Så blir du mer kreativ – tips från en Personal Brainer.

Varje dag upprepar vi tusentals mönster; rörelser, tankar och handlingar som sker automatiskt för att vi vant oss vid det. Vissa går upp samma tid på morgonen, dricker kaffe efter lunchen, tränar efter jobbet. Vi promenerar samma vägar, möter samma människor, lagar samma mat, har på oss samma kläder, ser på samma tv-program. Anledningen till att vi upprepar saker gång på gång har att göra med att vår hjärna gör sitt yttersta för att förbruka så lite energi som möjligt – det är enkelt att gå på rutin och varför slösa energi i onödan? Jag skriver med vänster hand för att jag är vänsterhänt och det är väldigt mycket smidigare (och blir något finare).

Men… Om vi gör samma saker dag ut och dag in, du sitter på samma plats i mötesrummet på jobbet, du dricker kaffet ur samma kopp, i samma lokal och är omgiven av samma gamla kollegor – hur kan du då förvänta dig att dina tankar ska tänka revolutionerande tankar och komma på nya fantastiska idéer?

Det här var en mindfulness-övning vi fick göra igår under Girls In tech – Skills Bootcamp, tillsammans med Reidar Wasenius som kallar sig själv Personal Brainer och driver företaget Briim. Han var så jäkla cool! Dessutom är han rösten i alla tåg här i Helsingfors och lite andra röstbrevlåde-röster och liknande – det var en kul bonus (vi applåderade nog nästan mest när han imiterade tågrösten…)

Det kändes verkligen som att han tog ett steg in i alla våra hjärnor. Han läste våra ansiktsuttryck och rörelser, sa saker som fick oss att reagera på olika sätt (exakt så som han ville med andra ord), skratta och så vidare. Åh det var så häftigt! Jag älskar vilken power han hade!

Tanken är alltså att göra saker som inte går på ren rutin – och särskilt inför de gånger man vill och behöver använda sin kreativa sida! Det är något jag ska börja applicera i mitt liv oftare, till exempel sätta mig ner och rita rutor och cirklar med fel hand, hoppa på ett ben plötsligt eller ta en annan väg hem från jobbet.

Jag skulle vilja hänga med honom och snacka mer om hjärnan och hur vi fungerar. Eller ännu bättre – bli coachad av honom! Skulle säkert kunna bli expert på att vara fokuserad och mindful och tillslut ta över världen. Reidar – om du råkar läsa det här (jag hörde minsann att du pratade svenska!!) så kan du väl lämna en kommentar om du har lust att ta en fika? Jag skulle nämligen också vilja veta om du borstar tänderna utan tandkräm? Han snackade om “toothpaste conspiracy” och jag vet inte om han var ironisk eller ej…


Bild från eventet igår – föreläsning / mindfulness-övning med Reidar Wasenius. 

FÖLJ:

10 svar

  1. alltså härligt att läsa om din helg – att något som är sånt onödigt ont för någon (Teknik – minus att jag är glad för internet..) kan vara glädje för andra, kul! Blir nästan sugen själv tills jag kommer på att jag hatar det. Och det här inlägget..härligt, men också sjuuuukt stressande haha. Rutiner är såå härliga.. (Även om det är fint att kunna bryta dem ibland! Men jag tycker till och med att det är jobbigt att inte äta frukost samma tid varje dag i veckan haha..)

    1. Hahaha, Johanna! Hur menar du att du hatar det? Vad har du för erfarenhet? Det kanske finns olika och många sidor av det – så pass att till och med du skulle kunna hitta något du gillar? ;)
      Och jo, jag förstår vad du menar – och det är ju helt ok att gå på rutin (t.ex. jag skulle önska att jag slapp ta beslut om vad jag skulle ha på mig varje dag…) men inför kreativa prestationer – då!!

      1. Som lärare tvingas man hålla på med teknik i undervisningen – bra om man vet vad man ska göra, annars bara en stress.. Teknik i undervisningen är bara bra med ett tydligt syfte och med bra material…och ibland glöms det bort, som att teknik vore bra för tekniken i sig…

  2. Va intressant! Kan nog stämma bra det han säger om rutiner. Man behöver nog ändra sina vanor då och då. Det ska jag försöka tänka på :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.