Jennifer sandström

Insektsbröd & pulled oats – framtidens mat med Finland i framkant

Jag känner att jag börjar komma in i en rutin där kött är mer undantag än regel. Vi lagar tacos på pulled oats, jag skippar skinkan på frukostmackan och kycklingen har fått ge plats åt fler grönsaker. På restauranger testar jag alla möjliga spännande vegetariska och veganska alternativ – som alltid smakar hur bra som helst. Köttet saknas inte. Jag märker också hur ens omgivning påverkar en här, med vänner som också väljer bort kött och en pojkvän som är inne på samma spår blir det betydligt enklare.

Och matrevolutionen fortsätter – med Finland i framkant.

insektsbröd med syrsor Finland

Nu släpper Fazer världens första insektsbröd! Jag har faktiskt redan smakat på det och gjorde det utan att ha en aning om vad för spännande ingredienser som gömde sig där i. Min kille som jobbar på företaget kom hem en dag med bröd – så som han gör ibland, men den här gången var det dock mer spännande och han var ovanligt exalterad över att jag skulle smaka. Så det gjorde jag – utan att bli misstänksam (såhär i efterhand borde jag ha förstått att något lurt var på gång).

Sen berättade han, att det var syrsor i! Och min reaktion var inte alls WHAT?! utan snarare “Aaha..” Det var nämligen som vilket bröd som helst – väldigt gott!

“Som första bageri i världen lanserar Fazer ett insektsbröd.” – Huvudstadsbladet

Och det här är inte bara en nyhet som är spektakulär här i Finland, nej som en löpeld har den spridit sig världen över. Till exempel Daily MailThe New York Times och The Washington Post har publicerat nyheten. I Sverige då? Jo, där skrivs det också om nyheten, men tydligen har Sverige nolltolerans för insekter och syrsor? Plötsligt känns Finland både rebelliskt och liberalt… :)

Fazer insektsbröd med syrsor sirkka leipä

Sirkkaleipä – som översatt alltså blir syrsbröd. Ett insektsbröd gjort på syrsor helt enkelt!

Jag har fått en löjlig kärlek till Fazer som företag sedan jag flyttade till Finland och tycker därför det är superkul att de kommer med denna nyhet.

Men det finns fler finska företag som imponerar. 

Till exempel företaget som tagit fram pulled oats, som jag nämnde i början. Det är en finsk produkt av Gold & Green som nyligen lanserats även i Sverige. Och det har blivit ett stående inslag i matlagningen här hemma. Värm det i stekpanna tillsammans med lök och tillsätt tacokryddan så kommer du inte märka skillnaden i din tacos nästa fredagskväll.

pulled oats

Vi har bara testat smaken nude – som behöver lite kryddor och smaker för att göra sig så bra som möjligt (tacos är därför ett väldigt bra exempel). Men är nyfiken på de två andra smakerna som finns, tomato och ginger.

Andra livsmedel med insekter då?

Det kommer dyka upp fler nyheter på matmarknaden. Helsingin Sanomat, som är Finlands största dagstidning nämner i artikeln om Fazers nyhet också en syrsgranola, och en insektschoklad av det Åbo-grundade företaget Entis. HUR SPÄNNANDE? Exakt vad som sägs om den här nyheten vet jag dock inte, för jag läste artikeln med google translate och kände att det knappast var en pålitligt källa då det här var en av meningarna som dök upp “Cigarette cake is also expected from big grocery chains…”

Men hoppas på att få se denna choklad ↓ gjord på insekter i butik snart!

choklad med insekter och syrsor sirkkasuklaa

Syrschoklad.

Nyfiken på mer vegetariskt?

Det gör mig så glad att vegetariskt blir mer och mer normaliserat och så passande fick jag precis idag ett tips här bloggen av läsaren Maria som rekommenderar boken Mera vego. Boken finns att beställa både hos Bokus och Adlibris (annonslänkar). Det är kanske en julklapp jag borde ge till Mumin, så kan han både öva på svenska och laga ännu mer vego! + att det finns en chans att jag också kikar lite i kokboken och ställer mig i köket.

FÖLJ:

16 svar

 1. Oj vad spännande! Insektsbröd var nåt helt nytt. Kul att Finland är i framkant! Jag har förresten pratat mycket om finska idag på Patientsäkerhetsdagarna i Stockholm, där min enhet bland annat pratar om rättigheter för Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk (bland annat finska). Och om rättigheter för personer med funktionsnedsättning förstås.

  1. Ja det är kul när landet man bor i ligger i framkant med något spännande… :)
   Ah – vad spännande! Det är nog inte alla som vet att finska är ett minoritetsspråk i Sverige…

  1. Hahaha jag vet, Google translate har verkligen flippat ur på senaste har jag märkt. Misstänker att det är för att den försöker vara smart (AI typ?)

 2. Både Mera Vego och Ännu mera vego (uppföljaren) är helt fantastiska! Så mycket goda och lättlagade recept :)

  1. Ja jag blir lite sugen. Är dålig på kokböcker annars, men just för mer vegetarisk inspiration känns det lockande och praktiskt!

  1. Nej det är ju sant. Inte vegetariskt, bra poäng! Bara pulled oats som är. + att insekter sägs vara mer miljövänligt! Vilket för mig är den främsta anledningen till att välja vegetariskt.

 3. Äta insekter tycker jag låter fruktansvärt äckligt, men om jag blir lovat att det inte smakar äckligt och knakar i tänderna så kan jag tänka mig att testa. Hur var brödet? Hela syrsor så du märkte dem? Eller mermalda i degen och märktes inte? Svarta fläckar?

  1. Haha, älskar frågorna – de är ju faktiskt helt rimliga frågor att ställa. Tror grejen är att man liksom maler syrsorna till ett mjöl, som man sedan kan använda i bakningen. Så nermalda i degen helt enkelt. Men tyckte mig känna som något lite frö på enstaka ställen, det kanske är en bit syrsa??? Men smak var i alla fall helt normal och brödig :) Och i färgen syntes det inte heller.

   1. Jag är ju både nyfiken och frågevis. På gott och ont… När jag har vant mig vid tanken så skulle jag kanske kunna smaka. Men behöver nog tvinga bort alla tankar från huvudet samtidigt, tror att det kan bli det svåraste. Kan t ex inte äta sniglar för att hjärnan påverkar.

    1. Jag förstår, och allt som är lite nytt/ovant/annorlunda kan ju kännas lite avskräckande. Du får se det som en utmaning! ;)

 4. Later superspannande! Har sett manga som inte alls verkar oppna till ideen (kommentarer pa hbls artiklar pa fb) men sjalv tycker jag inte alls att konceptet kanns varken konstigt eller ackligt. Tvartom :)

  1. Hmm ja det verkar som om det väcker en hel del reaktioner? Allt nytt och främmande är ju lite läskigt, för många. Jag tror det var bra att jag fick smaka brödet innan jag visste vad det var, då var det svårt att säga något illa om det liksom :)

 5. Älskar pulled oats! Ett tips är att laga det med Santa Marias amerikanska BBQ-sås (funkar säkert med vilken BBQ-sås sås som helst, men vet iaf med säkerhet att den är god), det blir som pulled pork, jättegott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.