Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

En midsommardröm på Brännskär

Det är kallt och lite regnigt och lunchen äts inomhus. Mitt i natten grillas det och dansen förflyttas från klipporna in i det lilla huset vid bryggan. Nästa dag är det varmare, väder man kan äta utomhus i. Det promeneras på skogsstigar, bastas, umgås. En helg som slår alla tidigare midsomrar.

Det var förra året och det brukar vara närmare omöjligt att toppa något som var perfekt på alla sätt och vis.

Exakt samma konstellation ger sig ut till exakt samma ö med exakt samma planer. Och det blir inte exakt lika bra, det blir bättre.

Det är den sortens helger som flyttar in i minnesbankens absolut trevligaste hörn.

En segelbåt, sex vänner och tre dagar. Skärgården, drömväder, midsommarmat.

Sanningen är att allting började redan när vi gick på förbindelsebåten från Kirjas en stund innan nio på morgonen.

Det verkade som om båten i år faktiskt skulle avgå, till skillnad från förra året när vi väntade och väntade och efter tre timmar fick gå av båten och istället få lift med Simon från ön. Så vi kom iväg och redan klockan tio hade vi vackra Brännskär framför oss.

I land med all vår packning och så välkomnades vi av Tanja och Niclas på segelbåten. De har färdigt kaffe men är det inte en bra idé för ett glas skumpa och en skål? Jo, visst är det det.

Bytte efter en stund ut min midsommarkrans mot en flätkrans som Stella ordnade. Så imponerad av hennes hårfixarskills!

Vi är fyra som sover på båten och två som sätter upp ett tält. Vi köper lax som de röker på ön samma dag och lunchen blir en lustig historia som påbörjas vid tretiden, innan bastun, med min västerbottensostpaj. Sen blir det förstås dans runt midsommarstång! Fortsätter sedan med lunchen efter damernas bastu klockan 17 med laxen som huvudrätt (och nypotatis HERREGUD HUR KAN POTATIS VARA SÅ GOD) och när herrarna fått sin stund i vedbastun med havsutsikt, äter vi pannacotta till efterrätt och då har klockan hunnit bli nästan åtta. Ett par timmar senare grillar vi kvällens middag. Det blir inte mer än någon korv.

Och det kännetecknar ungefär hela helgen. Spontanitet. Det finns inga tider att passa förutom bastun på kvällen och att vi bestämmer frukost klockan 9.30.

Ett av de få hus som finns på Brännskär.

Klockan nio började bandet spela uppe på klipporna. Hittar inte namnet på dem, men de var riktigt bra. Främsta fokus reggae men grymma på att göra andra covers också. Människor som kan musik alltså! Edit: hittade sångaren nu, Bubbeli som finns här på Spotify.

Ewan, som är australiensare, hade med sin kamera och tog riktigt fina bilder.

På lördagen tar ett par en tupplur. Ett annat par promenerar i skogen och hittar på olympiska spelen som vi senare alla tävlar i. Las Jefes (mitt lag) plockar hem en stark andra plats och jag är fast besluten om att satsa på en karriär inom sporten ”slå liten boll med två träpinnar”. Inte lika säker på att jag har någon framtid inom hinderbana med rep och diverse hinder där långa ben är till din fördel. Den gren som bjöd på mest skratt var att sparka kotte och träffa låda, alternativt att din lagspelare fångar kotten med en liten skopa. Att fånga flygande kottar i plastskopor är inte enkelt. Det lärde vi oss.

Lunchen åt vi vid 16 och efter bastun satt vi på båten. Kvällen kom, grillen tändes och himlen blev sprakande.

Vad som inte syns, eller hörs, är de hundratals myggor som surrade i våra öron just i denna stund.

Efter midnatt drog jag på ullunderstället, mössa och fingervantar och kröp tätt tätt intill T i den mysiga kojen.

Idag (söndag när jag skriver det här) vaknar vi till ett lugnt hav och en skön sol. Vi äter frukost i cafeet, killarna lägger ut en ny boj vid hamnen och när vi packat ihop oss ger vi oss av med segelbåten och får skjuts tillbaka till Kirjais där bilarna väntar. Men ingen vill egentligen åka hem. Seglingen är perfekt (alltså: går att sitta i bikini och bara njuta) och helgen var så bra. Där och då känns vardagen inte alls särskilt lockande.

Ida som bor här och tar hand om det som händer på ön vinkar hejdå.

På fastlandet igen.

Tack Brännskär – och vänner – för den här gången. Längtar tills vi ses igen! <3

FÖLJ:

16 svar

    1. Tack! ☺️ Så nöjd! Och det är en midsommarstång där haha, men eftersom den var vid klipporna skedde dansen just till höger om den. Så den syns där till vänster i bild ;)

  1. Åh vad härligt ni ser ut att ha haft det, en riktigt skärgårdsmidsommar!
    Och vilken fantastisk solnedgång :)

    1. Verkligen – så glad att vi fick möjligheten att komma tillbaka hit och fira med er :) <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.