Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Finlands bästa uppfinning.

Nu mina vänner har det blivit dags att presentera en finess som jag inte sett i något annat hem världen över! Nu när jag varit i Finland och fått använda den här uppfinningen kan jag inte för mitt liv förstå varför den inte tagit sig till andra platser, åtminstone till Sverige borde vi ha importerat den här “produkten”?

Läs mer om Finland här

Den engelska benämningen är “dish draining closet” och det finns faktiskt en artikel på Wikipedia där ni kan läsa hela historian bakom detta diskställsskåp (som förklarar att ursprungligen kom idén från det svenska diskstället som placeras på diskbänken). Uppfinningen är inte mer komplicerad än att man har gjort om köksskåpet ovanför diskbänken till ett diskställ – ett diskställ som är stort och rymligt och kan gömmas bakom skåpluckorna! Alltså detta är så fenomenalt! Vem vill ha disken framme på bänken? Och får den ens plats där? I detta diskställsskåp kan disken i lugn och ro (och undangömd) får torka i fred.

finsk uppfinning diskställskåp

Såhär ser det ut i Mumins kök och liknande skåp finns i vad som verkar vara ALLA finska hem. I skåpet ser ni givetvis Iittala-produkter, inget ikea-porslin här inte. Det mesta förutom porslinet är dock IKEA annars i den här lägenheten.

Först såg jag det här skåpet i Helsingfors när vi bodde i Ts föräldrars lägenhet där i somras. Jag tänkte, shit vilken smart lösning. Sen när vi kom till Åbo och samma skåp fanns där frågade jag om detta möjligtvis var vanligt förekommande? Och jo, det visade det ju sig att det var.

Det är intressant sådant här, hur det fungerar i olika länder. Något som är självklart för ett land är helt obefintligt i ett annat land. På Nya Zeeland var det till exempel poppis att i diskhon, liksom i avloppet, ha en mixer. Du slängde ner allt organiskt, grönsaker, frukt och överblivet från matlagning – sedan höll du inne en knapp i några sekunder medan det brummade och diskhon gjorde allting till en smoothie som rinner ut i avloppet. Också sjukt bra grej? Vet inte vilka nackdelar och konsekvenser det fanns med detta egentligen…

Ps. Efter det här käcka “reklaminlägget” är det väl bara att vänta på att Finland kontaktar mig för att marknadsföra produkten i Sverige (och ja det skulle jag gärna göra för en bra lön, hehe).

Läs mer om en svensks upplevelser i Finland ←

FÖLJ:

133 svar

 1. Åh vad härlig du är, för det här ÄR ju världens bästa uppfinning!! Har tänkt det varje gång jag bott utomlands och tvingats trängas med den jäkla disken som prompt skall stå och torka i ställningen på diskbänken! :D skulle inte kunna leva utan denna fantastiska finess!

   1. Nej men i finska kök sedan 1950:talet! Kolla i en Solifer campingvagn som på senare tid har tillverkats i Dorotea på lisens i pentryt finns torkskåp för disk

   2. Ja, på IKEA i Finland! Vi ha sånt skåp på landet i Finland. Har även gjort om ett IKEA-skåp här i Sverige för länge sedan.

 2. Min mormor och morfar hade faktiskt så hemma hos sig! I Sverige då alltså, och ingen av dem har någon koppling till Finland. Himla praktiskt, nu när man tänker på det! Det kanske var något som var populärt förr i Sverige också…? Men har nog aldrig sett det någon annanstans, i och för sig!

  1. Vi hade det också i vårat två lägenhetshus i Härjedalen !
   I båda lägenheterna !
   När jag tog över huset – 82 efter mina föräldrar, så tog vi dumt nog bort det i nedre lägenheten ! Nu vet jag att det blivit utkastat på övervåningen också av nuvarande
   ägare !
   En jättebra lösning för att få disken att torka i ett “skåp”,
   isf på diskbänken !
   Allt gammalt kommer tillbaka ! ☺️
   Vi hade även ett sopnedkast från köket i varje lägenhet då ! ☺️ Men det togs också bort – 82 !

