Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur söker man jobb utomlands?

Reklamsamarbete med CV-mallen.se – text och tips är som vanligt mina

Jag har flyttat till andra länder för att jobba tre gånger och två av gångerna har jag själv sökt jobben utomlands. Men jag har faktiskt sökt jobb utomlands ännu fler gånger. Det är en lite speciell upplevelse och den största skillnaden är språket – även om man känner sig bekväm med engelskan kan det vara knepigare under en arbetsintervju då man är lite extra nervös. För att inte tala om de sociala koderna som skiljer sig. Men man växer av det och för varje gång blir det enklare!

Den första gången var 2013 och min praktik i Indien – där de kontaktade mig. Den andra erfarenheten var när jag sökte jobb på en startup i München 2014 – inte för att jag ville specifikt till varken den staden eller landet, men för att jobbet lockade (och Europa eftersom jag då befann mig i Indien). Tredje gången var sedan när min kärlek fanns i Helsingfors och jag sökte mig hitåt och hittade ett jobb nästan direkt hösten 2015. Sen har jag också sökt jobb i både London och Amsterdam. Jag har alltså sökt jobb utomlands flera gånger och vill nu passa på att dela några tips och lärdomar jag tagit med mig från detta.

söka jobb utomlands

Tips för att söka jobb utomlands


* Var finns jobben? Här kan du komma en bra bit bara genom att lägga några minuter och lite energi på att googla dig fram. Sök till en början på engelska och se vilka sajter du kan hitta som listar lediga jobb i det landet eller den stad du är intresserad av. Men ta också reda på vad “lediga jobb” (och andra relevanta termer) heter på det lokala språket och se om du hittar fler sajter som kanske inte är översatta men ändå listar jobb som är av intresse. Det bästa är förstås om du har en local du kan be om lite hjälp här. Jag tog såklart hjälp av min finska kille när jag sökte jobb i Helsingfors, och det var faktiskt han som hittade annonsen för det jobb jag sökte och fick!

Ett par sajter som du kan leta efter jobb utomlands är till exempel: Arbetsförmedlingens platsbank Eures, och Graduateland. Den senare listar främst spännande möjligheter för dig som är nyutexaminerad.

* Facebookgrupper! Anslut dig till “svenskar i XX” och se om det redan finns någon information där kring hur man bäst söker jobb i just den staden. Om det inte verkar finnas kan du passa på att fråga, ofta är folk snälla och vill dela med sig. Men kolla också efter internationella grupper där de postar tips och lediga jobb där det lokala språket inte är ett krav utan där du klarar dig med engelskan.

* Utnyttja dina styrkor: språk och kunskap från en “local”. Det finns företag som söker folk som sitter på språkkunskaper och erfarenheter från ett land som de själva saknar. Min svenska har varit betydande för alla jobb jag haft utomlands och i Finland var min kunskap om Sverige särskilt värdefull. Mitt tips är därför att du söker dig till jobb och företag där de är i behov av just detta!

* Hur har andra gjort? Eftersom det kan skilja sig mycket från bransch till bransch rekommenderar jag att leta upp någon som jobbar med det du är intresserad av. Det bästa är om du kan hitta någon som flyttat utomlands till den platsen du söker dig, inom samma bransch, men kanske kan det hjälpa även om det är någon som flyttat till ett helt annat land. Googla och se om du kanske har turen att hitta en blogg skriven av någon som gjort det du vill göra eller rör sig inom samma område på någon plats i världen.

* Anpassa din jobbansökan! It goes without saying, men massmejla aldrig ut samma ansökan till flera företag. Ännu viktigare är det att anpassa sin ansökan när du söker jobb utomlands. Ta reda på om de efterfrågar något speciellt eller hur man bäst skriver sin ansökan i det land där du söker jobb. Det är ofta även en god idé att be någon läsa igenom din ansökan – särskilt om den är på engelska. Jag har alltid skickat över mitt cv och personliga brev till min bror (som råkar jobba som översättare och är ett proffs på engelska, men ett par extra ögon är alltid bra).

* Jobba för ett svenskt företag? Vägen till ett utlandsjobb behöver inte gå genom att söka upp företaget utomlands, utan du kan också gå vägen genom ett svenskt företag. Rikta in dig på stora företag som har marknader utomlands och ta reda på om de anställer specifikt för utlandstjänster eller om du kan söka dig till en tjänst i Sverige med målet om att bli förflyttad utomlands längre fram.

Fler tips om att söka jobb i ett annat land

CV-mallen.se delar i det här inlägget med sig av fler bra tips och nämner bland annat vad du kan tänka på gällande visum och skattefrågor. Du kan också registrera dig på sajten och använda deras tjänst för att göra ditt CV eller hämta inspiration för hur du bäst utformar ett CV.

tips söka jobb utomlands

I andra avsnittet av podcasten Livet utomlands pratar vi också om Hur flyttar man utomlands? där vi går in lite på hur man söker jobb i ett annat land.

Har du erfarenhet av att söka jobb utomlands? Vad tycker du om det och har du några bra tips som du vill dela med dig av?

FÖLJ:

3 svar

  1. Jag har bott och jobbat utomlands i några år nu, först Grekland, sedan Bali och Malta och nu flyttar jag snart till spanien!
    Jag jobbar som rekryterare för svenskar som vill flytta utomlands och jobba med svenska jobb, tex kundservice och försäljning mot svenska kunder. Kolla gärna på våran hemsida http://www.jobsqd.com om du söker ett svenskt jobb utomlands :)

  2. Grym tjänst! Jag använde mig av cv-mallen för att skapa mitt cv och sen snubblade jag in på https://meet-a-student.com/sv/ och hittade ett jobb utomlands. Kunde använda mig av min länk för mitt cv när jag sökte jobbet vilket var kul. Tack för ett bra inlägg där du tipsade om tjänsten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.