Jennifer sandström

Boktips i vinter – bra berättelser du inte vill lägga ifrån dig

Reklamsamarbete med Nextory

Fyra böcker du borde läsa/lyssna på den här vintern

Jane Eyre – Charlotte Brontë

Klassikern som jag valde under min skrivkurs just för att jag ville läsa en av historiens största kärleksromaner. Jane Eyre är inte svårläst, storyn är enkel att hänga med i och jag kommer snabbt in i boken. Det är dramatiskt och jag älskar resan som vi får följa den unga Jane Eyre på, även om början är smärtsam. Dialogerna är långa och språket gammeldags. Ibland läser jag snabbt förbi några stycken, detaljerade beskrivningarna som inte intresserar mig, jag vill veta vad som ska hända. Jag gillar berättarens närvaro som dyker upp ibland och övergången från ett kapitel till ett annat, det sker liksom alltid en tydlig förklaring i början.

Den finns som ljudbok hos Nextory men jag hittade den som pocket secondhand och fördelen med att läsa böcker är man kan vika ner hörnen och ha flera citat sparade:

“Jag måste ständigt upprepa för mig själv att vi är åtskilda för alltid. Ändå, så länge jag andas och tänker måste jag älska honom.”

“Jane! började han igen, i en så mild ton att jag sönderslets av sorg och blev iskall av rädsla, ty denna låga röst var som lejonets andetag då det reser sig.”

14 h som ljudbok.

Blixtra, spraka, blända! – Jenny Jägerfeld

Jag är just nu inne i den här boken, har läst två tredjedelar, och jag har så svårt för språket och karaktärerna, handlingen. Penny och Lola ger mig liksom Rebecca och Fiona-vibbar (= frustrerande). Men jag imponeras av hur författaren fångar min nyfikenhet och att allt känns levande. De mest fascinerande av böcker kan jag tycka är liksom de man lite ogillar, men ändå inte kan lägga ifrån sig. Jag både fascineras av språket och tycker att det känns krystat. Samtidigt påminner det och författarens egna uppläsning lite om Sandra Beijer. Men som sagt, svår att lägga ifrån sig – så läs/lyssna och avgör själv, du har kanske en helt annan uppfattning?

13 h som ljudbok.

Högre än alla himlar-serien – Louise Boije af Gennäs

Högre än alla himlar
Blå Koral
Folk av en främmande stam

Jag är inne på andra boken just nu, Blå Koral, och har läst nästan hälften. Gillar kompisgänget och livet vi får följa dem genom. Jag gillar också aspekten av hur de världshändelser som händer under 00-talet skildras i boken. En kompis har hintat om att det kommer hända något hemskt i andra boken snart och jag våndas lite över det… Så spännande men har fått lägga undan boken ett tag pga. skrivkursen och böckerna den kräver att jag läser :))

Andra boken läser jag som fysisk bok, så har bara lyssnat på första. Men älskar Katarina Ewerlöf som uppläsare och att hon sjunger de stycken av låttext som finns med lite här och där i boken (så mysig detalj!).

22, 34, och 20 h långa som ljudböcker.

Sagan om Spotify

För alla som älskar entreprenörskap och att få höra storyn bakom framgångsrika företag. En kort berättelse (typ ett poddavsnitt långt) som går igenom Spotifys födelse och något tvivelaktiga tillvägagångssätt för att ta över marknaden för musik-streaming. Så spännande! De avslöjar också vad den minimala detaljen som varit den avgörande skillnaden är, hint: musiken börjar spela direkt (eller de har åtminstone fått oss att tro det).

1 h 22 min som ljudbok.

Lyssna på ljudböcker hos Nextory

Du får 30 dagars gratis lyssning (istället för bara 14 dagar!) när du registrar dig hos Nextory med koden jenn. Gå in här och skapa ditt konto – ladda sen ner appen och logga in där och börja lyssna.

Använd istället kampanjkoden jenn30 om du bor i Finland och gå då in här.

Tips: i appen har de just nu en helt egen kategori för böcker på temat jul. Skrolla ner till jullängtan och kika igenom utbudet av böcker som passar bra nu på vintern och kanske kan locka fram lite extra julstämning.

Som ni skymtar i bakgrunden börjar vårt hem bli allt mer julmysigt. Ljusslingor är kanske det vackraste med den här årstiden. <3

Läs också: böcker att läsa i jul – tips på julromaner

FÖLJ:

9 svar

  1. Jag har kanske skrivit det förut men jag har ännu inte blivit riktigt tänd på ljudböcker utan håller mig till pappersböcker. Idag beställde jag två böcker av Arto Paasilinna, en finländsk mycket populär författare. Jag har själv inte läst honom tidigare men hört mycket bra om honom och nu är “De oanständiga profeterna i Tibet” och “Hoppsan, jag är död” blivit beställda tillsammans med en bok av Sara Lidman “Bära mistel”.
    Så vill du läsa/hör något från Finland är Arto Paasilinna något du kan testa om du har lust, han lär vara mycket bra! Finns på Nextory om jag förstod rätt.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Arto_Paasilinna

    1. Jag har inte heller läst något av honom innan men vet att han är populär i Sverige. Vi har faktiskt en bok av honom här hemma just nu. Kanske borde testa, tack för tipset! :)

  2. Jaaaa för Jane Eyre! Den blev jag mer eller mindre påtvingad av min svenskalärare i högstadiet. Den är fortfarande min absoluta favoritbok. Har läst den fler gånger än någon annan bok. Har lite svårt för ljudbok men är det någon jag kanske skulle lyckas med är det denna? Kanske.

  3. Det har jag tyvärr inte gjort, förmodligen är den ännu bättre. Jag har läst hennes systers “Wuthering heights” både på engelska och svenska. Himla bra även den (men ingen slår “Jane Eyre”). De har flera fina litterära pärlor Brõnte-systrarna. Lästips! 😊

  4. Alltså.. Jane Eyre… Tycker du att den på riktigt är bra? Jag tyckte att den var så långsam och tråkig, men var tvungen att läsa den i skolan, så kanske är därför… Men fy alltså. Är dock alltid uttråkad om det inte är action i min böcker, något måste hända eller någon känsla behöver vara tydlig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.