Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Recept på semlor: bästa receptet på goda semlor

Det bästa att se framemot efter juletiderna måste ju vara februari! Årets, som det känns, längsta månad är äntligen slut och genast känns det som om våren väntar runt hörnet. Men det är inte bara det. Februari är också semlornas månad och jag råkar vara löjligt förtjust i just semlor. Därför tycker jag att fettisdagen är ett fantastiskt initiativ som aldrig får tas bort! Därför vill jag prata semlor nu och dela med mig av hur man lyckas med att baka dem med ett bra recept på semlor – kanske till och med det bästa receptet på semlor! Här kommer ett klassiskt recept och tips för hur man bakar de godaste semlorna.

Semlor – Recept

Det här receptet på semlor räcker till ungefär 10 semlor – så om man vill kan man göra halva satsen (till och med den mest semmel-förtjusta tröttnar efter ett par). Förutom ägget, det är svårt att dela 1 ägg, så det går bra att behålla hela.

>> Läs också: snabbt och enkelt recept på semmelkladdkaka

Semlor recept

Du behöver:

 • 50g jäst (1/2 paket)
 • 100g smör
 • 2.5 dl mjölk
 • 1 ägg
 • 1 dl socker
 • 2 krm salt (många recept föreslår även hjorthornssalt i samma mängd, men det hade vi inte så det skippade vi, vad ska det vara bra för – någon som vet?)
 • Lite kardemumma
 • 8 dl vetemjöl (ca. 480 g) – spara lite till utbakningen

Du behöver också ett ägg för att pensla semlorna innan de ska in i ugnen.

Gör såhär:

Smält smör och värm med mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen och häll den varma blandningen över den söndersmulade jästen. Tillsätt allt det övriga och gör till en deg. Låt degen jäsa i 30 minuter samtidigt.

Forma bullarna och låt de jäsa ytterligare 20 minuter under en kökshandduk på en plåt. Samtidigt värmer du ugnen till 250 grader. Pensla semlorna med ägg och grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.

När semlorna svalnat skär du av ett lock – kom ihåg att locket ska vara litet, semlan blir som godast då. Gröp sedan ur semlan, du kan först skära lite försiktigt runt i den som ett hål och sedan gröpa ur med sked och gaffel. Du gröper inte ut den helt men så mycket som du önskar (och allra helst så mycket som det är möjligt så mer fyllning ryms). Blanda innehållet från semlan med riven mandelmassa och lite mjölk. Fyll semlan med den här smeten, jag lever dessutom efter devisen; ju mer mandelmassa desto godare semla, klicka på massor med grädde på vackraste möjligaste sätt, på med locket så grädden åker ut lite på sidorna och pudra florsocker över! Tips: pudra med en te-sil!

Klart! Njut av kalorierna och spara detta recept på semlor till nästa år ♥

Fettisdagen, semlor & fastlagsbullar

Fettisdagen infaller ofta i februari, men redan i början på januari så kunde man se hur butikerna och caféerna började fyllas med semlor i olika varianter.

Efter att ha blivit bekant med Finland, så har jag också fått lära mig om deras fastlagsbullar (som semlorna korrekt kallas på finlandssvenska). Och ni kanske minns det från förra året? Att jag var enormt besviken på Finland och de finska semlorna? Jag är lika besviken i år och därför får man ta saken i egna händer och baka semlorna själv!

recept på semlor

Med kärlek & glimten i ögat!


Har du ett annat recept på semlor att tipsa om? Dela med dig i en kommentar!

