Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Spend more time being – not doing

Jag blev så förtjust i ett filmklipp när jag såg det svischa förbi i mitt flöde. Äldre väldigt goa damer som ger livsråd och pepp till 25-åringar. Ibland får jag lite ångest när jag tänker på att jag är 26 och att jag inte längre är sådär fruktansvärt ung som jag alltid känt mig. När man inte längre får ungdomsrabatt hos varken SAS eller SJ och det känns som att, ja – nu är det över.

If I were a young woman now…

Men sen möts man av filmklipp som detta och ett enormt lugn sprider sig inombords. Och den här veckan har jag haft en bra känsla i kroppen. Har fokuserat mycket på hälsan och tagit hand om mig själv den senaste veckan efter ett otippat besök på akuten under förra veckan.

Kunde det vara stress som kröp i kroppens alla celler. Kanske. Antagligen. Ta det lugnt nu säger en kompis, men jag vet att det ju inte hjälper. Jag är lugn, lugn som en filbunke. Mental stress däremot, det är något helt annat.

Men jag tar tag i den tyngsta punkten på att göra-listan. För att sen kunna fokusera på the don't do list. Den listan som borde vara lika viktig, om inte viktigare.

Jag stängde av notifikationerna på mejl och på messenger (den enda jag har som plingar är whatsapp). Så plötsligt har jag fullt fokus på det jag gör, i princip. Tänker nej men se där, ett blogginlägg är klart och lugnt på mejlen – eller just det, jag måste ju aktivt gå in och kolla den för att veta om det faktiskt kommit något mejl. Det har också resulterat i att min bror ringt upp mig flera gånger för att han vet att jag inte har notifications på messenger. En bra effekt.

Jag har inte ens reflekterat över det här innan. Inte förstått varför jag inte borde ha på notifikationerna på mejlen. Jag måste ju kunna se mejlen direkt, tänk om det är något jätteviktigt jobb – en chans jag inte kan missa. Men, inget jobb är så viktigt.

Dessutom har jag känt efter i kroppen (och minskat på kaffet, eftersom det sägs vara bra). Tagit mig ut på morgonpromenader, morgonlöpning och cykelturer. Umgåtts med vänner. Mår så jävla bra av att umgås med mina vänner. Och insåg när Corinne sa att hon behöver prioritera tid med vänner och välja bort annat ibland, att jag nog fungerar likadant. Det finns inget så värdefullt som att få spendera tid med människor som plockar fram det bästa ur en.

Believe me, if I were a young woman now, I'd spend more time being – not doing.

Med det önskar jag dig en skön fredag och helg. Ta tag i det som tynger dig, plocka bort det från dina axlar, njut mellan alla måsten och kom ihåg att det mesta faktiskt kan vänta.

FÖLJ:

15 svar

 1. Så klokt och fint skrivet! Du vet vad jag alltid brukar säga:
  “Huvudsaken är att jag har snälla och glada barn!”
  <3

 2. kan verkligen relatera till detta med att “plötsligt inte vara sådär jätteung längre”. Svårare ju mer man vant sig vid att aldrig vara yngst gissar jag – får känslan att både du och jag travat på i stadig takt och kanske ofta varit yngst i tex kompisgänget eller klassen i olika sammanhang? (Jag började skolan ett år tidigt så har definitivt alltid varit supermini och “gud vad ung du är” och det blir ju lätt en identitet i det där?)

  Hur som helst, kloka reflektioner du gör! kör ju också mkt utan att fått notifications, har nästan alltid flygplansläge på min mobil med mera med mera (lättare ju mindre ens jobb kräver att man är uppkopplad givetvis, man får hitta nivån som passar).

  1. Det stämmer! Jag skippade förskolan/sexårs (eller ja, halva efter julterminen) och gick över till ettan. Sen gick jag direkt till universitet så har verkligen alltid varit yngst. Men det har ju mest varit jobbigt, så på ett sätt är det skönt att äntligen bli tagen lite mer på allvar! Haha. Och inte behöva bekymra sig om åldersgränser för att komma in på krogen eller dricka alkohol i USA ;)

   Nu är det kanske dags att dra sig mot ett yngre umgänge för att behålla ungdomen? Hehe.

   Flygplansläge är också bra grejer. Det bästa med att flyga faktiskt. Borde ha flygplansläge-stunder en gång i veckan.

 3. Notiser är ett helvete. Ändå har jag igång vissa av dem på min klocka på armen ändå. Borde veta bättre. Däremot ökar min produktivitet markant så fort jag lägger mobilen i ett annat rum och jobbar fokuserat. Det där spontan-meningslösa scrollandet försvinner och istället får jag saker gjort. Borde verkligen anamma det oftare.

  Bra av dig!

  1. Och just att bli avbruten utan att man inser det. Jag har alltid mobilen på tyst men när man ser att den blinkar tar man tag i det på en gång och en halvtimma senare ”just det, vad höll jag på med egentligen?”

   Att ha klocknotiser tycks vara äääännu värre. Tycker det är nästan obehagligt med folk som har dem och typ mitt i en konversation sneglar ner på ett sms (eller vad det nu kan vara) och försvinner i några sekunder.

   Våga stäng av du också ;)

   1. Funktionen är bra ibland, om jag går på stan och det ringer/messas. Då är det enkelt. Och jag har ett Stör ej-läge som jag brukar dra igång på möten och fikapauser. Men ja, borde våga mer. Har stängt av flera appar som annars skickar notiser till klockan men det håller ju inte i längden.

 4. HALLÅ TJUGOSEX!! Du kommer vara ung i tio år till, säger jag som är 36. Och när jag är 46 kommer jag säga till mig själv som 36-åring exakt samma sak, att hallååå – du är ju ung! Men det var ett genialiskt livsråd, spend more time being than doing! de enda notiser jag har är Sveriges Radio in case det händer något stort i världen.

  1. Älskar att ha äldre vänner <3 Hehe. Tack för peppen! Och klokt val angående notiser. Jag ska försöka behålla det såhär jag också :)

 5. Men åh, akuten?! Skönt att läsa att du tar hand om dig <3 Jag har väldigt lite notifikationer på just nu jag med, och är oerhört mycket i nuet – har sällan ens med mig kameran om jag inte jobbar, jag bara är och just nu är det så skönt!

  Låter som att du hittat till bra, hälsosamma rutiner och tankar – fortsätt så! Kram :D

  1. Tack fina Rania <3 Och vad härligt att höra, det låter som väldigt bra rutiner det också! Hoppas du känner dug pepp på hösten också, kram!

 6. Men alltså jag är ju ung :D 38 år nu….

  Har aldrig notifikationer på, bara SMS och ringsignal, som i gamla tider lixom. Andra sätt att kontakta mig kan aldrig vara så akuta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.