Potatis, rabarber och fetaost i ugn

Rabarbersäsongen är här! Och vad går upp emot en klassisk rabarberpaj med vaniljvisp eller glass till? Åtminstone är det vad min barndoms somrar bestod av.

Det finns en del annat som kan göras av rabarber. Som sylt eller saft. Men tänk om du skulle introducera rabarber i matlagningen?

Säger hon självsäkert som hon visste exakt vad hon pratade om och matlagning var hennes stora kall i livet. Well. Min kille snubblade över receptet och jag åkte på uppgiften att laga det.

MEN, rabarber i mat visade sig var en av de bästa matsensationer jag upplevt på länge. Och kanske mest förvånande. Varför har ingen tänkt på det tidigare? Det har ju garanterat en hel massa människor redan gjort, men ingen har serverat mig det innan.

Vi hittade alltså det här receptet på finska (feta-perunapelti) och jag kände mig tvungen att dela med mig av det. För ni måste testa. Har ni inte rabarber i trädgården – gå och köp en knippe. Kan garantera en perfekt mix av salt, sött och syrligt, mmmm, den tillfredsställelsen.

Så vad du ska göra är alltså att blanda potatis och rabarber på en ugnsplåt, och toppa med fetaost. Det blir riktigt gott med nypotatis, men annars funkar vilken potatis som helst.

Här följer ett mer detaljerat recept.

Recept på potatis, rabarber och fetaost i ugn

Det här behöver du för 4-6 portioner:

  • 1 kg potatis (gärna nypotatis)
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin
  • 1/2 liter (ca 200 g) hackad rabarber
  • 1 tsk socker
  • 1 pkt fetaost (200 g)
  • 1-2 tsk flytande honung

Så här tillagar du:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta potatisen. Torka med hushållspapper. Dela i bitar, halvor eller fjärdedelar. Häll olja, salt, peppar och rosmarin i en skål och rör om potatisen i kryddbladningen innan du häller ut allt på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Hacka rabarbern och bland med lite socker. Häll ner på plåten.
  4. Smula fetaosten över alltihop.
  5. Tillaga i ugn på 225 grader i cirka 30 minuter, eller tills potatisen är mjuk och fetaosten fått färg.
  6. Toppa med honung när det är klart och servera som en varm sallad eller tillbehör till något grillat.

Jag var rädd att rabarbern skulle ta över och bli väldigt syrlig, men faktum var att den nästan försvann i maten? Och lämnade en god smak. Så man kan prova sig fram gällande hur stora bitar man vill hacka rabarbern i.

Vi serverade potatis-, feta- och rabarberblandningen med lax. Det passade väldigt bra. Rosmarin hade vi förresten ingen, blev gott ändå.

När jag läser lite mer om det verkar det som att rabarber också fungerar bra i marinader och såser. En kanske ganska underskattad råvara så här i sommartider när rabarbern flödar?

Här finns ännu fler tips på olika användningsområden!

+ några halvspännande fakta om rabarbern!

Följ:
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

En personlig blogg om resor, företagande, marknadsföring, skrivande, böcker, foto och annat som rör vardagen i Helsingfors (ibland i Gällivare och Göteborg) och på resande fot.

14 Kommentarer

  1. 6 juni, 2020 / 16:43

    Älskar matbloggare Sandström! Men mums vad gott det låter, kanske vi kan laga det på vår sommarkonferens?! 😍

    • Jennifer Sandström
      Författare
      6 juni, 2020 / 19:47

      DET MÅSTE VI! Åh gud. Har du outfiten klar? 🥳

      • 7 juni, 2020 / 08:25

        Vad var det för dresscode? Långklänning? Champagne? 😅Annars tycker jag vi kör med våra twinning-tröjor!

        • Jennifer Sandström
          Författare
          7 juni, 2020 / 14:19

          Något somrigt 😂🥳🌻 Och champagne ja!

  2. 6 juni, 2020 / 18:02

    Oj hur gott lät inte det där då

    • Jennifer Sandström
      Författare
      6 juni, 2020 / 19:48

      Yes. Du kommer inte att ångra dig 😄

  3. 6 juni, 2020 / 20:00

    åh ja! har drömt om att få lite annorlunda recept med rabarber. det växer SÅ mycket rabarber i min trädgård, och jag vill itne göra så mycket sötsaker till barnen, vi behöver liksom inte både kräm, saft, paj… har varit lite arg på rabarber för att det bara är användbart i efterrätter. nu får jag tänka om!

    • Jennifer Sandström
      Författare
      7 juni, 2020 / 07:22

      Men så passande, perfekt ju! Lycka till ☺️

  4. 8 juni, 2020 / 15:37

    Älskar frukt i mat, så ska definitivt testa. OBS, banan har dock inget i mat att göra. Påminde mig dessutom om en supergod melon- och fetaostsallad som jag åt mycket för några år sen. Måste leta upp receptet.

    • Jennifer Sandström
      Författare
      8 juni, 2020 / 16:57

      Förbereder i detta nu banan som tillbehör i mat, men berättar såklart inte det.

      Melon och feta, mmm, det är en bra kombo!

  5. 9 juni, 2020 / 17:16

    Vad spännande! Aldrig tänkt att man kan lägga det i något annat än efterrätter. Vad roligt att det går att göra annat också :)

    • Jennifer Sandström
      Författare
      10 juni, 2020 / 08:58

      Jaa, lite mind blown över det hela, hehe.

    • Jennifer Sandström
      Författare
      7 juli, 2020 / 06:30

      Hehe vågar du testa??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?