Jennifer sandström

Beröm kan vara lika skadligt som kritik

“Beröm kan vara lika skadligt som kritik. Det är inte alltid så att man ska lyssna på beröm heller. Det ser man ju på Instagram, att man märker vad som får mycket likes, så drivs man mot den typen av bilder. Fast man kanske borde ta andra bilder.”

Det här citatet från Sigge Eklund har fastnat hos mig sen jag hörde det första gången. Orden gick rakt in i mig och satte fingret på så mycket jag känner. En av många anledningar till att just den sociala medier-plattformen i fråga inte alls är en av mina favoriter.

Och precis som beröm kan vara lika skadligt som kritik, har jag insett att jag behöver pausa mängden intryck jag tar in. Efter min paus från allt internet (well typ) två veckor i julas, kände jag vilken enorm befrielse det var. Att släppa all typ av fomo från alla medier och bloggar. Jag har knappt läst bloggar alls sen dess, inte öppnat Bloglovin en enda gång (eller jo, det skedde ett par gånger på ren och trött automatik, men då stängde jag genast ner fönstret, lite chockad över hur autopiloten lätt kickar in).

Och det är så fruktansvärt skönt.

Kanske är det bara för att jag inne i någon sorts period av förändring. En process som tar sin tid och behöver vara lite ifred. Det kan vara svårt att veta vad man själv vill, eller verkligen fokusera på det, när vi är så upptagna att hela tiden kolla på vad alla andra gör.

FÖLJ:

2 svar

  1. Jag har precis läst Peder Fredricssons bok, han har alltid en lapp i fickan när han tävlar där det står typ: om det går bra är du aldrig så bra som du tror. Om det går dåligt är du inte så dålig som du tror. För att hitta balansen i att ens värde inte består av tävlingsprestationer.

  2. Du har definitivt en poäng i vad du skriver. Har själv börjat fotografera en hel del eftersom jag äntligen haft råd att köpa en vettig kamera (mvh fattig student i typ 5 år), och känner redan hur jag börjat dra mig mot att ta foton som jag “vet” kommer vara mest uppskattade på instagram och facebook. Jag tycker ju själv att dom är fina också, jag postar ingenting jag själv inte tycker är fint och förmedlar ett budskap eller en känsla, men det är jäkligt tråkigt att man blir så påverkad… btw, insåg precis hur mycket vi använder å, ä & ö eftersom jag sitter på jobb med amerikanskt tangentbord haha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.