Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

En lista om resor: värsta resan, flygsysselsättningar & annat

Reklamsamarbete med Hyrbilguiden

Om det är något jag inte har brist på så är det idéer på blogginlägg. Jag får alldeles för ofta en briljant (well) inläggsidé och har för vana att direkt skriva ner den som ett utkast. Många idéer blir dock aldrig publicerade, vilket resulterat i att jag har över fyrahundra utkast. Jag har börjat gå igenom dessa och se vad för gamla godbitar jag kan hitta, eller sämre bitar som jag istället raderar. Och jag nu hittade jag den här bland mina utkast, en lista om resor som jag hittade hos Alex, för över tre år sen.

Dags att svara på den här listan nu.

Ett foto från resan i Costa Brava.

Värsta resan:

Jag kan inte riktigt minnas någon resa som skulle ha gått helt fel och varit så hemsk? Kanske den resan till Birmingham som aldrig blev av? Men det var ju mer av en besvikelse än någon hemsk upplevelse.

Eller när jag och min kompis Lisa åkte 8 timmar i en bil på indiska vägar mellan Gorakhpur och Varanasi och aldrig trodde att vi skulle komma fram. Fast det var mer ett spännande äventyr.

Eller på Nya Zeeland när vi bokade en turistbuss ut till Milford Sound för att de lovat dåligt väglag (typ snö? så vi vågade inte köra själva) men vädret var hur bra som helst och vi så missnöjda över att behöva sitta på bussen med alla andra superturistiga turister med fotostopp varje kvart, ut-fota-och-in-igen.

Jag och min norska väninna, så less på den turistiga bussturen ut till Milford Sound, Nya Zeeland.

Största överraskningen:

Samoa. Jag blev förvånad av hur få turister som var på Samoa när vi besökte den lilla ön den där hösten 2012, jag och min roomie. Ett perfekt paradis-resmål att besöka när man är på Nya Zeeland, så det passade jag på att göra när jag pluggade där och bara hade tentorna kvar. Kunde ju lika gärna tentaplugga från en strand liksom.

Allt på Samoa såg ut som i en dröm.

Köper jag gärna med mig:

Något lite/vanligt som påminner mig om landet någon gång i framtiden. Gillar att köpa inte typiskt turistiga grejer, utan kanske en väska eller t-shirt från en secondhand butik som jag kan minnas att jag köpte just där. När jag började svara på den här listan för tre år sen skrev jag också: eller en flagga om jag “bott” i landet ett halvår eller mer! Men, jag har inte ännu införskaffat varken en tysk eller finsk flagga, haha.

Smultronställe jag helst inte vill avslöja:

Egentligen vill jag svara Samoa här också, men det är ju också ett av de resmål som faktiskt är ganska svåra att ta sig till härifrån Norden. Tipsar nog gärna om de smultronställen jag själv upptäcker.

Så får jag tiden att gå på flyget:

Somnar alltid vid start och landning, och gärna där emellan om det är en längre flygning. Annars älskar jag flygplans-filmtittande! Min första 40 timmars resa var jag så väl förberedd med aktiviteter att det gick sjukt smidigt (hade med mig korsord, tidningar, någon bok, skrivblock osv.). Nuförtiden lyssnar jag också gärna på en ljudbok, men brukar också ha en Spotify-spellista i offlineläge redo för att t.ex. kunna lyssna på när jag ska sova. Och, pga. väldigt mindful att vara bortom internet och wifi så gillar jag att skriva när jag flyger, oftast blir det anteckningar i mobilen.

flyg

Favoritstad:

En stad som jag bott i ett tag och besökt efter det, är München – och jag gillar verkligen den staden. Den känns min på något vis. Skulle också rekommendera alla att åka dit! Läs min guide till München här.

Ännu en anledning till att jag är så förtjust i just München är faktiskt att det är en väldigt bra utgångspunkt för att resa runt till andra ställen i Europa. Vi roadtrippade flera gånger när jag bodde där och vi har även flugit hit efteråt och hyrt bil för att fortsätta resan till exempelvis Österrike.

Mitt tips när du hyr bil är också att använda dig av en sajt som jämför flera olika hyrfirmor för att på så sätt få fram det bästa priset, till exempel hyrbilguiden.se – och var bara noggrann med att läsa igenom vad som ingår du hyr bil och vad du kan behöva betala extra för.

Tar jag alltid med mig:

Bra och sköna skor? Det känns som det absolut viktigaste när man besöker nya platser. Vill kunna gå och upptäcka allting, det är liksom så man upplever det bäst. Och eh, ja, kameran förstås. Favoritsak att fotografera är ju nya resmål.

Undvik:

Att följa ett spikat schema till punkt och pricka, våga vara spontan! Det är så de bästa upplevelserna sker, i min mening. Visst kan det vara intressant och lärorikt att besöka klassiska sevärdheter, men att verkligen lära känna ett land eller en stad  – och de speciella reseupplevelser man minns, sker liksom i det som ligger utanför tripadvisors topp 10.

Hit åker jag aldrig igen:

För tre år sedan skulle jag ha svarat L.A. men nu kan jag känna att det skulle vara nice att uppleva staden igen tillsammans med någon som känner den och kanske under ett par veckor? Jag skulle inte vilja se allt det där klassiskt turistiga igen, utan mer leva lite som en local. Hänga med Hollywood-stjärnor på coola fester och sånt ni vet. Haha eller inte – men i alla fall känna in staden lite mer.

