Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

17 sommarprat och vilka jag rekommenderar

För dig som vill ha tips på sommarprat från sommaren 2018s alla sommarprat så kommer här ett gäng. Jag började sommaren med att lyssna på de 5 första sommarpraten och nu har jag lyssnat på 17 stycken till som jag tänkte recensera lite kort.

De som är highlightade med en stjärna * är mina favoriter och sånna som jag kan rekommendera lite extra. Men de flesta sommarpraten är ganska lyssningsvärda måste jag säga. Antingen är de mysiga eller så lär man sig åtminstone något.

sommarprat 2018

* Mark Levengood – PROGRAMLEDARE, FÖRFATTARE, UNICEF-AMBASSADÖR, 53 år.
Alltså. Så bra. Gillar verkligen honom och hans förmåga att berätta! Berörande också. Lyssna!

Anna Serner – VD SVENSKA FILMISTITUTET, JURIST, 53 år.
Bra och feministikt. Gillar det hon sa om att lyften blicken internationellt och inte bara lyssna på alla som klankar ner på en.

Eva Rydberg – SKÅDESPELARE, TEATERDIREKTÖR, 75 år.
Så mysig berättare. Riktig mysig story att lyssna på. Så busig som barn också.

* David Eberhard – PSYKIATRIKER, FÖRFATTARE, 51 år.
Han har skrivit boken I trygghetsnarkomanernas land och pratar om det samhället vi lever i och att vi så lätt “blir deprimerade”, till exempel “en deprimerad person svarar att orsaken är en själv, många idag skyller på alla möjliga andra.” Och han menar på att “vi är som vi är för att vi påverkas av ett övertryggt samhälle”. Det var betryggande och ganska nice att lyssna på. Han sa också något som jag tog med mig: vi vill leva så länge som möjligt och så smärtfritt som möjligt, att vi helt glömmer bort att leva.

Anna Throne-Holst – VD för svensk-amerikanska Handelskammaren i New York, 58 år.
Intressant att höra om hennes koppling till USA och karriärresa, och hennes närhet till det amerikanska valet 2016.

* Ahmed abdirahman – NÄRINGSPOLITISK EXPERT, integration, 32 år.
Från Somalia, kom till Sverige som 12-åring. Riktigt berörande och fin historia. Han pratar väldigt bra om Tensta och integration – och berättar om chansen han fick i New York. Lyssningsvärt!

* Katarina Wennstam FÖRFATTARE, JOURNALIST, 44 år.
Ett sommarprat med kraft. Alla borde lyssna på detta – för vi kan inte bli tillräckligt påminda. Hon beskriver bra, ingående och pedagogiskt de skillnader vi kvinnor upplever i vårt ”så långt gånga samhälle” jämt emot männen. Vi har kommit långt, eftersom det har varit en lång väg att gå. Men vi är långt ifrån framme. Att lära sig att se strukturerna, och börja bryta dessa – det är viktigt. Närmare slutet när hon kom in på mord var jag dock tvungen att hoppa fram någon minut, det blev för obehagligt att höra detaljerna.

Jesper Waldersten – KONSTNÄR, 48 år.
Fin 3-minuters inledning som fångade en direkt. Hans prat var lite så som man skulle kunna tänka sig att en konstnär skriver. Tror det skulle gjort sig bättre i textform. Eller så skulle det behövt min absolut fulla och hundraprocentiga uppmärksamhet, men då hade jag förmodligen somnat. Vid en punkt kände jag dock att jag borde testa det där med att måla en tavla. Tappade sen bort mig gång på gång.

Arne Ljungqvist – LÄKARE, PROFESSOR EMERITUS I MEDICIN, 87 år.
Här är det fullt fokus på doping. Ganska intressant – och viktigt jobb han gjort. Men är man totalt ointresserad av sport är det kanske inte ett sommarprat man behöver lyssna på. Men spännande insikter i världen och historien av doping.

* Marko “Markoolio Lehtosalo – ARTIST, SKÅDESPELARE, 43 år.
Så fantastiskt återberättat, var fast från första sekund. För mig som haft en relation till han som artist var det särskilt fint att lyssna på, att få en bakgrund till låtarna och till Marko som person. Lyssna!

Elin Olofsson – FÖRFATTARE, 38 år.
Mysigt att lyssna på även om det handlar helt och hållet om henne själv. Men i slutet knyts alltihop och handlar väldigt mycket om oss alla, i alla fall. Gillade slutet och det var allt som allt en vackert berättad berättelse (så som man kan förvänta sig av en författare). Och så känner jag igen mig litegrann i det där hon pratar om flockar och ensamvargar. + en touch av girlpower går genom hela programmet.

Victoria Silvstedt – FOTOMODELL, PROGRAMLEDARE, ENTREPRENÖR, 43 år.
Lite skeptisk slog jag igång det här sommarpratet. Jag har ingen vidare koll på denna framgångsrika modell, kanske främst för att jag generellt inte kunde bry mig mindre om “typiska kändisar”. Men det var ändå spännande att höra hennes berättelse från början. Tog inte direkt med mig något från det, men det var kul att lyssna på.

Tom Xiong – ENTREPRENÖR, FÖRELÄSARE, 31 år.
Expert på företagsvärlden i Kina och väldigt intressant att få en inblick i det moderna samhället där. Han driver också podden Den digitala draken och just innan jag lyssnade på sommarpratet hade en vän till mig pratat gott om den. Så kan rekommendera detta prat för att få lite koll på hur långt Kina kommit och varför vi bör rikta vårt fokus ditåt.

