika flygplan. Bilden på United-planet i luften i det här inlägget togs då: http://www.stadtillstrand.se/2018/01/26/ersattning-for-installda-och-forsenade-flyg/.

  1. Tjusigt exempel på flygplansbild – riktigt snyggt fångat! Får passa på att övernatta vid flygplatser! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.