Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Boktips: Jojo Moyes – Livet efter dig & Arvet efter dig

Semesterläsning! Det måste vara den bästa sortens läsning, när man äntligen får tid (eller tar sig tiden) att grotta och gotta ner sig i massor av böcker. Jag lyckas ofta läsa halva böcker, så det är ett perfekt tillfälle att faktiskt ta mig igenom hela böcker – det är ju lite hela poängen med att läsa en bok, eller se på en film. Därför vill jag passa på att rekommendera Livet efter dig av Jojo Moyes, till alla som behöver lite semesterläsning!

Sommarens boktips: Jojo Moyes

Det var förra sommaren jag fattade tycke för den här författaren som gjort genomslag i Sverige på senaste och faktiskt tagit hela världen med storm. Och nu när det blev sommar igen gav jag mig på hennes böcker ännu en gång!

Jag har nu läst både Livet efter dig (med originaltiteln Me before you som släpptes 2012 och som just kommit ut på film) samt efterföljaren Arvet efter dig (After you, som släpptes förra hösten). Och jag måste säga att böckerna fängslade mig totalt – det tog mig en vecka per bok, lite av ett rekord för att vara mig.

Nu finns även tredje uppföljaren ute, läs mer här: Jojo Moyes – En andra chans / Still me

livet efter dig arvet efter dig

När det kommer till böcker är jag nog rätt mainstream ändå, och gillar lite det där lättsamma som alla andra gillar. Däremot var detta inte en särskilt lättsam bok, den beskrivs som en feelgood, men jag har nog aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv. Utan att avslöja för mycket vill jag ändå säga att den är läsvärd och lite av en tankeställare.

» Böckerna finns också att lyssna på hos Nextory: här får du 30 dagars gratis lyssning med min rabattkod!

Livet efter dig – en berättelse om livet i rullstol

Dessutom får man en inblick i hur livet i rullstol kan se ut, och inte bara det utan dessutom som förlamad. Detta har varit något omdiskuterat efter boken, där vissa menar på att rullstols-livet beskrivs som enbart meningslöst. Jag å andra sidan tycker det gav en hård men rättvis bild. Då jag vuxit upp med min bror i rullstol så vet jag att det krävs oerhört mycket planering för vardagslivet såväl som att ta sig runt i olika miljöer med rullstol. Och att göra omställningen från en livsstil som man älskar, till en som är mer begränsad – det är förmodligen allt annat än enkelt. Med det sagt är det förstås möjligt att leva ett fint liv ändå, och där kan det hända att boken ger en något mörk bild – men å andra sidan måste vi komma ihåg att detta är en story.

Uppföljaren – Arvet efter dig

Skulle också rekommendera att fortsätta med uppföljaren, historian tar nämligen inte slut efter bok 1 och det är spännande att fortsätta följa Louisas liv och utveckling. Tycker fortsättningen är väldigt fin.

Nu är nästa steg att gå och se filmen av Livet efter dig på bio. Och komma ihåg att ta med ett gäng näsdukar. Någon som hunnit se den? Hur skiljer den sig från boken? 

Livet efter dig film

Fler böcker av Jojo Moyes

Jag gillade också Sophies historia som var den första boken jag läste av Jojo Moyes. Det är något med hennes sätt att skriva och berätta som jag gillar, hur allting liksom hänger ihop och ledtrådar som dyker upp längs vägen och tillslut leder till något. Som när hon i Arvet efter dig skriver om hur det ligger jord på hallgolvet och man vet att det måste betyda något men inte får reda på förrän längre fram vad det faktiskt var. Så simpelt men ändå något jag fascineras av – och som uppenbarligen fastnar hos mig. 

Har ni någon annan favorit av Jojo Moyes som ni skulle rekommendera?

FÖLJ:

23 svar

 1. Livet efter dig är nog den ända boken jag släppt en tår till. Så underbar!! Inte lika förtjust i den andra delen, men roligt att läsa fortsättningen! :)

  1. Intressant att höra! Och ja med tanke på hurdana mängder jag grät så släpper nog även den tuffaste en tår ;)

  1. Ni är två som rekommenderar den nu, ska försöka få tag i den innan hemresan till Sverige :)

 2. Hade INGEN aning om att det fanns en del 2! Läääängtar tills jag kommer hem till Sverige och kan klicka hem den <3

 3. Jag har läst den första och tyckte den var bra! Naturligtvis tar allting längre tid i vardagen när man sitter i rullstol. Att han i boken tyckte livet var värdelöst handlade väl inte bara om rullstol dock? Han var ju sååå sjuk! Man kan ju sitta i rullstol men må betydligt bättre än vad han gjorde!

 4. Har läst båda böckerna och såg filmen i söndags! Tycker aldrig en film kan vara lika bra som en bok, men definitivt sevärd! :)

 5. Jag har också läst Livet efter dig och minns att jag tyckte väldigt mycket om den. Jag har dock inte läst uppföljaren, men en bok av henne som jag tyckte var bra också var Etthundra mil. Nästan lika bra som Livet efter dig. Så där har du ett tips! :)

  1. Tack Christine! Misstänker att jag kommer beta av hennes böcker nu en efter en på löpande band! :)

 6. Jeffe, slutade med Arvet efter dig för 2 dagar sen :D Jag fick Livet efter dig för 1 är sen från min “svärmor” och jag var “obsessed” kan jag säger :D (Det var också min första riktig bok jag läste på svenska ;)) Första boken var mycket bättre, men det var intressant att se hur det gick med Louisa sen (även om jag blev ibland arg på henne för hon kan vara så komplicerad) ;)

  En annan bok från Jojo Moyes jag kan rekommendera är Ship of Brides! Det handlar om australiensisk kvinnor som giftade sej med engelsk soldater under andra världskriget och ska nu åcker till England – spännande!
  Jag börjar nu med Sophie’s historia (Ein Bild von dir på tyska) :D Puss & Kram

  1. Taaan! Så roligt med en kommentar från dig :) Och vilket sammanträffande med böckerna! Hur tyckte du det var att läsa på svenska?? Svårt? Haha jo, det var vissa frustrerande moments i boken…

   Tack för tipset! Får bli efter the last letter from your lover , som jag nu börjat läsa på engelska. Den utspelar sig också förr i tiden, 1960, och jag märker att den engelskan är lite knepig att läsa, faktiskt… ;)

   Hoppas du har det fint på semestern!! Puss

   1. Livet efter dig var lite svårt på början, för det har många mediciniska ord ;) Men annas var det helt OK :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.