 3. Dock verkar det faktiskt som det finns i en del andra länder också (jag har också alltid trott att det bara finns i Finland), men det tycks vara rätt vanligt även på Teneriffa och i Italien (åtminstone i båda lägenheterna som min pojkvän bott i på Teneriffa fanns det, och när jag frågade honom om det så sa han att han även är van vid såna torkställ från sitt hemland Italien..) Så kanske finländare har lyckats importera uppfinningen till dessa ställen :P

 4. Kollade faktiskt wikipedia-länken och läste den tyska versionen, där nämns t.o.m att det finns liknande system i Italien och Spanien :) Verkar som att Finland kanske inte är först eller de enda som kommit på denna fantastiska idé trots allt, om vi inte kör på min idé att finländare på något sätt lyckats föra vidare uppfinningen till dessa länder förstås… ;)

  1. Struntar i vem som kommit på idén. Bra och fungerade grej i köket, som jag skaffade mig på 70-talet..?..

 5. Hehe sådär har jag här hemma i Malmberget! Var så när jag flyttade in här för 7 år sedan, så om det är nån finne eller svensk eller nån annan som har kommit på det, det vet jag inte. :)

 6. Ojdå.. för mig som är finlandssvensk är detta så självklart att jag aldrig hade kunnat ana att såna skåp inte finns i sverige. Lite konstigt iof, eftersom att vi annars tar efter så mycket från er svenskar! Men hur ser det ut i era skåp då?

 7. Haha, det där med smoothien som rinner ner i avloppet! Låter så vrickat och bisarrt, men – när man tänker på det – hur smart som helst ju. Vi är nu så anala med våra avlopp så man knappt ens får spotta i dem längre utan att de riskerar att få stopp.

 8. Vi har faktiskt sånna hemma i vårt kök i Sollefteå, köket är då byggd någon gång på kanske 50talet eller så, ganska praktiskt men vi har ju diskmaskin så bara vissa saker hamnar i diskskåpen :p Har blivit massa andra saker där istället haha. Sen är dwt opraktiskt om man diskar typ stora krångliga saker, då går det inte att stänga och man riskerar att något ramlar ur. Men ja annars en bra idé!

 9. Jag blev TOKIG när jag bodde i Sverige och var tvungen att ha disken på bänken haha… ;) faktiskt konstigt att den här uppfinningen inte riktigt hittat dit ännu!

  1. Men IKEA Säljer ju inte torkskåp för kök! Kolla! Vi älskar vårt torkskåp i Finland, fast vi har diskmaskin. Detta blev jag mycket besviken på under den tid jag bodde i Sverige.

 10. Men alltså va!? Finns den påriktigt inte i Sverige? Det var det konstigaste .. det här som är så praktiskt :D

 11. I spanien är det vanligt. Hade sån i vår förra lägenhet, men inget jag saknar i mitt Ikeakök. Nackdelen iallafall här, var att stället rostade. Blev för mycket fukt med skåpet stängt.

 12. Jag bor i Spanien och där är det också jättemånga som har det, fantastiskt bra uppfinning förövrigt!!!! :)

 13. Vi har konstaterat samma sak! I sommarstugan har vi denna lösning i köket eftersom vi inte har diskmaskin. Det enda negativa jag kan hitta, om jag maste hitta nagot, är att det rinner ner längs med armen mot armhalan da man lassar upp den rena disken… Men det kanske är för jag har dalig teknik ;-)

  SV: Date:andet gar… Hmm, upp o ner o ner o upp ;-)

 14. Ja, jag saknade våra fina diskskåp när jag bodde i Tyskland! Blev också förvånad över att inte alla andra länder använde sig av denna prima lösning! Eller jag tänkte inte ens på att det var en lösning, jag tänkte bara det var normalt.

