Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att få kritik för första gången – på sina bilder

Wow. Det jobbiga med att vara med i en tävling, det är att man går in med risken att förlora. Som jag berättade blev jag utvald till en fototävling och vi har nu fått feedback på våra bilder. Jag visste faktiskt inte att vi skulle få personlig feedback, och att den skulle vara så rakt på sak. Jag var inte alls beredd på det.

Bilden jag skickade in på temat “fånga ögonblicket”. 


Min bild på temat “föreviga känslan”. Min fina Emma.

Och min sista bild, på temat “berätta en historia”. 

Jag är ingen superfotograf, och inte heller någon artsy artist som leker med ljus, inställningar och redigeringsprogram. Som många andra av de utvalda faktiskt är. Jag var definitivt inte vad fotografen som valde ut vinnarna i första deltävlingen letade efter. Men jag insåg också att det var väldigt speciellt att för första gången någonsin få feedback på mina bilder och att de granskades av någon med ett kritiskt öga.

Det har aldrig hänt innan. Fotoläraren i fotokursen jag gick var alltid väldigt snäll och hade inte som uppgift att kritisera (även om kritik förstås kan vara givande).

Och såhär löd den feedback jag fick:

“First one is really great, takes you straight to the moment and technically really pleasing. 2nd one would be so much better without the background people, now it just feels a bit like a vacation photo from the home album. I can see the story in the 3rd photo but the execution leaves the image a bit unfinished.”

Och med denna feedback stod där också ordet Utslagen. Jag var en av två, av alla tolv, som inte gick vidare. Vilket enormt nederlag. Det var min första tanke, men ganska snart kändes det bättre och som sagt coolt att överhuvudtaget ha platsat bland finalisterna. Och vad jag tänkte sen? Att, andra bilden ÄR ju en semesterbild och ska vara det. Hur känslomässig hade den varit om den varit arrangerad i en studio? (Vanligaste reaktionen när man får kritik är att vilja försvara sig, hehe…) Vad som menas med “the execution” har jag ingen aning om. Fotografkompisar, förstår ni?

Och ärligt talat känns det inte som om jag platsade in i fotografens bild om vad en bra bild ska vara eller är. Jag får lite samma vibes som jag får av alla “fina kulturnissar” inom litteraturen (som skrämmer mig). Fina och bra böcker är på ett visst sätt. Fina och bra bilder lika så. Mvh dålig förlorare? Haha.

Nej okej men det känns inte längre som ett nederlag. Tycker alla andra var mycket värdiga vinnare – det är enormt duktiga fotografer som nog fotat i många många år och lägger ner själ och hjärta i alla bilder de tar. Jag är så tacksam för att jag fick chans att vara med och finast av allt var hur stöttande alla ni är, alla som röstade på mig i tävlingen. Tack! Jag vann dock inte den tävlingen heller och det resultatet påverkade alltså inte vem som gick vidare.


Det är genom att gå utanför sin komfortzon (som att delta i en tävling av denna typ) och att få värdefull feedback – som man växer. Precis det som också sker i den skrivkurs jag läser den här hösten! Jääättejobbigt men som sagt också det som pushar en och hjälper en att utvecklas.

FÖLJ:

12 svar

 1. Så här spontant så tror jag feedbacken handlar mycket om bildernas komposition. Vad som syns i bakgrunden och hur personerna är placerade i bild. Tror inte de tänkt att bild två skulle arrangeras i studio utan snarare att det skulle vara en mera clean bakgrund. Härlig känsla är det i den bilden! Jag har ju sysslat med konst i många år och studerat fotojournalistik :) så vet en del om komposition och sånt. Men tekniskt är jag ingen superfotograf pga jag orkar inte riktigt pynja med kamerans inställningar så mycket som man borde! Tycker jag kommer undan på mitt jobb på Yle med att ha bra kompositioner och fixa ljuset i Photoshop. Dina bilder är jättefina och stämningsfulla!

  1. Jaaa, antagligen mer så – att bilden kunde varit bättre med fri bakgrund. Lite som att stolpar och annat som sticker upp precis bakom någons huvud sällan är en bra placering ;)
   Och vet vad du menar, jag har inte heller särskilt bra tålamod med kameran – och det är väl bland det viktigaste som krävs för att lyckas med de där extraordinära bilderna.

   Och tack för din kommentar Helena!

 2. Execution = utförande
  Lätthittat med google translate

  Att undvika att få med andras rumpor på bild 2 betyder väl inte att deg behöver vara dn stiff studiobild?

  1. Tack så mycket Christa! Jag köpte min kamera i början av 2017 :) Så sen dess har jag fotat och lärt mig mer.

 3. Jag förstår vad fotografen menar med att den andra bilden skulle vara bättre utan människorna i bakgrunden. Samtidigt så känner jag att det ju verkligen är en “föreviga känslan” bild. Om du skulle väntat med att ta bilden, eller ändrat position, så skulle det inte alls bli samma bild och då kanske bilden inte alls skulle utstråla samma känsla som gör hela bilden. Svår balansgång det där och väldigt individuellt vad man tycker.

  Jag vet inte heller riktigt vad han menar med feedbacken på tredje bilden, men det jag gillar med den bilden är att du fångat alla “mitt i” en händelse. Jag tycker sista bilden berättar en historia och håller inte alls med kritiken. Men sen så är jag ingen riktig kritiker heller.

  Jag läste för övrigt all feedback till alla fotografera och bilder och spontant så kände jag att feedbacken inte alltid kändes så seriös. Det kändes liksom som att han kritiserade efter personliga preferenser vilket jag inte riktigt tycker ska höra hemma när det gäller en tävling. Självklart spelar sånt också in, men jag tänker mer att feedbacken ska handla om det tekniska och komposition och inte vad han personligen tycker. Sånt känns inte så rättvist för alla fotograferar vi ju olika. Anywaaaay, det är dock lite roligt att jag gillar många av de bilder som fått mindre bra kritik, haha.

  Jag tycker heller inte att du ska känna det som ett nederlag utan fokusera på att du ändå blev en finalist. Bara det är värt att fira stort!

  1. Så bra och fin input Helena – TACK! Är nog faktiskt beredd att hålla med dig också – det var väldigt baserat på fotografens egna preferenser. Blev lite förvånad över det faktiskt. Hade nog tänkt att mer en jury skulle utse vinnarna… :)

   Och tack igen, det ska jag göra <3 Kram!

 4. För mig är bilden så fin! Bland det finaste bilder som existerar på mig och Loui i bildvärld. Samt att det faktiskt är personer jag älskar med på bilden i bakgrunden, så det gör den bara ännu bättre på något vis 😌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.