Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Finsk film på bio – Mielensäpahoittaja.

Kommer ni ihåg den svenska filmen Medicinen jag såg när jag var i Stockholm? Igår hade jag turen att få se en finsk film. Och jag älskade den. Känns så bra att se något annat än typiskt Hollywood. Jag har tidigare inte funderat så mycket över film och producenter och regissörer – men när man börjar bry sig om sådant blir att se på film en helt annan upplevelse!

Gillade förutom filmen deras bio-hus här i Helsinki. Och den lite retro skylten som är så gul och fin och säger Finnkino.
IMG_0747.JPG
Filmen vi såg heter Mielensäpahoittaja, försök uttala det namnet… Och det svenska namnet var något jag inte riktigt förstod men innebörden är en person som blir upprörd. Som tur var var filmen såklart textad med svensk text! Annars hade det blivit knepigt. Var dock fortfarande knepigt på sina platser då finlandssvenskan har några egna ord som vi inte använder i svenskan.

Det var humor, drama och lite melankoliskt. Mielensäpahoittaja handlar om en gammal man som är upprörd över det nya samhället och vi får följa honom genom vardagen. Historien är baserad på en bok och där börjar varje kapitel med vad som gjort honom upprörd följt av en historia. Jag gillade att den var vackert filmad, med små detaljer och fina scener blandat med scener som berörde. Jag gillade humorn och att man faktiskt fick skratta. Och slutligen gillade jag hur storyn fortlöpte och utvecklades.

Som jag sa efter filmen: jag ger min första finska film 5 av 5 Mumins!

FÖLJ:

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.