 15. En sådan där avfallshantering hade jag aldrig vågat ha. Har nog sett för mkt skräckfilmer där den går igång när någon har handen i den för att rensa eller fastnar med håret. Sedan känns de som att risken finns att ett barn kan leka i diskhon o råka komma åt knappen. Vill inte ens tänka på vad som kan hända. Men diskstället i skåpet var smart. Fast jag har ett fönster ovanför min diskbänk o inga skåp så det sket sig. Men jag kör ju allt utom finporslin o diskmaskinen, så de få gångerna man handdiskar efter kalas får det väl gå an att ha lite disk på bänken ^^

 16. Smoothie-manick i diskhon = matkvarn. Vi bor i ett s.k. “grönt hus” (inte till färgen, där är det vitt) och har en matkvarn där vi kastar allt från fruktskruttar och äggskal till hushållspapper, så omvandlas de i matkvarnen till biogas som värmer upp huset. Fråga mig inte hur dock :) vi slipper dessutom illaluktande, blöta sopor. Jag skulle inte kunna bo utan en matkvarn nu när jag haft en, vi behöver ju tex aldrig rensa avloppet eller “silen” i diskhon – toppen!

 17. Disktorkskåpen var standard i finska kök sedan 30 talet och fram till 80 talet. Sen kom diskmaskinen och disktorkskåpen började försvinna.

  1. Det fanns en modell gjord i trä i vårt gamla 1800-talshus i Österbotten. Troligen hade konstruktionen byggts in i skåpet på 30-talet eller tidigare. Det var en självklarhet i vårt nya hus 1961. Har levt med lösningen i alla tider. Då sonen flyttade till Lund för 6-7 år sedan installerade han genast gallerhyllor i sitt köksskåp. K-Rauta i Sverige har visst artikeln i sitt sortiment?

 18. Torkskåpen är en bra uppfinning. Speciellt om man har en liten lägenhet så rymms det en hel del i dem. Det som sedan ännu nu är det modernaste i våra finska torkskåp är de droppskydd som finns. Vilket innbär att det finns en hylla längst ner dit allt vatten samlas. Hyllan går att ta bort och tömma och vips så har man också en diskbänk som är torr eferåt. :)

 19. Dessa diskställ har funnits i flera år på ikea. Just nu finns dom till 60cm skåp och 80cm skåp. Fanns tidigare även till 40cm skåp.

 20. Är det sant att ni inte har sånt i sverige? Ett torkskåp åvanför diskbänken har alla..vad skulle man annars ha? :)

 21. Den finska uppfinningen finns i flera andra länder. För ungefär 30 år sedan hyrde jag en lägenhet i norra Italien med ett sånt diskställ. Tyckte då också när jag såg det att det var ju en himla fiffig grej! Men när man sedan ska ställa upp disken i det fiffiga stället rinner vattnet ner längst armarna och stannar inte förrän något stoppar dess väg. Kan vara en av anledningarna till att stället inte är så spritt som man kanske skulle kunna tro.
  Ang mixern som är jättepoppis i USA så finns det en motsvarighet i Sverige – avfallskvarnen! Superbra grej om man inte har smala rör!

  1. om man vill undvika att det rinner ner för armarna kan man ju alltid låta vattnet rinna av tallriken, eller vad det än är, före man sätten opp den i torkskåpet :)

 22. Finns i Sverige. Både tex HTH och IKEA har det i sina kök. Mina föräldrar har detta i sitt kök de installerade för 30 år sedan.

 23. Ja, alltså man förstår ju om finnarna har nåt sånt här men i Sverige har vi ju faktiskt diskmaskin. Handdisk är ju jävligt stenålders, så förstår om finnarna fortfarande envisas med sånt men ja…

  1. Alltså. Snälla. Säg inte att du, “Dosan”, verkligen är så dum som din kommentar låter påskina?
   Såklart man har diskmaskiner i Finland också. Såklart man inte diskar så mycket för hand längre. Men som du kanske vet (eller kanske inte, förresten, det verkar ju inte så eftersom du skriver en så där dum kommentar) så finns det saker som fortfarande, än i denna dag, trots diskmaskin, kräver handdisk. Då kan det vara väldigt praktiskt med ett torkskåp ovanför diskhon att förvara sakerna i medan de torkar, istället för att låta grejerna stå framme på diskbänken och ta utrymme och se slarvigt ut.