En annan amerikansk stad som jag känner att jag dock inte behöver besöka igen är Las Vegas.

Har faktiskt nämnt båda platserna tidigare i ett blogginlägg, som platser jag inte vill besöka igen. Bilden är från när jag var 17 och gjorde en språkresa/roadtrip i USA.

Säger jag som Sverigeambassadör:

Upptäck mer, av vad som helst, grannstaden och städerna i motsatta del av landet. Vill såklart säga att norra Sverige bör upplevas minst en gång i livet. Läs mer och inspireras av mina tips i min guide till Gällivare.

Viktigast på hotellrummet:

Efter att ha blivit ganska bortskämd med att bo på hotell de senaste åren så har jag mer och mer börjat uppskatta en unik hotellupplevelse. Tidigare skulle mitt svar på frågan varit en fantastisk säng – men för en natt borta är det liksom inte det viktigaste. Under vår Balkan-roadtrip så hade vi flera spännande boenden bland bergen och med vackra utsikter och hur sängen var spelade mindre roll.

Andra favorit hotell-upplevelser i Sverige och Finland som jag uppskattat är dessa:

Hotellrum med grym utsikt känns också alltid lite extra lyxigt, här på Clarion i Helsingfors.

Drömresmål:

Sydamerika, mer av Sydostasien, Kina och Japan. Det är platser jag inte sett. Men drömmer också om att få återuppleva Nya Zeeland och kanske samtidigt se mer av Australien. 

Pinsammaste händelsen på en resa:

Försöker febrilt fundera igenom alla mina resor genom åren för att komma på vad för pinsamma händelser jag varit med om. Tycker väl mest att de är roliga, eller så har jag lyckats förtränga sjukt pinsamma grejer totalt? Önskar så att jag kunde berätta någon story här pga alltid roligt att höra om andras pinsamma berättelser, hehe. Har du varit med om något pinsamt på en resa – kan du inte berätta?

Så, låna listan om du vill eller ge ditt svar på någon av punkterna här nedan i en kommentar! 


Läs mina reseguider: 

* En guide till Milano
* En guide till Paris
* En guide till München

FÖLJ:

26 svar

  1. Hahaa men gissar att dina är typ färdiga att publicera?? Du får ta bloggledigt i ett par månader ;)

  1. Hehe bättre sent än aldrig va ;) Och du kanske till och med kunde och ta göra listan på nytt med tanke på hur länge sen det var sen du gjorde den?

  2. Förresten – också så knäppt när man inser att åren går och hur länge man följt varandra :O

 1. Vilken bra lista, roligt att läsa om dina olika resupplevelser. Och kul att du vill tillbaka till Nya Zeeland – jag bor här sedan ungefär ett år tillbaka. I Dunedin. Har dock inte varit till Milford Sound än (tyvärr!) men det ligger högt på listan över kommande resmål. Ser fram emot at följa din blogg! :)

   1. Roligt att läsa om hur du upplevde Dunedin. Det är en fin liten stad. Ja, det fanns en chokladfabrik här – Cadbury. Men den stängdes ner nyligen, tyvärr. Baldwin Street ligger bara några gator bort från där vi bor! :)

 2. Över 400 utkast? Jag säger då det. Har jag en handfull någon gång är jag glad. Just nu tre.
  Eller, nu fick jag fyra om jag också använder denna lista.

  Pinsammaste? Där har jag svårt att minnas något speciellt. Allt har tydligen gått som smort.
  Det jag gärna köper med mig är en kylskåpsmagnet och eventuellt någon souvenir i litet format. Gärna något udda.
  Jag brukar också ha med mig hem kartor och ev. någon bok jag snubblat över.

  1. Hahaha, de flesta är dock långt ifrån klara för publicering ;)

   Ja men visst känns det tråkigt att allt gått som smort?!

   Har du kylen full med magneter från olika platser? :)

  1. Tack Malin, så passande <33 Hoppas du mår bättre idag! Och tycker du ska svara på denna lista – jag vill läsa dina svar, tror du har massa spännande historier!

 3. Jag köper ofta armband när jag reser. Såna jag gillar och kommer att använda. Och så minns jag resan varje gång jag använder dem. Ett av mina bästa är köpt på flygplatsen i New York på vägen hem faktiskt :D

  Numera försöker jag åxå köpa lite tyg eller garn när jag reser, så har jag sedan ett plagg som påminner om resan utan att det är inköpt på plats, så att säga :)

  1. Vilken fin grej, kul att kunna ha på sig också och minnas varifrån man köpt dem :) Och det där med tyg och garn också smart!

 4. Pinsamma händelser på resor…

  Åkte buss till en annan stad, och min killes ex flickvän går på även hon…
  Efter 2h resa äntligem paus… jag och min kompis går av bussen, köper lite snacks osv,,, när vi går på igen (trappor), har jag lyckas trampa på min maxi-kjol så att den glidit av en bit på rumpan, utan att jag märkt något eftersom jag hade strumpbyxor (genomskinliga) under…
  Där gick jag alltså i gången, med en halvt- bar rumpa, förbi killens ex också…
  När jag skulle sätta mig märke jag eländet och ville bara dööö…

  1. Hahaha neeeeej. Då vill man verkligen bara försvinna :OOOO Fyy. Tack för att du delade med dig i alla fall. Förhoppningsvis kan du också skratta åt det idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.