Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Finland gör semlor fel.

Igår hände det igen. Finland levde upp till nya höjder av besvikelse. Jag trodde liksom inte det kunde bli värre än en finsk lucia? Men det var innan jag hade mött den finska SEMLAN. Nu kommer ni säga att det är dumt att uttala sig om något man inte ens smakat på, men tro mig, det var inte nödvändigt. Titta själva så förstår ni, jag behöver bara se på den här semlan för att veta att den inte är god. Eller god kanske den är, men den är framför allt fel.

Läs också:
Vad är skillnaden på svenska och finska semlor?
Snabbt och enkelt recept på semmelkladdkaka


finska semlor

Hehe närå, lugn i bussen mina finska vänner. Det här är ett litet försök till parodi på mitt lucia-inlägg som växte så starka reaktioner. Jag tänker inte smutskasta er fastlagsbulle (som den faktiskt kallas, ni kallar ju inte ens den för semla har jag fått lära mig) och jag har förstått att ni också har den (för mig) vanliga varianten och även om ni inte hade det så skulle det också vara ok, såklart.

Ni får alltså jättegärna äta en sådan semla som den ovan, där ni delat den i mitten, har sylt i istället för mandelmassa och toppat med pärlsocker istället för florsocker – varsågoda. Men såhär vill jag ha min semla:

finska semlor

Det var därför jag fick baka den själv! Mumin tog initiativet i morse när vi lämnade sängen, så vi fick semlor till brunch. Inte alla dagar på året. Visste ni förresten att Kajsa Bergqvist åt en semla som enda frukost/måltid innan hon hoppade och slog ett världsrekord i höjdhopp? Lite rolig semla-info tycker jag.

Och sen ska vi komma ihåg att även om det här är den klassiska semlan som svenskarna älskar så är det SEMMELWRAPEN som är det senaste och hetaste i år. Nu gör alltså till och med Sverige semlor fel, är det vissa som har påtalat – men jag är övertygad om att jag skulle älska semmelwrapen. Jag bryr mig egentligen inte om hur saken ser ut – bara den har mandelsmassa + grädde + bröd + florsocker, helst i den ordningen, så diggar jag den.

Vill även slänga in receptet på semlor vi använde, främst då det är efterfrågat av min blogg-komis Vagabond Baker. Den brittiska donnan som är kär i Finland och titt som tätt bakar kanelbullar! Eller pulla som det heter på finska :-) *fniss*

Här hittar ni: bästa receptet på semlor.

svenska semlor

FÖLJ:

49 svar

 1. Roligt hu man klagar på ett helt land om ett ställe råkar göra på annat sätt ;) ja måst säga att de e helt en smaksak, vissa vill ha med sylt, vissa massa, vissa pärlsocker, vissa florsocker. Tur så finns de oftast flera sorter att välja på vid olika butiker och caféer :D senast idag såg jag en PRECIS likadan bulle som den du först har bild på, i Stockholm ännu till ;)

  men du e nog ganska bra på att provocera finlandssvenskar me å påstå vi gör fel i så mycket ;)

 2. Jamen den fastlagsbullen var ett dåligt exempel! Bästa fastlagsbullen jag ätit kommer från Malax Bageri, mycket socker, grädde och självklart med sylt! :)

    1. Vi Lillkungs i “Nyykaabi” finns noo super gooa semlor me sylt eller mandelmassa, å ja tror att pärlsocker på semlor i Finland har du fått leta efter me Ljus & lykta för he noo int na vanligt kan ja påstå. Född och uppvuxen i Finland.

     1. Ja jag får nog åka på semmelturné genom finland och utvidga min research – någon gång 😅

 3. Vet inte hur seriös du var i inlägget, men här i Finland äter vi även “semlor” (vilket jag vill kalla bullar) med florsocker och mandelmassa! Det finns helt enkelt två varianter, o enligt mig är båda lila vanliga o lika rätt här! :D

  1. Inte seriös alls <3
   Precis. Jag har lust att smaka den andra varianten, pga har aldrig gjort det!! :)

 4. Det finlandssvenska namnet på kanelbullar är ju för övrigt “örfil” så….

  Min (finska) farmor gjorde de bästa fastlagsbullarna. Små, supergoda, MED florsocker och mandelmassa :)

  1. Haha är det korvapuusti?? De kallar dem också för “pulla” – vilket är rätt roligt…

   Min mormor, också finsk, brukar också göra små semlor! :)

 5. Kiitos paljon! Oh Finland! Maybe they’ve just developed their own version! ;)

  They look so delicious, I will definitely make them and blog them!
  I running seriously low on ground cardamom with all the Nordic baking I’ve been doing! I used so much trying to nail korvapuustit. Looks like I’ll have to order it off the web, I’ve not found it in any British supermarkets yet! I’m so addicted to it!

  1. Well apparently there are two versions, kind of – and I think you can find the one with jam also in Sweden, I’m not sure… :) I just know I love MANDELMASSA! Hehe.
   Do you think there is an English word for semlor?

   But hey, you should definitely be able to find cardamom… Have you tried the international stores that sell asian/indian food and a lot of spices? They must have it!

