Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Detaljer & överraskande nära – en fotouppgift

Min fotokurs rullar på, faktiskt ända till juni. Vi får varje vecka en ny uppgift och diskuterar den sedan torsdagen efter. Jag har redan fotat över 5000 bilder i år och det är mycket tack vare (eller på grund av?) alla resor som skedde januari-februari. Därför har jag känt mig lite mätt på foto nu i mars.

Jag har också börjat känna mig lite begränsad, som om jag skulle vilja ha ett nytt objektiv till min lilla Lumix GF7. Men vet inte riktigt vilket det skulle vara? Jag fotar nästan endast med mitt 25mm F1.7 och det är inget fel på det (snarare supernöjd), men kanske skulle jag vilja ha något med lite mer vidvinkel? Problemet är att jag är lite lat, och inte gärna vill byta objektiv när jag är ute och fotar och framför allt inte när jag på resande fot.

Fotouppgift: överraskande nära

En uppgift vi fick nyligen var att testa på det här med att gå riktigt riktigt nära. Så nära som är maxgränsen för ens kamera, och om man har macro-objektiv var det dags att använda dem. Jag har inget makro (eller jag hade ett till min gamla Canon, men gav det just till min bror efter att knappt ha använt det under 6-7 år?). Så jag experimenterade med min Lumix och de två objektiv jag har. Tyckte 25mms objektivet gav bästa resultat. Även om det är lite frustande när man känner att man vill komma ÄNNU närmare och det helt enkelt tar stopp.

Växter är förresten ganska spännande att komma nära med kameran. Hur ser bladen ut? och de små grenarna?

Mina födelsedagsrosor fick agera modeller till en hel del bilder. 

Tydligen finns det lite knep man kan använda sig av för att komma ännu närmare med sin kamera. Till exempel skaffa en så kallad mellanring. Som då är ett billigare alternativ än att köpa ett makroobjektiv. Men jag känner kanske inte att makro kommer bli min nya grej. Detaljer i all ära, men jag tycker jag klarar mig bra med att komma såhär nära. För hur jag använder mig av foto i min vardag och för bloggen kommer jag nog inte vilja komma mycket närmare än såhär.

Men det är alltid kul att experimentera såklart. Och lära sig nya saker. Det jag älskar med fotokursen jag går på distans är att jag får chans att fota sådant jag inte annars skulle tänkt på. Gå utanför min bekvämlighetszon och få upp ögonen för nya perspektiv.

Mmm, basilika. En av mina favoritkryddor, tillsammans med timjan, rosmarin och mynta. Snart kan man plantera allt detta hemma på balkongen, jag längtar!

Nästa uppgift är landskapsfoto, det passar bra eftersom jag strax åker upp till Gällivare! Sen har vi också vårt tredje miniprojekt (det här var mitt första över julen). Jag funderar på att fokusera på ganska nära porträtt och eventuellt skrattande människor. Vad tror ni om det?

FÖLJ:

8 svar

  1. Fina bilder och så kul med uppgifter. Tycker det blir både roligare och enklare då att hitta inspo. :) Din kamera verkar ju för övrigt helt grym..!

    1. Tack så mycket! Jaa det är en väldigt bra grej med att få veckovisa uppgifter bara serverade :) Och jo jag kan tycka att den är ganska bra min lumix, särskilt med tanke på dess smidiga storlek :)

  2. Jag har ett till makrotips jag måste visa dig ;) Köpte för övrigt nyligen ett 12-35mm f/2.8 till min Lumix för ett lite bättre allround-objektiv när man reser och inte vill byta hela tiden. Optisk bildstabilisator har det också! :D Inte lika bra som 25:an men ändå bra tycker jag :)

    1. Oh, det kanske vore något för mig? Tack för tips. Och hur nyfiken blev jag inte på ditt makrotips nu?! Du och dina fotografhemligheter hehe! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.