Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Böckerna jag och andra läst i sommar

Inlägget innehåller annonslänkar

Har varvat högt med lågt under sommaren och det tycks vara så jag läser som bäst. Läser jag bara en sorts böcker tröttnar jag. Jag behöver en variation. Lite som jag generellt är i livet.

7 böcker jag läst i sommar

Bokhandeln på Riverside Drive – Frida Skybäck

Tyckte om den här boken, lättsam och skön flykt från allt annat. Gillade hur perspektivet växlade och berättelsen byggdes upp. Det fanns avsnitt som jag önskat skulle vara annorlunda (sånna stycken som påminde en lite väl mycket att ”juste det är bara en bok”) och meningar jag skulle strykt (vissa saker behöver liksom inte skrivas ut eller upprepas). Men, kunde inte lägga ifrån mig boken och det är ju generellt ett bra betyg.

Vi mor er (Björnstad #2) – Fredrik Backman

Det var ganska längesen jag läste bok nummer 1. Och så nu plockade jag av en slump upp den här fortsättningen och förälskade mig återigen våldsamt i alla ord som denna författare får ur sig.

L ä n g t a r också tills tv-serien som är in the making kommer!

För den som reser är världen vacker – Per J. Andersson

Mycket jobbig (men fin!) bok att läsa just i år pga. reselängtan han framkallar med sina ord och berättelser. Parallellerna till historien och hur vi människan alltid varit, ja jag känner igen mig.

New Delhi–Borås: Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull – Per J. Andersson

Kunde tydligen inte få nog av reseäventyr och Per J. Andersson. Så försökte stilla min längtan med lite om Indien. Fantastiska Indien. Boken eller berättelsen är lite galen (förstås) men också en fin kärlekshistoria som ju bygger på en verklig händelse!

Jenny – Jonas Gardell

Det är en fristående fortsättning på boken En komikers uppväxt som jag inte läst utan sett på bio när den ganska nyligen gjordes som film. Väldigt tung, som så mycket av det Jonas Gardell skapar. Alla svåra känslor han får med. Och som jag skrev på Goodreads om den här boken: tycker om språket och enkelheten väldigt mycket. Och den bekanta känslan av små samhällen och hemska barn.

En enda risk – Simona Ahrnstedt

Efter boken innan var det skönt att försvinna in i något som är verklighetsflykt och 0% trovärdigt.

Det här är den tredje men fristående delen i en serie (har inte läst de två första) som utspelar sig till hälften uppe i Kiruna. Simona Ahrnstedt kan konsten att berätta så att man sugs in och det är en typiskt bra sträckläsar-bok. Spännande fast man vet ungefär exakt hur det ska gå och kärlek som får en att känna ÅH.

Dock noll procent trovärdig, störde mig på upprepandet av ”erogena zoner” samt det faktum att de kört en automatisk korr av att Tchad skulle skrivas med stort T och därför hade ett flertal “streTchade” och “maTchade” genom boken. OCH förstås, det heter INTE Kalixrom, det heter kalixLÖJrom. Några tveksamheter vad beträffar det norrbottniska :))

Pappan och havet – Tove Jansson

Läste äntligen boken jag köpte i början på sommaren. Muminböckerna alltså och Tove Janssons otroliga berättande och språk. Om du inte har läst någon, gör det! Och läs den här!

15 böcker andra läst i sommar

Delade mina boktips på instagram och passade på att fråga vad folk där läst i sommar, så här kommer några boktips från de svaren:

De sju systrarna

Där kräftorna sjunger

Samlade verk

Testamente

Tre kvinnor

Andas: Livet händer mellan två andetag

Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige

Jag for ner till bror

Sommardrömmen

Sofie Sarenbrants serie

Lycka till med resten av livet

Lärarinnans sång

Tatueraren i Auschwitz

Små eldar överallt

Socialismen inför verkligheten: studier över socialdemokratisk åskådning och nutidspolitik (så typiskt min liberal-bror att flika in med lite annorlunda sorts läsning)

Just nu läser jag själv tre olika böcker parallellt och kämpar lite med att inte tappa suget totalt för dem. Först ut denna på bilden ovan, Lila hibiskus – och alltså Chimamanda Ngozi Adichie ÄR fantastisk men just den här boken känns lite seg.

Sen Hjärnan på jobbet som var bokklubbsbok i Friday Lab i juli, men som jag inte läst klart (den är liksom tung pga fakta om hur hjärnan funkar osv. MEN SÅ INTRESSANT).

Och slutligen började jag i förra veckan med Den amerikanska flickan på inrådan av Ulrika (skriver hon förresten kanske Nordens eller JORDENS finaste blogg?). Och det mina vänner kan bli årets största läsutmaning.

Men vem ska att läsning bara ska vara enkelt?

FÖLJ:

9 svar

 1. Oj, det var många böcker du hunnit med i sommar. New Delhi – Borås skall jag lägga till min läslista.
  Så många har inte jag läst, jag läser ganska långsamt, men några har det blivit:
  Herrarna satte oss hit – Elin Anna Labba
  Ædnan – Linnea Axelson
  Spårsnö – Elvin Enqvist
  + några småskrifter.

