Jennifer sandström

Bästa tipsen mot torr hud i vinterkylan

Vintern kom som den brukar göra såhär i mitten på januari och omslöt hela Norden med både kyla och snö. Idag var det femton minusgrader här i Helsingfors.

Och även om jag älskar det så har det givetvis sina nackdelar. Jag har inget emot att plumsa i snö på väg till metron och några spår har det norrländska blodet lämnat i mig då jag ofta går med öppen jacka trots flera minusgrader (inte just idag dock).

Men min kropp utanpå däremot, den klarar inte kylan. Kanske hade den något sort superskydd när jag växte upp i Gällivare, men numera, så fort det blir kallt så får jag torr hy. Värst är det för händerna och läpparna. Jag vet att de finns de som menar på att hudkrämer och diverse smörjor bara förstör kroppens egna skydd. Men kroppens egna skydd är antagligen inte gjort för att leva i ett civiliserat samhälle där vi duschar dagligen och är ganska luktkänsliga. Så om du vill leva som de gjorde innan duschar och deodoranter uppfanns, please do. Om du vill leva som vanligt, eller om du precis som jag har en hud som inte klarar vintern – då är de här tipsen är till dig.

Tillsammans med mina tips kommer jag också ge förslag på några produkter från Dermosil som jag använder i vinter för att överleva kylan och undvika torr hud så långt det är möjligt.

10 tips för att undvika torr hud på vintern

När du går utomhus:

* Vantar på! Händer kan vara känsliga för kylan och de är också, precis som ansiktet, oftast de mest utsatta. Om du har problem med torra händer under vintern så behåll vantarna på när du är utomhus! Ha också fingervantar som du kan använda på touchscreens – ifall det är riktigt kallt kan du ha de fingervantarna under varmare vantar och på sätt undvika att du måste ta av dig handskarna.

* Undvik att tvätta ansiktet på morgonen om du ska vara ute mycket under dagen, då behåller du mer av det naturlig skydd som kroppen hinner bygga upp under natten. Kanske framför allt viktigt om du ska vandra, åka skidor eller göra någon annan typ av utflykt i snön.

När du duschar:

* Duscha inte för varmt. Huden mår bättre av en inte allt för het dusch då det varma vattnet får porerna att öppna sig och bli mer känsliga för uttorkning. Det här är den största utmaningen för mig, jag är en sån som alltid vridit upp duschen varmare och varmare för var minut…

* Använd en mildare duschkräm. Precis som hudkrämer kan hjälpa mot torrhud så spelar det faktiskt också roll vilken tvål du använder i duschen eftersom vissa är mer uttorkande än andra.

* Duscha mer sällan! Precis som jag nämnde i början är ju inte våra kroppar egentligen gjorda för att duscha dagligen och med starka tvåler. Så att faktiskt inte duscha allt för ofta gör gott för den torra hyn. Kanske inte en gång i veckan, men duscha åtminstone inte två gånger om dagen!

Efter duschen: 

* Smörj! Det här har jag märkt är av absolut största vikt för mig på vinterhalvåret. Jag är egentligen lite av en lat och bekväm person som alltid tvättat håret bara 1-2 ggr/veckan pga. är tråkigt och tar tid, och som gärna skippar att smörja in mig efter duschen av samma anledning.

Men på vintern är hudkräm ett måste. En klassiker hos Dermosil är deras extra treatment-hudkräm (på bilden nedan) som verkligen gör underverk. Jag försöker smörja med den varannan dag och bara på de områden som är värst och kör på vanlig hudkräm emellan.

“Specialsalva för vård av torr och utsatt hud. Passar för hela kroppen och även för små barn.”

Extra kärlek för ansiktet:

* Jag undviker peelande rengöring såhär på vintern och satsar istället på en fuktgivande mask. Har hittat den här masken i Skin Solutions-serien som jag gillar och det passar också bra att följa upp med vinter-ansiktskrämen i samma serie.

* En ansiktsolja kan också vara skönt att ha, du behöver inte smörja in med bara oljan utan kan ta en droppe som du blandar ut med din vanliga ansiktskräm.

Innan läggdags:

* Händerna försöker jag smörja in flera gånger per dag (har en dedikerad handkräm som står på kontoret) men särskilt viktigt är det att göra detta innan läggdags. Bästa tipset är att ta ett par droppar av den här nageloljan som är helt underbar för naglarna och nagelbanden och sedan en ordentlig handkräm. Mina nya favorit är den här hand & foot night care som är tänkt just för detta.

Och såklart, den lilla tuben för läpparna som ni ser på bilden – ecocert cosmos organic läppbalsam. Följer med mig överallt just nu.

* Med krämen kan du samtidigt passa på att smörja in fötterna, och ta på ett par rena och mjuka strumpor efteråt så hålls krämen på extra bra.

Och om du råkar ha fler tips för att slippa den torra vinterhuden, dela gärna med dig.

FÖLJ:

7 svar

 1. Den där hand/fotkrämen gillar jag verkligen också! Fick ett prov av den i min dermosilkalender kanske jag nu måste passa på att göra en liten beställning så man får en hel tub :)

  1. Jag tycker det är så bra att man får små prover hem när man beställer. Det var så jag upptäckte skin comfort-serien som blivit en favorit ☺️

   Ja, tuben lär nog räcka hela vintern också! :)

 2. Man kan behöva peela för att släppa in fukten :) Jag körde kaffesump igår, superbra! Hade ingen peeling hemma och det är ett bra alternativ.

  Min absoluta favoritprodukt är Moisture surge.. eller lumenes serum!

  1. Det är en bra poäng! Kör du kaffesump för ansiktet och/eller hela kroppen?

   Och är det Clinique, den moisture surge? :)

 3. Åh typiskt jag hann göra en beställning från Dermosil i helgen… Annars hade det varit perfekt då det också är en av mina favvoprodukter 😊

  1. Nej men så synd – hade varit ett bra tillfälle ju. Och kul att höra att du också gillar den! :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.