Jennifer sandström

Ettårig fotokurs på distans – en sammanfattning

Tänk att jag nu är utbildad inom fotografi. Eller något. Det känns absolut inte som att jag är fotograf, utan mer som att jag bara gått en kurs i foto. Typ som att man går en kurs i yoga. Eller läser en språkkurs. När klassas man som utbildad fotograf? Tänker att man kan kalla sig fotograf när man tar betalda uppdrag i alla fall. Jag har alltså under ett års tid läst en fotokurs på distans på halvfart, och den tog slut nu i juni då jag besökte Sigtuna för en sista slutträff.

Och nu tänkte jag göra en sammanfattning.

Vad tycker jag om den här fotokursen och blev det som jag hade tänkt?

När jag sa upp mig från mitt jobb insåg jag att det var viktigt att inte stagnera utan på något sätt utvecklas. Att starta en podcast kan exempelvis vara ett sätt, man lär sig något nytt på egen hand och utvecklar förmågor man tidigare aldrig behövt. Att gå en kurs är ett annat sätt.

Jag sökte in till folkhögskolan i Sigtunas foto distans redan innan jag hade sagt upp mig och det visade sig vara en perfekt aktivitet när jag lämnade mitt jobb i augusti förra året. Kursen är även berättigad för studiemedel men eftersom jag jobbat har jag inte behövt/kunnat ta ut det.

Foto: Jesper.

» Här skrev jag om kursen när den drog igång

Fotokurs på distans – en grundläggande fotokurs

Att den här fotokursen gick igenom alla basics var exakt vad jag behövde. Först var jag rädd för att det skulle vara för grundläggande, men jag insåg ganska snabbt att jag ju aldrig gått igenom grunderna i fotografi. Alltifrån alla de där inställningarna som känns så läskiga till en början, till hur man kan jobba med ljuskällor.

Och att på riktigt kunna förstå korrelationen mellan bländare, slutartid och ISO. Det är så fantastiskt skönt att nu förstå vad dessa begrepp innebär och hur jag kan mixtra med dem för att få kontroll över kameran. Äntligen, för första gången någonsin, känner jag att jag vet hur en kamera fungerar. Jag har makten över kameran och kan styra exakt hur jag vill att bilden ska bli, typ.

Jag fotar dock helst på halvautomatik och bestämmer oftast över bländaren jag vill ha.

Fotar nästan enbart med detta objektiv: 25mm/f1,7 – pga. för lat för att byta och/eller köpa något nytt. Men tycker också bilderna blir himla fina. Tröttnar dock ibland på att de blir så “croppade” (och eh ja, mina fototermer är inte på någon professionell nivå ännu, men vad gör väl det?)

Några av fotouppgifterna under året


» 1:a uppgiften, skärpedjup och slutartid
» Uppgift: porträttfoto
» Uppgift: en berättelse i 3 bilder
» Det första miniprojektet
» Fotouppgift: överraskande nära

Så har jag utvecklats i mitt fotograferande

Förutom det praktiska känner jag att mina bilder, kanske mitt bildspråk utvecklats massor. För allt man vill bli bra på måste man öva och jag har fotat varje vecka under året som gått – och inte bara fotat för bloggen så som jag alltid gör, utan med eftertanke och olika mål.

Fast samtidigt, jag tycker jag tog en del fina bilder pre-fotokursen också. Tycker det är svårt att säga exakt hur jag utvecklats eller hur mycket. Jag kanske tar exakt lika fina/fula bilder då som nu?

Det bästa har nog dock varit att jag tvingats fota sådant som jag inte annars fotar, som kanske känns trist. Trafik och vatten med lång slutartid, gud så tråkigt. Makrobilder på blommor. Väldigt klassiska fotoexempel. Men sanningen är att det lärt mig saker hela tiden, kanske om vad jag själv vill fokusera på och gillar, men också hur kameran fungerar i olika situationer och det är garanterat något jag kan ha nytta av framöver.

Det naturliga ljuset vid olika tidpunkter. Samma blomma vid tre olika tidpunkter under en dag förra hösten. 06.34 (blå timman), 17.36 och 19.27. Häftigt vad ljuset gör med en bild.

Mjukt vs. hårt ljus. Direkt solljus är väldigt hårt och ger skarpa skuggor, som bilden till höger visar tydligt på basilikan. Bilden till vänster har jag bara dragit för gardinen så att den mjukar upp ljuset från fönstret och ger mjukare skuggor. Inget är egentligen sämre eller bättre, utan det handlar bara om vad man är ute efter i bilden.

Vid vår sista träff med fotokursen i Sigtuna testade jag för första gången att fota med kamerans inbyggda blixt – bara för att jag aldrig hade gjort det. Skulle alltså aldrig få för mig att använda kamerans blixt – det blir inte bra. Istället får man jobba med det ljus man har tillhands.

Det som också är värdefullt när man går en kurs är att man får diskutera, kameror och bilderna man tar. Med sin fotolärare och i den lilla grupp vi hade med några andra fotokursdeltagare.

Som när jag gjorde en serie med porträtt i svartvitt och tyckte att det kändes som att fuska pga. “allt” blir ju fint i svartvitt. Men läraren förklarade istället att det svartvita är ju vad foto var från början. Svartvitt är liksom foto. Det hade jag aldrig tänkt på, men det stämmer ju. Färgfoto kom senare.

Min serie med porträtt som jag fotade under påsken. Få gillar att bli fotograferade så close up så det var lite av en utmaning bara det

Kortare fotokurs eller fotokurs under en längre tid?