Sabina Ddumba – SÅNGERSKA, LÅTSKRIVARE, 24 år.
Fint, behagligt och berörande att lyssna på. Hon har väldigt skön röst och det var intressant att höra hennes story.

* Petra Mede – Skådespelare, komiker, programledare, 48 år.
Älskar hur hon använder ord och hur bra hon är på att berätta. Hur hon blandar humor med allvar och det som vi alla kanske känner och upplever. Ibland känns det som att hon egentligen inte pratar om något speciellt, men ändå lyckas beröra på djupet.

Rebecca & Fiona – ARTISTER, PRODUCENTER, LÅTSKRIVARE, 29 / 32 år.
Flera galna anekdoter som de påstår vara 100% sanna. Samtidigt som det är jättebra att någon inte låter chefer i musikbranschen trycka ner en och fortsätter ha åsikter, så tycker jag att de verkar dryga och respektlösa (vilket kanske är hela deras image?). Det enda jag kunde relatera till var att, nej – det är inte helt uppenbart att det är droger när de blandas i vatten. Tips: om någon går runt och serverar vatten på en fest, drick det inte.

Max Tegmark – FORSKARE INOM AI OCH FYSIK, 51 år.
Hälften spännande hälften ångestframkallande. Kommer AI ta över världen? Ja. Men hur ska vi göra för att behålla kontrollen. Och så pratar han om kärnvapen, det läskiga i att de överhuvudtaget existerar.

Björn Jakobson – ENTREPRENÖR, 83 år.
Ville absolut lyssna pga. älskar att få klokheter från äldre och höra om deras erfarenheter. Hade lite svårt att komma in i pratet och kände att mina tankar lätt flög iväg. Men när han kom in på själva entreprenörsresan blev det intressant! Om hur han fick in Babybjörn på NK, hur sjukt dyr en flygresa till Tyskland var och det faktum att de varit nära konkurs tre gånger.


Planerar att smått fortsätta lyssna på resten av årets sommarprat. Men som ni märker har jag undvikit många av de tyngre berättelserna. Känner att man måste vara tillräckligt stark när man lyssnar på vissa av sommarpratarna som delar med sig av tragiska och berörande berättelser.

Vilken är din favorit bland sommapratarna 2018 som du hunnit lyssna på?

Ps. Den uppmärksamme kan komma att lägga märke till att detta inte var sjutton, utan faktiskt arton stycken sommarprat. Hade glömt en som jag kom ihåg att lägga in på slutet så då blev det så med rubriken.

FÖLJ:

10 svar

 1. Jag lyssnar väldigt slumpmässigt och ostrukturerat, ofta vet jag inte om det är denna säsong eller ett gammalt sommar jag lyssnar på.
  Har hört Katarina wennstam och håller med där. Mycket bra.
  Lyssnade även på Stefan, Ebbas pappa, men vet att många undvikit den.
  ”Om han orkar prata, så är det minsta jag kan göra att lyssna?” Typ så, tänker jag.

  1. Åh, vad klokt sagt. Om han orkar prata så är det minsta man kan göra att lyssna. Såklart!

 2. Tack, Jennifer! Jättebra, håller med dig i det mesta av de jag hunnit lyssna på. Och nu fick jag tips på missade jag ska lyssna på. Lyssnar just på Sara Danius. Rekommenderas! ❤️

  1. Det måste jag lyssna på! Och den författaren du pratade om innan måste ha varit Olof Röhlander :)

 3. Kul att läsa! Har lyssnat på så sjukt få sommarprat i år. Men tyckte Ahmed Abdirahmans var galet fascinerade och bra!! Så cool person. Mark Levengood är ju allmänt känd som typ bäst på sommarprat (måste vara därför han gjort typ 8 stycken 😅) och jag tyckte hans var fint i år också. Men råkade somna lite mest för att hans röst är så sövande och mysig.
  Sen ÄLSKADE jag Sara Parkman och Samantha Ohlanders !!!! Jag känner dem och har följt deras karriär i 10 år och tycker som är så häftiga och inspirerande! ”Allmogens Thelma och Louise”, måste-lyssning 👊👊👊💖💖💖

  1. Jaa det är nog inte alla som kan pull off att sommarprata så många gånger och ändå fortsätta vara intressant :O Imponerande bara det! Kan tänka mig att hans röst är bra för godnattsagor också, haha.

   Tack så mycket för tipset om Sara och Samantha, ska definitivt lyssna! :) <3

 4. Ååh vad kul med tips på sommarprat – jag har knappt lyssnat i år, men ska se till att lyssna på åtminstone Marcoolio, Petra Mede och Mark Levengood nu i efterhand. (Ingrid Walls sommarprat har jag dock lyssnat på och kan rekommendera – tårarna rann från början till slut, typ)

 5. Oj vad roligt att läsa – både din text och också kommentarerna. Själv har jag inte hunnit lyssna på mer än ett litet fåtal och valde därför ut Sara Danius (lysande skarp – höll mig fångad varje sekund och kunde ha lyssnat på henne i timmar), Kaj Linna (otrolig berättelse – man tror knappt det är sant – bra och berörande), Suad Ali (jättefin och personlig med välvald musik), Victoria S (urtråkig… blev besviken) samma med Mandelmans (måste avbryta och hoppa över) medan Mark var just så underbar som han alltid är. Skrattade livet ur mig i början, sedan grät jag i mitten – just som det ska vara :-)

  Måste absolut fortsätta lyssna på resten av sommarvärdarna, även om det troligen blir utan musik vilket är synd. Musiken är lite det som gör pratet tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.