  2. Till “dosan” Noo e vi ju modernare än er eftersom vi har både torkskåp å diskmaskin :) +torkskåp för kläderna å en centraldamsugare har vi hemma. Å int får man glömma tvättmaskinen. Jadå, vi finländare är syenålders sa du :)

   visste int jag heller att det int va vanligt me torkskåp i sverige, tar det som en självklarhet jag, men intressant att veta :)

 24. Finns i Ikeas köks sortiment. Säljs därmed nu i många fler länder än man tror.
  Dock har både mormor och mamma haft samma typ av skåp sedan 70-talet, i Sverige.

 25. Precis sånt diskställ har funnits i min lägenhet sen den renoverades 1998 och jag bor i Stockholm. Jättepraktiskt i litet kök så slipper man ha bänkdiskmaskin som tar av avlastningsytan eller offra ett skåp för diskmaskin.

 26. Hej,
  Det är faktiskt inte alls så ovanligt med dessa torkskåp i Sverige. Har funnits här sedan 50-talet.
  Numera får de stryka på foten för att man oftast vill ha vanlig förvaring i skåpet istället. Dessutom har många diskmaskin. Jag har byggt om mitt till ett med vanliga hyllor☺️

 27. Denna mixer du nämner finns även i Sverige. Det är dock bara ett fåtal orter/städer/byar som har tillräckligt stor dimension på avloppsrören och därmed får tillåtelse att installera dessa – vilket i Sverige heter avfallskvarn/matavfallskvarn. Smedjebacken är ett exempel på en bj som har tillåtelse att låta sina kunder installera en sådan och det är väldigt vanligt i hushållen där. Otroligt skönt då man slipper illaluktande sopor under diskbänken.

 28. Var vådligt vanligt i gamla kök i Sverige med. 40-50 tal. Finns/har funnits i ikeas ihop byggbara kök. Såg det senast för 5 år sen kanske.

 29. Hej det där går att köpa i Finland från Sverige redan men intresset utanför Finland är närmast obefintligt, en bra
  och himla praktisk lösning

 30. Vi flyttade från Finland till Sverige på 70-talet. Det var såå irriterande att det inte fanns något diskställ i skåpet ovanför diskbänken, verkade så himla primitivt med ett diskställ som tog upp en massa plats på diskbänken. En annan sak jag saknade var skärbrädan att dra ut som “ska” vara överst i lådraden (ovanför besticklådan).

 31. Vi på PUUSTELLI allt sånt fiffigt som man kan ha Kök. Detta ni ser är ju faktiskt finsk standard som finns i varge hem . Och detta har vi har tagit hit till Sverige.
  För mer info ring 0708 42 08 89 ..

 32. Det här var standrad i sverige under hela den tidga delen av 1900-talet. Men pga av att vi ville trycka in mer skit i skåpen tog vi bort det och det blev ovanligt.

  *fairydust* The more you know *fairydust*

 33. Det är inte en Finsk uppfinning även om Maiju Gebhard gjorde en likadan grej år 1944 i Finland men den ursprungliga åtm. registrerade patenten kommer från USA (http://www.google.com/patents/US1860617, Dish drying cabinet) av Louise R. Krause år 1932. Angiolina Scheuermann patenterade 1929 en mindre version av den(http://www.google.com/patents/US1733907, Drainer and depository for dishes) och från slutet på 1800 talet så finns det lite annorlund skåp men med samma princip(http://www.google.com/patents/US542912,Robina Wood)
  taget ur Finska wiki. http://fi.wikipedia.org/wiki/Astiankuivauskaappi

 34. Jag bodde i Helsingfors september 1974 till oktober 1975. Jag hade sådana köksskåp. Det var fantastisk bra.

 35. Det är nästan standard inredning i många länder i öst, I nästan alla hem jag besökt i Ukraina och Vit Ryssland har de dessa köks skåp.

