Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att berätta med bilder – en fotouppgift

Att söka in och komma in på en fotokurs på distans vad det bästa som hade kunnat hända mig just det här året. Jag sökte in i våras, när jag fortfarande hade en anställning. Men plötsligt sa jag upp mig och fotokursen kunde inte ha kommit lägligare.

Sist berättade jag om tredje uppgiften, att fota självporträtt. Ni kanske är nyfikna på vad vi hunnit med sedan dess? Vi har fotat följande: ljus (fånga olika typer av ljus), detaljer och helheten, kontraster (bland färger och föremål) och även provat på ljussättning. Och nu har vi kommit fram till 8:e uppgiften.

Fotouppgift nr. 8: en berättelse – 3 bilder


Den här veckan fick vi i uppgift att berätta en historia, med hjälp av 3 bilder. Storytelling i fotograferande är av särskilt intresse för någon som älskar att resa och dokumentera alla upplevelser med kameran.

Jag satt hemma och tänkte jag ska ju inte göra någonting spännande alls i veckan – dessutom är det trist väder och gråmulen vinter utomhus. Hur sjutton ska jag kunna fånga någon berättelse här, med min kamera? Men så lät jag kreativiteten komma igång lite och ganska snabbt föddes en idé som kunde förverkligas med vad jag hade hemma. Min idé blev någon som gör sig i ordning en vardagsmorgon för att komma iväg till jobbet.

Bild 1.

Alternativ till bild 1.

Bild 2.

Bild 3.

Här kan man läsa in lite olika typer av berättelser. Min lärare tyckte att det beskrev just mitt “jobba hemifrån”-scenario väldigt bra, att jag har en rutin om mornarna för att komma in i känslan “nu går jag till jobbet” trots att jag int går någonstans, + morgonkaffet och sedan ett välstrukturerat skrivbord (som kanske är extra viktigt om man jobbar hemifrån).

Varför jag själv valde bild nr. 1 istället för den alternativa första bilden var för att jag gillade att den fanns rörelse. Jag tycker också den kan förmedla en känsla av lite rörig morgon, fixar sminket samtidigt som man kanske svarar på ett mess eller kollar dagens kalender. Det blev en kontrast till de följande bilderna som var mer harmoniska och städade. Bild nr. 2 visar även att det alltid finns tid för den lugna koppen med kaffet.

Genom berättelsen följer också läppstiftet, inte nödvändigtvis i centrum men som en betydande detalj. Mina fotokollegor gillade den alternativa första bilden, men jag tyckte att läppstift fick för mycket fokus där och att den var för “stylad”.

Värt att nämna är också att bild 1 togs helt av en slump (genom min app som jag just skulle få igång) – men jag gillar den lite artsy känslan som skapas av oskärpan tillsammans med kameraremmen som ligger framför linsen och därför suddar lite i bildens nedre kant.


Vet ni? Jag känner hur jag utvecklas av den här fotokursen, lite lite hela tiden – det är en fantastisk känsla. Jag var nämligen rädd i början att fotokursen skulle vara för basic. Men jag har aldrig någonsin gått igenom grunderna inom fotografi så det är otroligt lärorikt. Bara vad jag lärt mig om ljus de senaste veckorna gör mig själv så imponerad!

FÖLJ:

6 svar

 1. ÄLSKAR de här inläggen hos dig! Känns som jag också lär mig så mycket, bara genom att se dina resultat och läsa dina egna reflektioner om uppgifterna. Visuell storytelling verkar så intressant tycker jag – och jag tror man lär sig en hel del om människor och hur vi tolkar bilder på köpet. Det minsann, är ju en livslärdom som är bra att kunna!

  Keep it up med både kursen och inläggen, jag älskar’t!

  1. Fina Sanna – vad kul att du blir inspirerad av mina fotoinlägg! Då är det bara att fortsätta med dessa :))
   Jaa att diskutera bilderna i grupp är också superintressant då man lär sig att man kan ha väldigt olika uppfattning om en och samma bild.
   Kram!

 2. Haha jag såg inte att det var ett läppstift på bild tre. Trodde det var en tändare. “Varför har hon lagt en tändare där? Jaha, hon ska ha rökpaus på rasten kanske.” hahaha

  1. Haha oops! Det är inte helt enkelt att förmedla en story med bilder – men den versionen hade ju också kunnat fungera. Hade nog varit mer sann för en sådär 40 år sedan då typ alla rökte i tid och otid ;)

  1. Men åh – så sjukt kul att höra detta! Tack för att du lämnade en kommentar och berättade :)
   Vad för kurs gick du?
   Jag läser på distans hos Sigtuna folkhögskola, kursen heter ”foto distans” – var ganska lätt att ansökningsprocess också! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.