Jennifer sandström

Coolt att inte sminka sig?

Vi pratade ju om det här med att jag varit ett år utan smink… Och oj vilken sjuk respons! Hade jag inte väntat mig. Många fina ord och intressanta diskussioner. Tex borde det inte vara “coolt” att våga gå utan smink, utan mer “normalt” – men normen är sådan. Vad tror ni procentsatsen är som sminkar sig bland kvinnor, 90%? Och i vilken ålder börjar unga tjejer numera? Ryser typ av att tänka på det. Samtidigt får man inte glömma att det ÄR ett intresse för många som tycker är det är kul – problemet är väl snarare när det blir ett tvång att leva bakom en mask och perfekt yta. Som med så mycket annat i livet av filter och glorifieringar.

Det fanns inte bara en tid då jag sminkade mig, utan också en tid då jag la ner mer tid än vad som kan vara hälsosamt på att måla mina ögonbryn. Och det fanns väldigt starka och delade åsikter kring hur jag sminkade mig. Folk stannade upp och sa “gud vad fint du sminkar dig” och lät onekligen imponerade. Medan andra sa “dina ögonbryn ser ut som gubbarnas i wii” (Simon 7 år). Min bror var aktivt protesterande emot dem och hans kompis brukade fråga honom “din syster, har hon slutat hålla på med ögonbrynen sådär ännu?”.

Och jag vet inte, någonstans tog latheten och förnuftet över och jag la av, stegvis tror jag. Tur det, kan jag tycka idag. För jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. För var dag som går så inser jag att det är naturligt som is the shit och jag skulle faktiskt inte vilja vara ett par vandrade ögonbryn, igen. Som sagt, numera (om än tillfälligt, man vet ju aldrig hur jag resonerar om ytterligare ett år) sminkar jag ju mig inte alls dagligen.

Märk väl på dessa bilder, det var tiden innan jag började le med tänderna på bild. Hur jag började det helt plötsligt är en annan story (en australiensk kille som sa det till mig en gång och jag bara tog hans råd rakt av), men idag ser man nästan inga bilder på mig med tandlöst leende! Jag tycker det är absolut finast när någon ler med tänderna. Och hallå, ser jag inte bara väldigt stel och fejk ut på dessa bilder?

Smink i all ära, det kan vara lite fint och så, det är upp till var och en. Men det här är jag…

Ett annat problem som diskuterades när mitt inlägg på Facebook nådde över sjuttio(!) likes var det här med att folk tar sig friheten att KOMMENTERA ens UTSEENDE. En tjej med röda fläckar fick ofta äcklande kommentarer och en annan som kommenterade här att hon blivit retade för sin hy… Inte konstigt att folk kliver in bakom den beskyddande masken. Jag hoppas dock man kan jobba på att vara stark i sig själv, acceptera vem man är och hur man ser ut och sedan försöka tackla de svidande kommentarerna på ett bra sätt.

Mycket intressant ämne. Och hörni, tack för era goa ord allihopa! ❤️ Även om jag struntar i om jag skulle vara vackrare med eller utan smink – för mig är det mest en bekvämlighetsfråga.

FÖLJ:

6 svar

  1. Coolt vet jag inte, men jag tycker nog att de flesta människor ser både mer naturliga och mer personliga ut utan smink. Jag vet att en del tycker att det är roligt att sminka sig och det är självklart helt ok, men min (helt personliga) uppfattning är att det ser lite stelt och konstlat ut om det blir för mycket. Själv försökte jag sminka mig när jag var yngre, men jag var så FRUKTANSVÄRT dålig på det. Otaliga är det festkvällar då jag försökt, svurit, gråtit, tvättat bort allting, börjat om, tappat självförtroendet… Bra början på en festkväll? Not! Så fort jag bestämde mig för att sluta sminka mig blev livet roligare och lättare. För mig hängde det alltså mycket ihop med att jag verkligen HATADE själva grejen, att sminka sig… haha. Självklart ok att sminka sig om man tycker att det är kul, men väldigt tråkigt om det ska kännas som en nödvändighet.

    1. Kloka ord! Tycker också att för mycket smink, som jag anser nu i efterhand att jag hade, mest ser konstlat ut. Men tycker det är kul när tiden finns – tex inför en utekväll medan man smuttar på ett glas vin ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.