   1. I know them as semlor, so probably not, if so it would be something like ‘those cream filled Swedish buns’! hahaha
    There are no shops like that here in rural Yorkshire but possibly I could get it in Dundee or Birmingham. I need it sooner than I’m going to either of them so I’ll order it online. It can come to me!

     1. I have some arriving in the post here, I ordered it online. Thanks anyway, I’ve no idea if you can post them, I’ve brought chilli powder back from India, raclette spices from Switzerland and cardamom from Germany! :)

  1. Hahaha. My translation site says it’s “hartshorn salt” in English – if that makes more sense? You can however just skip it, as we did. Don’t know if it is at all common anywhere??

   1. Ehh I guess that is just another word for antler, isn’t it? Wikipedia (in Swedish) said something about it used to being made from the animal but maybe not anymore… I would say, NEVER MIND. Haha

  1. Hahahah TINA – “så kom det ett norrsken”. Ingenting kan tävla mot ett norrsken för utbytesstudenter, inte ens semlor…. :)

 6. Fastlagsbullarna kan se lite annorlunda ut beroende på var man råkar köpa dem.. Kan det möjligen dessutom vara så att de i allmähet ser lite mera “svenska” ut på mera svenskspråkiga orter i Finland, medans den kanske görs lite annorlunda på mera finska orter..? När jag har ätit dem i Österbotten tycker jag iaf det har brukat vara mera grädde än i dom jag köper här i Åbo, och med tunnt lock som du har gjort, ibland med bara florsocker, ibland med både florsocker och pärlsocker. Själv föredrar jag hallonsylt, eftersom jag inte tycker om mandelmassa alls :) Men nog måste det väl finnas mandelmassa som alternativ överallt här i Finland också, om den sorten inte råkat bli slutsåld för dagen förstås. Nog är mandelmassa klassikern även här :)

  1. Jag tror du har rätt att det finns alternativ på fler ställen. Har aldrig hört sylt förut, men vaniljkräm brukar finnas i Sverige!

 7. Saknar de där finska semlorna vi bakade på lågstadiet. Mm! Aldrig blivit en storälskare av svenska semlor. Gott..men inte som med sylt i! (Svenska smaken känns mer vuxen ifs)

  1. Åhh så smart! Jag får baka wrapisar i göteborg. Åt andra semlan idag, lite less nu…. Schhhh. Men de är så mastiga liksom. Kanske skulle satsa på lite mindre storlek!

  1. Hehe, man får passa sig har jag lärt mig! Jo de gör tydligen det, lika märkliga de där skåningarna ;)

 8. Har aldrig sett en såndär fastlagsbulle som du hade bild på…delad på halva?! Vet inget bageri i Vasa trakten som skulle göra dem så. Och ja, i Finland är semla ett bröd inte bakverk…

 9. Haha, ja, jag vet. Mina kollegor blir knäppa när jag säger semla åt fastlagsbullen ;);) När mamma flyttade till Sverige bad hon om en korv med semla utanför korvkiosken, gissa om de blev förvirrade..

 10. Åh så gott :) Semmelwrap tycker jag låter äckligt, men kan egentligen inte uttala mig då jag aldrig kommit i kontakt med en sådan bortsett från på bild…
  Det bästa på hela fastlagsbullen (ja, vi säger normalt inte semla här i min del av Skåne) är locket. Hela bullen borde vara ett enda stort lock med grädde, mums! Mandelmassan skrapar jag alltid bort och lägger sen tillbaka grädden (något kladdigt och ofint när man sitter på café) men jag hade inte velat köpa en bulle utan mandelmassa för den sätter ändå en viss smak och gör bullen saftigare. Hmm om man skulle köpa en fastlagsbulle idag……..

 11. Sen kommentar. Vill bara nämna att finlandssvenskar är mer noggranna med språket. Semla är egentligen brödet och betyder det fortfarande på svenska i Finland. Tidigare var det så även i Sverige men numera så kallar man hela alltet för “semla”.

  Så jag gillar “fastlagsbulle” och jag gillar den finska varianten med jordgubbs- eller hallonsylt. Faktiskt bättre än den “riktiga” med mandelmassa.

  Föredrar dock florsocker framför pärlsocker…

  1. Det stämmer Daniel, tack för din kommentar. Därför blir det nästan lite förvirrande när man pratar om det.

   Och jag vet många som inte gillar mandelmassa, en sån sak man antingen älskar eller nästan hatar – då är sylt ok! :)

  2. Haha, jag frågade en gång min (svenska) pojkvän om han ville ha en semla innan vi fikade, jag skulle ha en vegetarisk. Han tittade på mig som att han verkligen insåg att jag var galen då…

 12. Såg nog att inlägget är mera parodiserande, men vill påpeka att det finns många versioner av semlan/fastlagsbullen i Finland. Det går att hitta den version du föredrar och det finns många finländare som vill ha mandelmassa istället för sylt. Den diskussionen pågår varje år vid fastlagstider.

  Och ni andra som kommenterar utan att läsa helheten. Läs. Bara läs. Allt. Inte bara här utan i på alla andra ställen också. Det räddar er från pinsamma kommentarer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.