Jennifer sandström

Vykort från Jyväskylä // Finland

Jag är just nu på resa tillsammans med Nordic Bloggers’ Experience. Ett koncept som är en del av den årliga resemässan i Helsingfors den här veckan – där bloggare från hela världen kommer och får chans att upptäcka Finland. Jag har varit med som ”half board blogger” tidigare men i år är jag en av de 40 utvalda som får åka på en resa både innan och efter mässan. Det kunde inte ha kommit lägligare – jag är så redo för att lära känna Finland lite bättre. Det är 2.5 år sedan jag flyttade hit, det är dags att lära känna Finland utanför Helsingfors.

Jyväskylä

Hur är Jyväskylä, som ligger 270 kilometer rakt norr om Helsingfors? Förutom att det är lite som på bilden ovan, så är jag imponerad – det måste jag erkänna. Jag förväntade mig egentligen ingenting, kom hit med ett öppet och lite nyfiket sinne. Och nu kan jag inte vänta tills jag får åka tillbaka hit till sommaren, ta med mig Mumin och kanske mormor.

Jag känner mig alldeles förtrollad av Finland. Det som förtrollat mig är förstås snön, ett litet samhälle som gillar vintern, alla bastusar vi fått uppleva, de små gårdarna mitt ute i ingenstans – omgivna av sjöar och skog, och Alvar Aaltos inflytande i designväg. Det är också jäkligt svårt att inte bli kär när man sitter i en varm jacuzzi i tio minusgrader och blickar upp mot stjärnhimlen.

Och såhär skrev jag, om allt jag kände, på min instagram igår morse:

Hur beskriver man det där som virvlar inom en? Hur förklarar man att man känner sig som den lyckligaste i världen, trots att man inte är och aldrig någonsin kommer bli helt fulländad?

Längtan är konstant, som om den alltid funnits där. Det är tack vare den som jag är här. Kanske. För att jag inte gett mig, nöjt mig, stannat. Alltid blickar bort, med drömmar i ögonen som sedan jagar mig i sömnen. Vad jag försöker säga är att jag är så oerhört tacksam över att få göra det jag älskar. Denna vecka vaknar jag upp på nya platser nästan varje morgon, upptäcker Finlands ”lakeland” och suger åt mig så mycket information om det här landet som möjligt. Landet som jag nu bott i över två år. Hur är Finland utanför Helsingfors? Samtidigt som jag reser med ett gäng som hela tiden får mig att skratta. Ett gäng som också gör något de älskar.

Jag längtar efter att få berätta mer om den här resan för er! I eftermiddag återvänder vi till Helsingfors för resemässan och på lördag åker jag vidare till Tammerfors. Om ni är nyfikna redan nu så kan ni följa alltihop på instastories (@jennsandstrom).

FÖLJ:

9 svar

  1. Blev riktigt glad och liksom varm i hela kroppen av ditt inlägg. Glad och stolt över vårt Finland som är så fint. Glad att du ser skönheten i det lilla fast den inte alltid är så spektakulär i vårt land. Men ffa varm inombords av att du verkar vara så nöjd och glad i ditt liv och att du förmedlar den känslan till mig också. Det är de små stunderna som är livet.

    1. Men tusen tack för din kommentar Leena – vad glad JAG blir av att höra det. Det var några andra bloggare med på resan, från andra länder, och det är faktiskt ganska fantastiskt att få upptäcka det man har nära genom någon annans ögon, när man förstår hur exotiskt och fantastiskt det är för många :) Och jag ser verkligen fram emot att upptäcka mer av Finland. Skulle gärna besöka Vasa igen till sommaren och spendera mer tid där. Vilken är din favoritplats i Finland?

    1. Snön har inte hittat ner till Malmö ännu? ;) Vänta bara, snart har ni vår och blommor <3

  2. Så himla vackra landskap! Jag deltog i NBE förra året som en host blogger och det var super roligt :–) Jag resade till Tallinn för efter resan, träffade gulliga människor och hela tiden åt sjukt gott mat :–D Många roliga minnen! Enjoy! <3

    1. Åhh vet ju precis vad du pratar om nu Hanna – häftiga upplevelser, människorna och all god mat ;) Tack!! I am! Kram

    1. Men vad roligt Maria – kanske ska försöka länka till vad de andra bloggarna skriver om Finland också om det vore kul att läsa? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.