Jennifer sandström

Två nätter hos Aurora Lake Lapland – mitt ute på isen i en flotte

Det där äventyret med snöstormen osv. slutar alltså med att vi får ett meddelande på instagram om en stuga som finns att tillgå inte alls långt ifrån Gällivare. Vi nappar direkt.

Aurora Lake Lapland, Tjautjas

Stugan vi blivit erbjudna att låna, mitt i vårt missöde, ligger i Tjautjas, en halvtimma från Gällivare. Eller stuga, det är en flotte. Om somrarna flyter den stadigt mitt ute på sjön och nu om vintern står den ännu stadigare placerat mitt ute på isen.

Det är ett litet krypin där en dubbelsäng, gasolkamin och två kokplattor får plats. Intill finns en bastu och ett utedass. Här är tystnaden speciell och utsikten nästan svår att greppa. Har du tur får du syn på både renar och norrsken.

Vi vaknar på lördag morgon och är omgivna av tjock dimma. Det är helt vitt. Somnar om.

En halvtimma senare öppnar vi ögonen igen och ser att dimman lättat. Nu uppenbarar sig det vackraste av morgonljus. Månen är på väg ner bakom grantopparna och solen på väg upp åt andra hållet. Innan vi ens hinner vakna till ordentligt har vi fått på oss dubbla underställ, täckbyxor, jacka, mössa, vantar, tar med kameran och går ut på isen.

Foto: Amanda Mattsby
Dimman kommer och går under hela dagen.

Det känns exotiskt och jag tror till och med att även Amanda känner just den känslan, trots att hon bor i Gällivare. Det är något vi så sällan upplever. Ungefär som att tälta och chansen att få komma så nära naturen som aldrig annars är möjligt. Där är vi nu. Mitt i den.

Men det är en exotisk naturupplevelse med rejält inslag av lyx. Vi behöver inte vandra hit, inte bära med oss eller slå upp något tält. Vi har parkerat bilen inne i byn och fått skjuts ut hit med skoter. Och i flotten finns en riktig säng, värme och gigantiska fönster (till skillnad från ett tält där utsikten ofta är mer begränsad).

Två dygn ska spenderas här. Med lugnet, snön, kylan, soluppgången och månskenet.

Foto: Amanda Mattsby

Vi äter tomatsoppa till middag och värmer upp resterna till lunch nästa dag. Förvarar maten i kylbagen som när den blir för varm bara är att ställa utanför dörren någon timma tills den blivit nedkyld igen.

Vi promenerar på skoterspåren längs isen med solnedgången i ryggen.

Vi bastar och någon av oss vågar lägga sig ner i den iskalla snön som glittrar i månens ljus. Äter sen lunch och knappt någon middag. Klockan blir mycket, det spelar ingen roll. Och visst visar sig ett litet litet svagt grönt ljus på himlen. Norrskenet drog förbi över oss och försvann sen snabbt.

Det är en speciell känsla att gå och lägga sig här ute på isen. Månen lyser upp snön utanför och tillsammans med gasolkaminen som ger ett svagt sken blir det aldrig riktigt helt mörkt. Det är kanske också lite läskigt, men det går bra. Tackolov är jag inte ensam, för ensam här ute hade jag nog inte fixat det.

Trots att det där i mörkret känns lite skrämmande så är det ett enormt lugn som omsluter oss. Jag sover gott men somnar också en stund mitt på dagen och det känns som det perfekta tempot. Att sova tills ljuset väcker en, äta långsam frukost, promenera i snön tills kroppen blir kall, gå in och sätta sig med datorn i knäet och skriva i någon timma. Prata om tankar, känslor och idéer som kommer upp. Bara titta ut på världen utanför, den vackra värld som känns till snudd på overklig.

Ja och här kan man skriva mästerverk, så känns det.

Över femhundra bilder fotar jag. Amanda fotar säkert ännu fler. Och det kanske lyxigaste besvär man kan ha, är att vara på en just sån plats där allting är så vackert att det är svårt att slita sig från det.

Aurora Lake Lapland finns tillgängligt även sommartid och jag kan bara föreställa mig hur annorlunda den upplevelsen är. Då hägrar midnattssolen och flotten flyter på vattnet. Naturen är fortfarande utanför dörren och kanske finns där en liten båt eller kajak som du kan ta dig ut med.

Magnus som driver Aurora Lake Lapland har mer energi än de flesta och fångar det finaste av Lappland och Gällivare med omnejd med sin kamera. Hans instagram visar upp de otroliga fotografierna: @winbjorkphoto.

Är rejält tacksam över att vi fick chansen att komma hit och få lite grann av vår planerade skrivvecka på en fin, lugn och liksom magisk plats.

FÖLJ:

6 svar

  1. Deras hemsida är ännu under uppdatering, tror det kanske kommer upp mer info om priser där senare. De säljer dock oftast hela paket där t.ex. upphämtning, guidade turer, mat osv. ingår (många långväga turister som kommer) – så det bästa skulle vara att kontakta dem direkt ifall man är intresserad av att bo här och se vad de kan erbjuda för pris (kan tänka mig att det också varierar beroende på säsong): http://auroralakelapland.com/ :)

 1. Hej Jennifer,

  Jag är på jakt efter en resebyrå med turist guider som kan hjälpa mig organisera grupper från Tel Aviv i svenska Lappland med Gällivare / Kiruna som bas. Jag har bott i Gällivare och Kiruna även om jag bor i Motala (Östergötland) nu förrtiden.

  Jag skulle uppskatta väldigt mycket om du kunde komma i kontakt med mig genom att skriva ett e-mejl eller direkt på mobilen.

  Hoppas du hör av dig!

  Mvh,

  Manoj Axelsson.

  (0046 762 542 956)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.