Jennifer sandström

Search
Close this search box.

En lista om julen och resor

Nu är julen officiellt invigd. 

Syftar främst på 1:a Advent, såklart. Jag har inte direkt drunknat i julmys eftersom jag har varit fullt upptagen med att flytta och städa (still going on, långt ifrån klart). Men vi har i alla fall lyssnat på julmusik. Och så har jag skrivit ihop en julig lista för den som gillar det här med att se världen. Så slå på din bästa spotifylista med julmusik och efter du läst igenom listan – svara på frågorna du med! Kan rekommendera spotifys julpyssel-lista om du behöver inspiration.

Globetrotterns lista om julen


* Hur långt i förväg börjar du planera för julen?

Egentligen planerar jag inte jättemycket. Men lite planering krävs när man bor i ett annat land. Till exempel så bestämde jag med mina vänner (som är lite utspridda runt om i Sverige) att vi skulle fira nyår ihop redan i juli. Jag och T bestämde ganska tidigt att vi skulle fira julen i Finland (för att vi var förra året i Sverige). Men exakt hur juldagarna kommer se ut är inte ännu bestämt.

Om man ska resa bort någon helt annanstans kräver det förstås lite mer och eventuellt tidigare planering. Men jag har aldrig ”rest bort” över julen. Ett år var jag i Indien, men då hade jag bott där ett halvår innan redan.

* Nämn ett av dina bästa julminnen!

Jag har som äldre tyckt att julafton varit lite jobbig – men som barn var det mysigt. Tryggt, klassiskt med Kalle, julmat och tomte. Men sen blev man lite äldre och allt färre vid julfirandet. Värst var det den där julen när mamma och pappa just skiljt sig. Och jag kom hem från Nya Zeeland (efter 5 veckor i Australien). Morgonen hos mamma, kvällen hos pappa. Ingenting kändes riktigt bra. Men så är ju livet, ständigt föränderligt.

Julen i Indien var fin på så sätt att det inte fanns några förväntningar eller krav på Den Perfekta Julen (den var inte fin pga. matförgiftning, men men). Och första julen i Finland för två år sedan var fin eftersom det var lite spännande att se hur en sådan går till.

* Resa bort över jul eller stanna hemma?

Det är väldigt fint att fira julen med nära och kära, det hör ju lite till – oavsett om det är min familj eller Ts. Men jag kan också tänka mig att vara borta någon jul framöver – men kanske helst i sällskap av några andra släktingar då. Jag tänker dock julen lite som en tid för avkoppling och återhämtning, och då är just hemmamiljön väldigt tacksam. Men fördelen med att resa bort skulle kanske vara det där med att slippa förväntningarna.

* När och var firade du första gången en jul utomlands?

Indien 2013. Bara varit en nyår innan det utomlands (i New York). Och sen var min andra utlandsjul den i Finland :))

* Om tid och pengar inte var ett problem – var skulle du då helst fira jul och/eller nyår och med vem?

Maldiverna kanske? Tänker att om man ska åka bort på jul måste det vara till ett somrigt och varmt ställe, annars kan man lika gärna vara hemma. Och då tänker jag att Maldiverna skulle vara typiskt drömmigt. Vad ska man på en vintrig plats och göra liksom, utan familj? Eller ja, eventuellt skulle jag kunna tänka mig en sån där typiskt amerikansk mysig stuga på en snöig plats tillsammans med släkt eller vänner (som direkt taget ur en romantisk komedi med jultema).

* Nämn en stad eller ett land där du absolut inte skulle vilja spendera din jul?

Typ London. Eller Polen. Tänk er, ruggig vinter, konstig mat och kanske ingen mysig stämning alls? (Förlåt London och Polen, ni är ju faktiskt bra ställen, ni kanske skulle vara jättetrevliga att fira jul i?)

* Om du firar jul utomlands, hur viktiga är traditionerna med till exempel julmat, glögg och julklappar?

Att mamma hade med skumtomtar, pepparkakor och julmust till Indien var kanske den bästa överraskningen. Men om man varit hemma i Sverige innan julen är det förmodligen inte av lika stor betydelse, så då skulle jag helst var utan det och istället upptäcka vad som hör det lokala julfirandet till!

* Var och hur firar du jul i år?

I Finland med min killes familj, ute på landet på deras bed and breakfast. Supermysigt ställe. Det ser jag fram emot!

Varsågod – nu är det din tur!


Ps. Gick ut och tog dessa bilder så fort lite snö hade lagt sig. Tänker att det borde se ut exakt såhär november-mars, eller åtminstone i december. Och gärna ännu mer snö. Men den är redan borta. Jag hoppas det snöar snart igen, för min nästa utmaning är nämligen att få fokus på snöflingorna. Man kan ana snöflingorna i luften på första bilden, men de är inte i fokus. 

FÖLJ:

3 svar

  1. Så kul lista – den ska jag också svara på! ;) och hur smart var inte det att du tog bilder direkt efter snön?! Nu är ju allt borta. Vi får ta vårt inomhus photoshoot istället!

    1. Haha det var sjukt smart – har lärt mig att snön ju inte alls går att lita på på de här breddgraderna ;) Behöver den där photoshooten ja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.