FÖLJ:

26 svar

 1. Alltså minen på mitt ex när jag en gång sa att jag skulle ha en vegetarisk semla innan vi fikade…. :D :D

 2. Jag måste ärligt erkänna att jag inte ser nån skillnad i receptet till “finska” semlor. :D Har inte heller märkt nån smakskillnad på svenska och finska, men kanske jag inte har tillräckligt utvecklad semmelsmak. :D

  1. Haha det är sant – skillnaden är minimalisk! Men många semlor som jag sett här i Finland är liksom skurna nästan på mitten istället för med ett lock och verkar inte vara liksom urgröpta?? Jag får nog gå på semmel-provning någon dag och se om det stämmer… ;)

 3. En annan goding i februari är Runebergstårtan! Min absoluta favorit! En typisk finsk bakelse eller vad man nu kan kalla den! :) Har du smakat?
  Håller lite med kommentaren tidigare, ser heller ingen skillnad på finsk och svensk fastlagsbulle..Jag tycker du beskriver en typisk finsk, eller kanske finlandssvensk, i ditt inlägg! :)

  1. Det är något jag inte smakat! Den ser lite torr ut – men är god alltså? Får prova! :) Hehe det finns nog flera olika sorter här i Finland också möjligen.

   1. Den är jättegod!! :) Eller det är ju såklart smaksak..men du måste ge den ett försök i alla fall! Den är dränkt i rom eller nåt annat så den är inte så torr som den ser ut. Men det finns både goda och mindre goda där ute! Skulle så gärna tipsa om en favorit, men det var så länge sen jag var hemma i Finland och åt Runebergstårtor..

    1. Jag ska ge den ett försök! Kanske får bli en fika i helgen, får försöka leta upp ett café som ser mest lovande ut… :)

 4. Läste att hjorthornssalt kan vara bra i semlor om man vill ha mer höjd, men att de kan ersättas med bakpulver. Har dock ej testat baka med hjorthornssalt. :)

 5. Håller helt med dig, det går inte att jämföra svenska semlor med finska fastlagsbullar! Svensken har definitivt den godaste bullen ;)

 6. Jag faktiskt fann din blogg efter att ha googlat “semla vs fastlagsbulle”. (En fråga som ändå är inte så brinnande för mig…) Och nu har jag läst den för nästan två timmar – så en härlig och intressant blogg! (Jag måste be ursäkt om min svenska – jag läser det utan problem men det går inte så lätt att skriva eller prata på det). Och, som en typisk finsktalande finne måste jag erkänna att jag föredrar fastlagsbullar med sylt…)

  1. Haha hoppsan, vad roligt att höra! Se vad semla vs fastlagsbulle kan leda till :) Kul att du hittade till bloggen. Bor du i Stockholm själv?
   Det är okej, om man inte gillar mandelsmassan ;)

   1. Nej, faktiskt i Helsingfors – (min blogg address kommer från en dikt av Wallace Stevens: “Stockholm slender in a slender light / An Adriatic riva rising” etc.) Din blogg är superkul, måste jag säga! Du har stor talang för skrivandet. Oj, vad svårt är det att försöka och bruka svenska – kan man överhuvudtaget säga “skrivandet” eller “talang” (great talent for writing – pretty much I just go to Swedish via English), och är det en eller ett med skrivande osv. osv.! Men, anyway, mandelmassa är inte så dålig – jag tror att jag föredrar sylt därför att vi bara hade fastlagsbullar med sylt i min barndom i det finksspråkiga Österbotten – nostalgi…

    1. Aaaah, då förstår jag.
     Men oj vad fint sagt av dig, tack så hemskt mycket! Vad roligt att du hittat hit! Och du – jag märker inte alls att din svenska är dålig, hur bra som helst ju. Man kan absolut säga talang för skrivandet ;) Du får gärna kommentera mera – det kanske är bra sätt att öva på svenskan om du inte annars använder den dagligen? :)
     Kram!

     1. Absolut – det är så bra när man får bruka språket aktivt. Jag tror att jag har en bra grund för att lära mig – man måste bara tacka fru Haapoja och fröken Nevala, dem var hemska bra svenska lärare… Och jag vet inte varför men när mitt hemspråk var engelska för 7 år förbättrade också min svenska, konstigt nog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.