Jennifer sandström

Fantastisk kampanj om mens #bloodnormal // reklamsamarbete

Det här inlägget är ett reklamsamarbete med Libresse

Den tiden på månaden.

Är det inte egentligen märkligt, hur många synonymer vi har lyckats komma på till ordet mens? Det så “otroligt tabubelagda” ordet och ämnet. Man skriver liksom inte ut det. Och man säger det inte i vilket sammanhang som helst. Vi tippar på tå runt det och genom andra beskrivningar lyckas vi föra fram vårt budskap. Eller undvika orsaken. Hur många har skyllt på huvudvärk/magont när mensvärken tar över och vi måste gå hem från jobbet eller hoppa över någon annan aktivitet? Och vem frågar rakt ut på kontoret – hallå är det någon som har en tampong? Att vi i Norden, i våra på så många andra sätt framstående länder, inte lyckats komma längre finner jag lite märkligt.

#bloodnormal

Förändringen pågår dock och Libresse släpper nu kampanjen #bloodnormal.

#bloodnormal

Jag tycker det här är FANTASTISKT! Periods are normal. Showing them should be too. 

Har ni sett reklamvideon till kampanjen? Här är en bit av den:

Videon fungerar inte om du använder Adblock.

Libresse reklamfilm är så snyggt gjord och den visar mensen i sin realistiska form. Röd, stundtals smärtsam, och ingenting annat. Framför allt så normaliseras mensen i reklamen – något som känns befriande och inspirerande.

Mens i andra delar av världen

Menskampanjen får mig också att tänka på hur mycket värre det är för många kvinnor i andra delar av världen. Till exempelvis kvinnor i Indien där allt som är tabu här är ännu lite mer tabubelagt. I somras försökte ett indiskt företag, i Mumbai (en av landets modernare städer), introducera en day off på mensens första dag för alla kvinnor (något som finns även i Zambia). Men företaget har fått otroligt mycket kritik – eftersom det dels skulle insinuera att kvinnor inte kan eller borde jobba under mensen? Och dels är mer problematiskt än så, vissa har mensont i flera dagar – och andra inte alls, så att ge ledigt “första dagen” är kanske ingen optimal lösning. Jag har också för mig att det här är något som diskuterats i Sverige nyligen?

Angående att mens är ett känsligt ämne att prata om så var jag också tvungen att researcha lite längre tillbaka i tiden. Vad skriver till exempel Bibeln om mens? Där beskrivs det som en orenhet – men för en modernare tolkning av alltihop vände jag mig till @feministpastorn på Instagram som diskuterar ämnen ur ett feministiskt och kristet perspektiv. Hon skrev i våras om just Bibeln och mens, och förklarar att det förr var viktigt att undvika spridning av bakterier och sjukdomar. Det var antagligen därför det framfördes att kvinnan vid mens inte bör vara i kontakt med andra och allt hon vidrörde ansågs vara orent. Idag ser vår hygien annorlunda ut – men kanske lever de förlegade tankarna kvar på sina håll och under ytan?

No blood should hold us back

Förra året hade Libresse också en sjukt snygg menskampanj: no blood should hold us back. Ni kan googla om ni vill se mer av den. Jag tycker de har lyckats i sin marknadsföring (som den marknadsföringsnörd jag är) och det är fint att se att det tar konceptet vidare och ett steg längre med den här nya kampanjen #bloodnormal!

Jag undrar om Libresse kommer fortsätta vara framåttänkande och våga kliva utanför ramarna både i sina kampanjer och med sina produkter? Jag hoppas det!

Libresse blood normal

Pratar du öppet om mens inför dina vänner och framför män eller hur ser det ut i din omgivning?

Bilder: Libresse hemsida. 

FÖLJ:

14 svar

 1. Mens har alltid varit jobbigt för mig. Jag fick mens sent och skämdes över det (tonåren, sp skönt att det är över). Sedan fick jag anorexia och då försvann mensen, varje månad oavsett om jag hade sex eller inte hade jag ångest över att vara gravid. Och när jag sedan ville bli gravid så kom mensen och sorgen varje månad ändå.

  Nu, 30+, jag kan säga mens och mensvärk offentligt eller till vänner och man. Önskar att nästa generation slipper mens-ångesten och att dölja att de har (eller inte har) mens så försöker säga mens hela tiden…

  1. Uhh, det låter lite jobbigt. Det är intressant ändå hur mensen fungerar, det där med att den kan utebli helt om man inte mår bra osv.

   Och fint av dig att pusha för nästa generation – helt rätt!

 2. Känns vansinnigt att det är så tabubelagt som det är. Svårt att inte va öppen med det när man jobbar i badhus – vi är väl iofs onormalt öppna med allt som händer i våra liv tror jag.

   1. Mm. Vår miljö på jobbet är väldigt speciellt. Inte precis som ett kontorslandskap. Men det är en väldigt bra sak med mitt yrke skulle jag säga.

 3. Jag tyckte att det var jättejobbigt att prata om mens när jag var ung. Sen skärpte jag mig, och tänkte att alla vet att kvinnor har mens, så det är inget att skämmas för. Jag kunde t.o.m. fråga en manlig arbetskamrat om han hade nån värkmedicin, då jag fick mens på jobbet och värken började bli övermäktig. Men, senast jag hade mens – och den kom helt oförberedd! – hade jag inga mensskydd med mig, och befann mig på ett ställe med enbart obekanta människor runt mig, då vågade jag inte fråga någon av kvinnorna om nån råkade ha en binda eller tampong att avvara. Så fånigt av mig.

  1. Det kanske får bli en utmaning tills nästa gång att våga? Jag tänker att jag också ska bli det, modigare och gå emot tabun liksom, för jag är nog inte själv särskilt duktig på det. Det är lättare att skriva ett blogginlägg för hela internet ibland än att säga något inför ett par få människor irl… :)

 4. Jag tror att en del av tabun är pga att man växt upp med att blod är blått i alla reklamer, så skönt att Libresse äntligen gör något åt det. Speciellt jobbigt var det ju de där första åren i tonåren när man skämdes så mycket för hur kroppen förändrades.

  1. Ja förmodligen ligger det något i det – man förstår att man helst ska dölja vad det är liksom… Sen kanske det har något att göra med att det är väldigt intimt också?

 5. På jobbet är det nog ganska vanligt att nån säger att de har mensvärk. Och med pojkvänner har jag alltid pratat mens. Numera har jag hormonspiral och i princip ingen mens alls men förr när jag hade kopparspiral fanns det mycket att prata om :D

    1. Oj, ja, det är du verkligen! Kan nog vara tacksam över att jag inte har det alls så illa… :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.