 36. Har bott i Italien och där var det, om inte i alla kök så i alla fall väldigt många, också sådana där torkställningar i köket. Skillnaden där (mot Finland där jag bor nu) var att det även fanns en plåt som man sköt in under så allt dropp hamnade på plåten och inte ner på diskbänken. Toppen grej, jag köpte hem och installerade i min lägenhet jag hade då i Sverige + i mina föräldrars hus så på några ställen finns det ;)

 37. Mixern i diskhon finns i nästan varje hushåll i min hemort utanför Västerås, där kallas det avfallskvarn!

 38. Sånt skåp har min mormor haft i alla år så vi blev inspirerande och gjorde ett i vårt kök vi med :-)
  Så det finns även i Sverige, men det verkar vara ovanligt, åtminstone numer. Jättesmidigt sätt att få undan disken, i alla fall ur synfältet :-)

 39. Så ovanliga är torkskåpen inte. Min farmor o farfar här i Stockholm hade ett sådant i sitt funkis-kök, och jag lät sätta in ett sådant i mitt Vedumkök för 8 år sedan, finns alltså även i Vedums sortiment.

 40. Hejsan, vilken härlig blogg du har!

  Jag tänkte tipsa dig om ett samlingsställe för bloggar, lite som en portal – men ändå inte :), den är rätt nystartad, och snart kommer utmaningar och tävlingar oxå, vore superkul om du ville vara med, kolla mer hos http://www.svenskabloggtoppen.blogspot.se och anmäl dig genom kontaktformuläret i högerspalten

 41. Ja, tänk hur en helt vanlig vardagsgrej för oss finnar kan uppfattas av andra? Och visst, det är en superbra upfinning! can´t live without it!

 42. Ny finsk uppfinning??

  Detta är en gammal standard i många 40-50talshus i Sverige. Från den tid vi levde såsom mer kompakt. Finns de INTE i dessa hus beror detta på att köksutrustningen rivits ut och ersatts med den modernare modulstandaren eller så har köket i sig inte kunnat anpassas från början och istället har bänken då fått en avlastningsplats för ställ intill diskhon.

  Klar okunskap att lyfta fram detta som en briljant ny Finsk uppfinning. Såsom att för första gången upptäcka kassettbandet och framhäva detta som en ny japansk lattjoartikel.

 43. Matavfallskvarnen är onekligen bekväm men det är bättre att matavfallet sorteras ut och komposteras eller hämtas i särskild tunna. Annars blandas all den ätbara maten med läkemedelsrester och annat som går i avloppsvattnet och slammet kan inte längre spridas på åkrar. Biogasen får man ut förstås, men om komposten samlas in separat kan man även gödsla med resterna och det blir ett bättre slutet kretslopp.

 44. Jag hade ett torkskåp för disk i min förra lägenhet. Lägenheten var byggd i slutet på 50-talet och hade ett oroginalkök som hette Hsb drömkök.

 45. finns i studentlägenher i Jönköping när jag bodde där, 2011. “Mixern” i slasken finns även i USA :) grattis. Du upptäckte något som funnits länge i Sverige och gör ett blogginlägg om det. Nice.

  1. Haha, det är väl ändå det som är lite finessen med en blogg – man skriver om vad man vill. Grattis – du har just läst ett blogginlägg som irriterade dig? ;)

 46. Avfallskvarnar i vasken är normalt inte tillåtet i Sverige eftersom reningsverken skulle bli överbelastade och havet blir övergött. Det är ingen bra idé att först spä ut matavfallet med en massa vatten och sen rena bort det. Bättre att kompostera avfallet istället.

 47. Smart och smart.
  Med den där lösningen å försvinner ju ett helt dubbelskåp, för man vill väl inte förvara sitt porslin osv. i ett diskställ?

  Använd diskmaskinen, där torkar disken snabbt själv, sen är det bara att plocka in den i skåpen! :-)

 48. Supersmart i kök med begränsad bänkyta. Bytte kök på landet för några år sedan och monterade ett sånt skåp från IKEA över diskhon. Känns nästan som att ha diskmaskin :-) Man slipper momentet att ställa in disken i skåpen eftersom man till vardags oftast använder samma saker som står i diskskåpet. Har även sett denna lösning på en fd arbetsplats.

 49. Pingback: Radiostar.
 50. Finska diskhyllan kan köpas i Sverige! Titta på hemsidan
  Finskahyllan.se alternativt jrutveckling.sea, hälsningar Anna-Maija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.