Innan jag gick den här fotokursen på distans hade jag chans att få gå en tvådagars fotokurs med min fotograf-kompis Rania och det har jag skrivit om här. I och med den hade jag redan grundläggande kunskaper om kameran och det gjorde att jag inte blivit överväldigad när vi väl körde igång (vilket var skönt!).

Men generellt skulle jag säga att en kurs under en längre tid är bättre för att man lär sig på ett djupare plan. Medan en dagskurs med privatlärare är toppen för att kicka igång och lära sig mycket på en gång. Om du går en kortare fotokurs skulle jag rekommendera att ha något som får dig att upprätta hålla ditt fotograferande även när det känns omotiverande en stund efter kursen, sätt upp ett mål – kanske med en fotokompis? Annars är det tyvärr lätt att glömma bort allt man lärt sig.

Resebloggare på pressresa – bloggare är ofta duktiga fotografer och det var hela anledningen till att jag blev motiverad till att äntligen köpa en kamera och sluta fota med mobilen.

En bra kamera tar inte bra bilder

Om det är något jag har lärt mig av den här fotokursen och av att lära mig mer om foto – så är det att det är ytterst sällan en kamera gör en bild sådär fantastiskt bra. Det är allt annat. Ett fototänk kan man ha oavsett vad för verktyg man fotar med, om det är en proffsig systemkamera, en minisystemkamera, någon annan variant eller kanske mobilen som ju de flesta fotar med idag.

Du behöver alltså inte en sjukt dyr och grym kamera för att ta bra bilder. Utmana dig med olika fotoövningar och se vad du kan åstadkomma bara med din mobil. Jag försöker nu när jag fotar med min iPhone tänka att jag ska fota en bild så som jag skulle ha tagit den med kameran!

Nu då – en framtid som fotograf?

I början av året drömde jag om att få åtminstone ett betalt fotouppdrag under det här året. Nu vet jag inte riktigt, det skulle såklart vara en dröm men det känns också läskigt. Men det finns dem som tycker att det är nästa givna steg att ta:

“Du borde ju börja livnära dig som fotograf. Du tar tusen gånger bättre bilder än alla fotografer jag utsätts för i parti och minut. Särskilt gravid- och parbilder borde du börja kunna fotografera, det tas så mycket icke-tilltalande överredigerad skit så det är inte klokt.”

En anonym bekant (hehe) som kommenterade detta efter bilderna i det här inlägget. Nu är jag kanske inte beredd att hålla med, men jag antar att jag är öppen för fotouppdrag om det finns en efterfrågan. Så, behöver du en bild på något är det bara att du hör av dig.

Just nu är min Lumix lite på semester och tar igen sig efter en tuff sommar, medan jag gör motsatsen och borde gå igenom 3000 bilder från Balkan-resan.


» Här hittar du fler inlägg inom kategorin foto

FÖLJ:

12 svar

 1. Superintressant inlägg! Jag har gått två fotokurser som sträckt sig över en termin vardera. Har funderat flera gånger på att fortsätta kursa inom fotografering för att komma sig ut och använda kameran. Men det vill inte bli av.

  1. Åh, roligt! Var det något särskilt tema/fokus på kurserna? Kanske är dags snart igen då… :)

 2. Cool! Jag har också gått fotokurs på sigtuna och håller med totalt!

  Är det analogt du kör primärt eller fotograferar du digitalt?

  Gillar dina bilder.

  1. Tack Andreas! Och vad kul att du gått samma (antar jag?) fotokurs :) Ohnej fotar inte något analogt, men det kanske jag borde testa? Haha. Gör du?

   1. Japp, för ett par år sedan.
    jag tror verkligen du skulle gilla analogt! de låter som de när du pratar om att du vill ta god tid på dig, även när du ska fota med mobilen! Jag har en hasselblad mellanformat som jag fortfarande som en knäppgök köper film till och lämnar in till förvirrade framkallare på fotobutiker, Ingen har väl möjligheten att ha ett helt mörkrum i huset right!?=!

    1. Borde man försöka hitta någon kamera second hand då kanske?
     Och vad gör du med alla pappersbilder? :D Kommer sluta med att jag scannar in alla för att kunna ha dem i bloggen. Eller kan man få bilderna digitalt på en gång när man framkallar? Vet ju inte hur sånt där fungerar idag :)

     Tack för inspirationen! Har du instagram eller något där du lägger ut ditt fotande?

     1. Vissa blir tavlor. jag beställer bara pyttesmå kopior jag kikar igenom och väljer ut vilka jag vill ha förstorade. annars kan man skaffa en negativskanner då skannar du in dom framkallade negativen direkt in i datorn. de e najs.!

     2. Nope! ingen instagram tyvär
      lägger ut ibland på facebook. Men vart lite inspirerad av din blog så kanske borde skaffa en ^^

 3. Kul med fotokurs! Tänkte också att jag skulle gå en på distans ifjol och anmälde mig till en folkhögskola men alltså… nej, den var så sjukt oinspirerande och i kombo med att jag inte alls hade tid så tog jag inte ett enda foto, blev nästan bara värre, mer dåligt samvete liksom. Borde ta bilder, borde vilja fota, borde använda kameran osv.
  Kanske får göra ett nytt försök med nån annan kurs istället! Syns skillnad i dina bilder tycker jag :)

  1. Åh jag förstår, vad synd. Tid är nog ganska crucial för att det ska vara kul och ge något. Det är svårt att vara kreativ under press också. Du får göra ett nytt försök när det finns tid att prioritera!! :)
   Och tack, vad kul att höra <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.