  Just nu håller jag på med
  Dragspelarens son av Bernardo Atxaga

  Jag försökte skriv på din Instagram men det fungerade inte så då blev det här.

 2. TACK! <3 <3 <3 <3 blir SÅ glad!

  men pratar vi böcker (och det gör vi ju, och det älskar jag, pratar jämnt och gärna böcker när jag får chansen), så skulle jag nog aldrig rekommenderat den amerikanska flickan om jag tänker på andra böcker jag sett i bloggen att du läst och gillat. Som utmaning kan den däremot säkert vara intressant! Och ett exempel på en stil jag personligen uppskattar. Men skulle jag bara ge en allmän rekommendation tänker jag att det finns annat som kanske är mer i samma genre som annat du gillar. För övrigt är min vanligaste fråga om någon frågar vilka böcker jag tycker är bra, ifall de vill veta hur MIN smak ser ut, eller vilka böcker jag tror skulle passa dem. Tänker att boksmak är ju lite som om någon frågar om restaurangtips – blir jättekonstigt att tipsa om fancy knäpp fusion-restaurang för den som vill ha en härlig kvarterspizza.

  Skulle det va så att du ej pallar den amerikanska flickan i slutändan skulle jag rekommendera nyutgivna Samlade verk av Lydia Sandgren om du vill ha "detta gillas på kultursidor" men med en matchning mot tidigare böcker du uppskattat. Tänker då på att du gillade Louise Boije af Gennäs trilogi i början av 2000-talet (som jag personligen egentligen inte gillar, men ändå läst alla tre tjocka böcker, så NÅGONTING hade den ju som även jag föll för även om det fanns annat som irriterade mig oerhört). Den här sträcker sig också över lång tid, man följer folk över tid, och den är ganska mysig och mer lättillgänglig i berättandet än tex Fagerholm som ju liksom har en uppluckring av tid och rum och språk i sina böcker… Ska recensera Sandgrens bok på bloggen snart!

  Nu spårade det iväg, som vanligt. :) Men jag har ett privat korståg kring att alltför många människor får läslusten förstörd av att bli rekommenderade fel sorts böcker. Nå, hoppas utmaningen blir intressant!

  1. Haha måste börja med ett FÖRLÅT, du tipsade ju faktiskt inte mig om boken utan jag drog ju det ur dig 😅

   Och tycker din poäng är mycket bra. Att alla böcker inte passar för alla och att man kan bli avskräckt. Har också en bild av att ”folk som inte gillar att läsa” bara inte lyckats hitta en bok de tycker är FANTASTISK.

   Men med det sagt är jag redo att utmanas. Jag tycker det är fascinerande och lärorikt. Liksom lite spännande. Tänk att kunna skriva så här? Och känslan av att man borde läsa boken på nytt för att verkligen förstå.

   Jag läser gärna olika typer av böcker, fast inte deckare eller för hemska saker. Den amerikanska flickan är till snudd på för obehaglig på sina ställen, men än så länge (1/5 av boken) okej. När man kommer in i storyn blir det också mer intressant förstås. Men som du säger Herregud vilken uppluckring av tid och rum och språk.

   Och superbra tips. Kugge läser faktiskt den boken just nu. Den såg lite tjock ut. Men efter att ha lånat hem ett par Fagerholm ska jag nog våga mig på den också.

   Samt: vilken oerhörd lyx med personliga boktips 😍 Det är kanske sånt man kan be om i riktigt bra bokhandlar eller bibliotek också…

 3. Och varför inte Karin Smirnoff, speciellt för dig som har norrbottensförankring!?
  Jag fick massor med tips och nästan krav om att läsa hennes böcker, var skeptiskt först, men nu har jag läst det två första.
  Jag är helt såld och nu börjar jag på tredje boken.
  LÄS!

 4. Vad roligt att läsa om boktips, jag älskar när folk berättar vad de läst! Karin Smirnoff finns definitivt på min önskelista.
  I Mariehamns bokhandel (hoppas ni hinner dit) var jag lite väl ivrig att stöda den lokala eknomin och köpte bland annat Frida Skybäcks Bokcirkeln vid världens ände, men tyckte nog den var lite tunn. Där kräftorna sjunger var totalt överhypad medan jag föll handlöst för Små eldar överallt.
  Och skönaste feel-good romanen i sommar var faktiskt Maria Grundvalls Sommardrömmen.

  Som bäst läser jag Girl, Woman, Other av Bernardine Evaristo och den är riktigt bra! Inte lättläst alls, men med flyt och väldigt spännande uppbyggd språkligt sätt.

  Ha så kul på Åland!

  1. Oh. Vi har tänkt besöka bokhandeln, men kul att du också nämner det som ett tips ☺️
   Kikade just på Fridas senaste bok.. den såg inte heller så tjock ut. Eller menar du att berättelsen var tunn? 😅

   Spännande att höra vad du tyckt om böckerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.